АЛБАНАЦ ПРОГОВОРИО: Знам где су масовне гробнице у којима су Срби!

ALBANAC PROGOVORIO: Znam gde su masovne grobnice u kojima su Srbi!

2 septembra 2015

Sombra do homem / Man's shadowSvedočenje jednog Albanca moglo bi da pomogne u rešavanju sudbine Srba i Crnogoraca u Đakovici koji se još vode kao nestali.

Prema rečima svedoka, on je nekoliko tela ubijenih muškarca našao na poljani u blizini grada i njihove posmrtne ostatke zakopao na lokaciji koja je samo njemu poznata.

Svedok čiji bi iskaz mogao da bude dragocen u rešavanju ratnih zločina 90-ih godina živeo je u Đakovici. Odlučio je da tajnu poveri svojim nekadašnjim sugrađanima Srbima jer je jako star i želi da kaže istinu. Predstavnici Đakovčana razgovarali su sa njim i veruju u istinitost svedočenja, jer je „prepoznao jednu nestalu osobu za koju se sumnjalo da je ubijena na području Đakovice“.

Svedok je voljan da sarađuje, ali insistira na anonimnosti. Takođe, odbija da kontaktira sa vlastima na Kosovu jer strahuje za bezbednost svoje porodice.

– Imam informaciju o lokaciji u Đakovici, koju sam dobio od Albanca koji je sklonio tela i zakopao ih. Tela je našao posle progona Srba iz Đakovice sredinom juna 1999, a zatekao ih je u fazi raspadanja. On nije mogao da kaže koliko je tačno tela zatekao. Autentičnost njegove priče potvrđuje činjenica da je jedno telo prepoznao. Znao je tačno o kome je reč – rekao je Milenko Jovanović, predsednik Saveza udruženja raseljenih sa KiM.

Jovanović ističe da je svedok „častan čovek, i osoba koju Srbi iz Đakovice poznaju“.

– Taj čovek nije učestvovao u likvidaciji, već je našao tela na livadi i odlučio da spase bar posmrtne ostatke kako bi ih porodice jednoga dana našle i preuzele. Misli da je vreme za to, jer samo on zna tajnu, a već je veoma star. Osim nama, nikome do sada nije govorio o tome, i zato očekujemo da nas kontaktiraju međunarodni faktori i Komisija za nestala lica Vlade Srbije da ostvarimo saradnju kako bi sve prošlo na najbezbedniji način za svedoka, i za porodice koje tragaju za svojim najmilijima – kaže Jovanović.

On ističe da nameravaju da dateljne informacije predstave prvo Veljku Odaloviću, predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Srbije i da njemu prepuste koordinaciju vezano za ispitivanje lokacije za koju se da se na njoj nalaze posmrtni ostaci.

– Ni mi nemamo poverenja u privremene institucije u Prištini i njima nećemo nikada reći o kojoj lokaciji je reč. Posebno, nećemo reći imena ljudi koji su nam izvor informacija, jer je reč o časnim Albancima koji su odlučili da o ovome progovore. Pozivam Unmik, Euleks, kao i Međunarodni komitet Crvenog krsta i institucije Srbije i Crne Gore da nam se obrate. Naš jedini uslov je da u tim komisijama nema Albanaca, jer želimo da zaštitimo naš izvor – kaže Jovanović.

(vesti-online.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Toma says:

    Čuvajte časnog čoveka.Greeh bi bilo i da ga slučajno kompromitujete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *