АЛБАНАЦА СВЕ МАЊЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Приштина у паници због алармантне статистике

ALBANACA SVE MANJE NA KOSOVU I METOHIJI: Priština u panici zbog alarmantne statistike

11 jula 2021

IZ ALBANSKIH sredina na Kosovu i Metohiji nastavlja se odlazak stanovništva, čime se smanjuje i broj učenika u školama, i to za 28 odsto u poslednjih desetak godina.Prema Agenciji za statistiku, u nižem srednjem obrazovanju na Kosovu i Metohiji u školskoj 2008-2009 godini bilo je 319.154 učenika, dok je u školskoj 2020-2021. godini broj učenika bio 229.664.

Na osnovu statistike ispostavlja se da je u školama na albanskom ove godine 89.490 učenika manje (ili 28 odsto) nego pre 12 godina.

Ukupno 80 škola ovog nivoa zatvoreno je za 12 godina.

Mediji na albanskom navode da je samo u poslednjih godinu dana u školama bilo preko osam hiljada učenika manje.

– Ova statistika treba da bude alarmantna za bilo koje društvo. Odlazak se nastavlja zastrašujućim tempom čak i bez liberalizacije viza. Samo je prošle godine u školskim klupama ovog nivoa obrazovanja bilo 8.295 učenika manje – kaže se u reakciji Saveta roditelja u Prištini.

Odlazak Albanaca sa Kosova i Metohije događa se uglavnom zbog ekonomske situacije. Mesto gde se našla većina sa Kosova i Metohije je Nemačka, zbog uslova koje nudi ova zemlja, gde se građanima obezbeđuju radne vize, a zatim im se posle nekog vremena dozvoljava da dođu i njihove porodice.

(RTS)

KOMENTARI14 komentara

 1. Srbija cveta says:

  Pa to je tačno, dok ih je Srbija hranila i pojila razmnožavali su se kao zečevi, stalno smo izdvajali za nerazvijenu pokrajinu Kosovo i Metohiju, sada kada su se razvili stali su sa natalitetom to ide obrnuto srazmerno kao i svuda u svetu. Baš mi je žao, dok recimo u Srbiji najveću stopu priraštaja imaju romi i kinezi. I to mi je žao ali krivce nećemo valjda imenovati.

 2. Gagi says:

  Beze od uranijuma, sami su ga dozvali. Idu u Nemacku kod svojih starih saveznika kojima su pomogli da zatruje Srpsku zemlju.

 3. Kostakos says:

  Oni ce to da nadoknade. A vidi se kako demografski propadaju Srbija, Makedonija, Rusija.

 4. Nemanja says:

  Nista cudno, niko ne zeli da zivi sa uranijumom i ceka kad ce da se razboli. Neka siptari dobro razmisle sta su im njhovi "dragi" pijatelji sa zapada doneli. Njima je trebala teritorija a ne stanovnistvo, podjednako im ne trebaju Srbi kao ni siptari.

 5. Kulak says:

  Pokušali su terorom oteti srpsku zemlju,a dočekali smrt.

 6. Dražen Jovan Petrović says:

  Na srpskom Kosovu i Metohiji trenutno živi oko 890.000 šiptara.Sve priče o dva miliona šiptara na navodno prenaseljenom Kosovu i Metohiji su običan mit.Ja sam nedavno bio tamo i nagledao se napuštenih i polunapuštenih šiptarskih sela u kojima uglavnom živi staračko i reproduktivno nesposobno stanovništvo.

 7. Portopranco says:

  Dok su šiptari živjeli pod ingerencijom države Srbije,razmnožavali su se kao miševi.Sad kad su proglasili takozvanu nezavisnost,masovno izumiru.ZANIMLJIVO.

 8. petrovgrad says:

  Manje [iptara, maje problema ya Srbiju. Ameri za etni;ko ;iscenje imate moju podrsku. Zapoceo S;pba, nastavio Djindjic zavrsava Vucic. Drumovi ce pozlwet Siptara, al siptara nigde biti nece,

 9. Rista says:

  Na Kosovu su Albanci važni 10%. To nije ni na zub od problema. Na Kosovu su Amerikanci važni 190%. Albanci odlaze, Ameri dolaze. Neko nam neprekidno nabija problem Albanaca. Ondak Tito danas američka propaganda. Sa Albancima bi mi izašli na kraj još pre mnogo godina, ali sa Amerikom ne možemo. Prema tome, ovo gađanje Srba sa iseljavanjem Albanaca i Hrvata je uspešna propaganda CIJE koju Srbi rado čitaju. Nekoliko puta sam rekao da me Albanci ni najmanje ne zanimaju i uopšte ne komentarišem nikakvog Kurtija, Šljosku ili bilo šta u vezi Albanije. Čak ni Grčko ljubljenje Amerikanaca udupe. Sve to nije ono što nas treba da brine, ali nas neprekidno zasipaju baš nekim problemom koji to nije. Problem na Kosovu su Amerikanci. To se isto radi i u Srbiji gde nam se servira problem Vučića, Maje i kojekakvih novo klošara koji za Srbiju ne bi bili problem ni najmanje da tu nije amerika sa svojom CIJOM. To se zove Gebels propaganda. Zato su ovakvi članci samo bacanje peska Srbima u gaće. Srbi, ne bavite se stvarima koje su beznačajne. Taman da ode sve i jedan Albanac, Amerikanci neće. Oni su tamo problem, oni su isterali Srbe, oni koriste Kosovske rudnike, oni ruše srpske manastire i crkve. Albanci su samo igračka kojom se služi Amerika da skreće pažnju Srbima sa svoje pljačke i genocida nad Srbima. Usput, ameri su samo nastavili put kojim je išao Tito. Problem nisu nikad bili Čanci, Albanci ili autošovinisti. Problem je bio Tito i danas Amerika. Tita nismo uspeli da skinemo, ne uspevamo ni protiv Amerikanaca i to je glavni srpski problem.

  • Gagi says:

   Apsolutno se slazem sa iznetim. Nije nam cak ni Amerika problem jer je ona politicki trojanski konj. Vlasnici Amerike su takodje i vlasnici Evrope, vekovima zlo dolazi iz jedne iste kuhinje. Ko je pravio zlo i haos na svetu dok Amerika nije bila pronadjena i konstituisana kao drzava.

 10. Pravda says:

  Tek ce da bjeze kad ih napuste ovi sto su im podigli spomenike za zivota.

 11. petrovgrad says:

  Sa brojem Šiptara na KiM uvek se manipulisalo. Popisi do 1981 godine su bili lažirani, nakon toga Šiptari su bojkotovali popise. Država Srbija je na više načina, analizama, uporednom statistikom,nastojala da što približno utvdi broj stanovnika.Takav način evidencije bio je dosta precizan, mislim oko 90%. Evidencijama izdatih ličnih karata, jedinstvenih matičnih brojeva, pasoša, zdrastvenih knjižica, izvoda rođenih, evidencija dečjih dodataka, radničkih knjižica, penzija, socijalne pomoći, broj đaka, broj studenata i sl. Početkom 90-tih na KiM je bilo ukupno 1.200.000 stanovnika. Šiptara je bilo oko 950.000. Otatak od 250.000 bili su svi koji su se popisivali Srbi, muslimani, Turci, Goranci, Romi, Crnogorci i ostali. Opština Priština, koja je tada obuhvatala Kosovo Polje, Obilić i Novo Brdo sa svim selima brojala je nešto manje od 250.000 stanovnika. Danas su Kos. Polje, Obilić i Novo Brdo, kao Gračanica izdvojeni od Prištine. Priština po Šiptaskim podacima sa svim selima i zaseocima a njih je oko 70, broji 189.000. Sada Šiptara ima manje za 1/3 što se svodi na oko 600.000. Srba ima oko 100.000 što u procentima iznosi oko 15%. Podaci se mogu štelovati i fingirati, ali istina ne može. Propaganda je jedno, ali statistika su podaci. Šiptari su prošlost za Srbiju što se tiče njihovog faktora uticija. U Albaniji je još gora situacija.Albanke se udaju za naše, jer su im momci preko grane ili preko bare. Tamo se žene zbog viza i ne mogu da vode devojke i buduće supruge iz Albanije, jer dvobračnost je zabranjena, pa mladama jedino staje udaja u Srbiju.

  • milos says:

   bilo 600-800.000, albanci iz albanije se ne racunaju. sada ih ima sigurno 10-20% manje.

  • archelay says:

   A gde su Makedonci?Nisu valjda gori po postupcima nego ostalih?Pa se cudite sta vam se desava.Istocnom susedu Makedonije i Srbije to savrseno odgovara.Ako mislite da je to problem samo Makedonije,potsetucu vas na"Srbe na vrbe"na srpskom konzulatu u Plovdivu,"Nis je 30 kilometara udaljen od nase(bugarske) granice,"Pirot,Zajecar,juzni deo Srbije..."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *