АЛБАНЦИ БЕСНИ: Жестоко напали Вучића, а онда оплели по Тачију: А, када ћеш ти у Београд?

ALBANCI BESNI: Žestoko napali Vučića, a onda opleli po Tačiju: A, kada ćeš ti u Beograd?

8 septembra 2018

Prištinska opozicija sa „povećanom osetljivošću“ komentariše večeras posetu predsednika Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, pitajući kosovskog predsednika kada će on u posetu Beogradu.

Tako lider najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, smatra da je neprihvatljivo da, kako je naveo, predsednik „susedne zemlje govori o prirodnim resursima Kosova kao da su njegovi“.– Uprkos tvrdnjama nosilaca kosovskih institucija o presedanima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti je severnom Kosovu. Problem ne leži u činjenici da je predsednik susedne zemlje u našoj zemlji, ali logika nalaže da bi bilo prirodno da je naš predsednik u poseti Srbiji – naveo je Mustafa u poruci na Fejsbuku.

Za Mustafu je takođe neprihvatljivo da, kako kaže, Vučić o prirodnim resursima Kosova govori kao da su njegovi, o „njihovoj“ zemlji kao da je na svom terenu.

Prema njegovim rečima, Kosovo ima svoju teritoriju, na kojoj je proglašena nezavisnost i o tome nema pregovora.

Posetu predsednika Srbije severu Kosova na Fejsbuku je komentarisao i predsednik Socijaldemokratske inicijative Jakup Krasnići, koji je to opisao kao „prvi korak Srbije da otme taj deo Kosova“.

– Ako je Vučić hteo da poseti Kosovo, trebalo je da se prvo sastane sa visokim državnim zvaničnicima Kosova, ali se to nije desilo. Njegova poseta svela se na deo Kosova za koji tvrdi da će aneksirati. Ili, preciznije, deo u kojem on i njegovi saradnici odlučuju o zakonima. Naravno, odgovornost za to je i na onima koji vode pregovore i na onima koji u njih veruju – naveo je Krasnići.

Krasnići potom pita Tačija kada će posetiti tri opštine juga centralne Srbije za koje tvrdi da će biti prikjučene Kosovu.

Krasnićijev zamenik, Dardan Moljikaj, je na Fejsbuku napisao da Vučić nije došao na Kosovo da bi posetio Srbe, već da bi slao političke poruke „sa strateških lokacija“.

VUČIĆEVA POSETA UDARNA VEST U PRIŠTINSKIM MEDIJIMA

Dok prištinski mediji danas izveštavaju o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, predstavnici privremenih organa u Prištini, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, povukli su se iz javnosti, a na posetu su se indirektno osvrnuli na društvenim mrežama, ne pominjući ni posetu, ni Vučića.

Tako je Haradinaj poručio da „Kosovo i njegov narod poštuju pravnu državu u svom teritorijalnom integritetu“, kao i demokratske vrednosti, te da „uverava“ da će svaki pokušaj ugrožavanja tih osnovnih principa, „za koje će se naši ljudi žrtvovati, biti poražen“.

Prištinska Bota sot je ranije danas objavila da je Tači „jedva preživeo“ Vučićevo odbijanje da razgovara sa njim juče u Briselu, a danas, kažu, dok Vučić na severu KiM obilazi Gazivode, Tači „spava“.

Tači je, međutim, na svom Fejsbuk profilu napisao da se pitanje volje građana triju opština juga centralne Srbije o pripajanju Kosovu može rešiti, te poručio: „Ne smemo biti robovi zloglasnog Aleksandra Rankovića, već treba da radimo na ispravljanju istorije“.

Koha je prenela i da je Vučić građanima koji su ga dočekali poručio da će ga više voleti od Slobodana Miloševića, jer je Srbija pod njegovom vlašću dala više sredstva Zubinom Potoku.

Ako su oni i bili uzdržani, potpedsednik kosovske vlade Enver Hodžaj nije oklevao: posetu predsednika Srbije Gazivodama uporedio je sa odlaskom Slobodana Miloševića na Gazimestan i dodao da su „slike odatle – slike sramote i šovinizma“, te zaključio da Vučićev dolazak pokazuje da Evropska služba za spoljne poslove, Federike Mogerini, „promoviše antievropsku politiku na Balkanu“.

Primećuju i da posetu Vučića prati veliki broj novinara.

KTV je prenela da je predsednik Vučić poručio da će obići svaki deo severa KiM, te da je poručio da je unapređenje odnosa sa Albanci neophodno i da je neophodno je da je vreme da Srbi i Albanci razgovaraju sa više poštovanja.

BEĆAJ: I KOSOVSKI PARLAMENT I TAČI IZGUBILI LEGITIMITET

Profesor prištinskog univerziteta Behljulj Bećaj ocenio je danas da su i kosovski parlament i Hašim Tači izgubili legitimitet kada je u pitanju nastavak dijaloga sa Beogradom.

Bećaj je rekao da se kosovo nalazi u „jednoj suludoj situaciji“, gde je izgubljen legitimitet svih političkih faktora i kosovskog parlamenta, kao i Hašima Tačija, budući da je on nosilac procesa dijaloga u ime KiM.

Sama činjenica da se podigla tolika buka oko prisustva predsednika Srbije Aleksandra Vučića na KiM je dokaz, kaže Bećaj za Prvu tv, da su sedmogodišnji dogovori bili zapravo farsa, laž i obmana.

„I u ovom kontekstu treba da se preispita celokupan tok, ukoliko želimo da sagledamo racionalno, normalno taj proces koji se odvijao do sada“, dodao je.

Govoreći o temi korekcije granica, Bećaj kaže da nije suština u „granicama, odnosno teritorijama“, koje su bile uzrok sukoba, već je suština problema u tome da se koriguje politika u okviru tih granica i tih teritorija.

KURTI TRAŽI DA ALBANIJA ZAŠTITI KOSOVSKE INTERESE

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, sastao se danas u Tirani sa predsednikkom Albanije, Iljirom Metom, sa kojim je razgovarao o, kako je saopšteno iz tog pokreta, značaju veće institucionalne uključenosti Albanije u pružanju podrške i zaštite interesa Kosova.

Navodi se da je Kurti sa albanskim predsednikom razgovarao „o osetljivim pitanjima za Kosovo i Albance, kao i o važnosti većeg uključivanja Albanije u podršku i zaštitu interesa Kosova i Albanaca u zemlji“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad says:

    Kurti radi za amerikance:) izgleda da su narko baroni iz vrha USA rešili da zatvore radnju na kosovu, pokupe SVE pare i reše nezgodne svedoke.Narko biznis se sa kosova već preselio u albaniju, tamo oni imaju svoju lepu malu banana državu.Kosovo je jednostavno previše komplikovana priča, nije uspelo idemo dalje:) što je jako dobro za sve normalne ljude severno od prokletija, jedino--nekoliko klanova sa kosova su sada u teškom problemu, oni ni ne znaju kome su sve stali na žulj i odakle će sad da ih klepi zato haradinaj histeriše.Kada se otvori baza u albaniji bondstil se zatvara , to je trebalo već da se desi do kraja avgusta ali izgleda a je efikassnost američke logistike malo opala:) pa mora da se čeka na red od drugih prioriteta.P.S sa vojne i logističke tačke gledišta američke armije bilo kakva baza u albaniji je glupost isto kao i na kosovu, ali kao fabrika hibridne marihuane i raznih psihotropnih sintetičkih droga to je superr mesto za distribuciju u evropi:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *