АЛБАНЦИ ДОШЛИ НА САСТАНАК У БРИСЕЛ: Могеринијева им запретила

ALBANCI DOŠLI NA SASTANAK U BRISEL: Mogerinijeva im zapretila

8 januara 2019

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini sastala se danas u Briselu sa prištinskom delegacijom koju je u cilju nastavka dijaloga sa Beogradom 15. decembra formirao tzv. kosovski parlament.

Tom prilikom razmenjena su mišljenja o stanju dijaloga, a visoka predstavnica je ponovila neophodnost ukidanja taksi koje su tzv. kosovske vlasti uvele za robu iz centralne Srbije, navode u Evropskoj službi za spoljne poslove.– Pozdravljajujući formiranje delegacije, visoka predstavnica je njihovo prisutvo u Briselu ocenila kao signal prioriteta koji kosovske vlasti daju procesu normalizacije, što je i neophodan uslov za dalji EU put (tzv.) Kosova, ali i kao potrebu zajedničkog rada na dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU – saopšteno je u EEAS.

U saopštenju Spoljnopolitičke službe EU navodi se da je današnji sastanak sa članovima novooosnovanog tima Prištine bio prilika da se razmene mišljenja o dijalogu.

– U tom kontekstu visoka predstavnica ponovila je i hitnost povlačanja carinskih tarifa koje je tzv. vlada Kosova uvela krajem prošle godine – navodi se u Briselu.

Mogerini je ocenila da je za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neophodna klima koja doprinosi dobrosusedskim odnosima, gde su prethodno postignuti sporazumi primenjeni i poštovani i gde se izbegavaju potezi i izjave koji nisu u skladu sa krajnjim strateškim ciljevima i interesom.

KOMENTARI5 komentara

 1. test01 says:

  Sta bi sa teroristickom vojskom? Pricom o taksama zataskavaju mnogo ozbiljnije probleme. Sve se radi u dogovoru sa zapadnim marionetama u Bgd.

 2. Rale says:

  Mogerinijeva je bitna u celoj priči taman koliko i iači i vučić...marionete u rukama amera...

 3. Slobodanka says:

  Zahtevi koje je Ričard Grenel, američki ambasadoru Nemačkoj isporučio Hašimu Tačiju: 1. Podela Kosova da se završi za šest meseci, eventualno do kraja godine, Srbi moraju dobiti severm, 2. Hitno ukidanje taksi na srpsku robu, 3. Umiriti Haradinaja da ga ne bismo mi umirivali, 4. Neće biti tolerisan nijedan napad na Srbe na KiM, 5. Svi bivši pripadnici OVK koji budu pozvani pred Specijalni sud u Hagu da se odazovu.

 4. Zoran says:

  Ova se uvek slika kao da je bas sada skinuli sa droge.

 5. mrak says:

  'El oprala kosu danas?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *