АЛБАНЦИ ПОСТАВИЛИ НОВИ 3Д РАДАР: Покрива цело Косово и централну Србију

ALBANCI POSTAVILI NOVI 3D RADAR: Pokriva celo Kosovo i centralnu Srbiju

25 novembra 2020

Albanija je aktivirala novi radarski položaj smešten na planini Mida u oblasti Puka, u severnom okrugu Skadar, koji omogućuje kompletan pregled situacije u vazdušnom prostoru.

U okviru ovog projekta Albanija je instalirala mobilni 3D radar za vazdušno osmatranje dugog dometa, američke kompanije „Lokid Martin“, koji radi u opsegu od čak 470 kilometara, objavio je portal „Tango siks“.Nalazeći se na oko 85 kilometara severoistočno od Tirane, novi radar omogućava Albaniji da nadgleda vazdušni prostor daleko izvan svojih granica.

Kako objašnjava glavni urednik tog portala Petar Vojinović, domet ovog radara praktično znači da će Albanija moći da nadgleda ne samo svoju teritoriju, već i vazdušni prostor centralne Srbije i Kosova.

„Nabavka novog 3D primarnog radara od strane Albanije svakako spada u očekivanu modernizaciju jedne od osnovnih sposobnosti za svaku zemlju — sposobnosti samostalnog nadzora vazdušnog prostora. Albanske oružane snage, kao deo NATO, obavezne su da radarsku sliku koju dobijaju ovim sredstvom integrišu u NATO sistem nadziranja i ranog javljanja koji im onda zauzvrat daje svakodnevnu zaštitu u formi dežurnih lovaca iz Italije. Domet ovog sredstva nije neobičan, postoje radari koji pokrivaju i veća prostranstva, ali budući da su zemlje Balkana manje po površini svaka je u mogućnosti da ‘vidi’ i dobar deo susedne zemlje“, rekao je Vojinović za „Kosovo onlajn“.

Vrednost ovog projekta, koji je realizovan sa kompanijom „Lokid Martin“ iznosi 22 miliona 266 hiljada dolara, od čega je 19 miliona 139 hiljada obezbeđeno iz albanskog budžeta, dok je ostatak obezbeđen kroz projekat američke Vlade FMS (Foreign Military Sale).

„Informacije prikupljene sa novog položaja, prosleđuju se Centru za vazdušno osmatranje albanskih vazduhoplovnih snaga koji se nalazi na međunarodnom aerodromu Tirana i koji podnosi izveštaje kombinovanom centru za vazdušne operacije NATO smeštenog u vazduhoplovnoj bazi Torehon, u Španiji, severoistočno od Madrida“, piše „Tango siks“.

KOMENTARI4 komentara

 1. Aco says:

  Prva meta😉

 2. Ivke says:

  Jos vise potreba da nabavimo 5-6 baterija 4-stotke

  • persida says:

   Sta cekas, odresi kesu, Rusi su alavi na pare kao i njihovi uzori, smrdonogi kauboji.

 3. Srbija cveta says:

  Blago si nama, još nam je falilo da nas belokapi ozrače. Tako, kada nismo hteli dole rusku bazu nego dali prekookeanskim dripcima, ko je to dopustio treba materijalno i krivično da odgovara ovim novijim i starijim generacijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *