АЛБАНЦИ ПОСТАВИЛИ НОВИ 3Д РАДАР: Покрива цело Косово и централну Србију

АЛБАНЦИ ПОСТАВИЛИ НОВИ 3Д РАДАР: Покрива цело Косово и централну Србију

25 новембра 2020

Албанија је активирала нови радарски положај смештен на планини Мида у области Пука, у северном округу Скадар, који омогућује комплетан преглед ситуације у ваздушном простору.

У оквиру овог пројекта Албанија је инсталирала мобилни 3Д радар за ваздушно осматрање дугог домета, америчке компаније „Локид Мартин“, који ради у опсегу од чак 470 километара, објавио је портал „Танго сикс“.Налазећи се на око 85 километара североисточно од Тиране, нови радар омогућава Албанији да надгледа ваздушни простор далеко изван својих граница.

Како објашњава главни уредник тог портала Петар Војиновић, домет овог радара практично значи да ће Албанија моћи да надгледа не само своју територију, већ и ваздушни простор централне Србије и Косова.

„Набавка новог 3Д примарног радара од стране Албаније свакако спада у очекивану модернизацију једне од основних способности за сваку земљу — способности самосталног надзора ваздушног простора. Албанске оружане снаге, као део НАТО, обавезне су да радарску слику коју добијају овим средством интегришу у НАТО систем надзирања и раног јављања који им онда заузврат даје свакодневну заштиту у форми дежурних ловаца из Италије. Домет овог средства није необичан, постоје радари који покривају и већа пространства, али будући да су земље Балкана мање по површини свака је у могућности да ‘види’ и добар део суседне земље“, рекао је Војиновић за „Косово онлајн“.

Вредност овог пројекта, који је реализован са компанијом „Локид Мартин“ износи 22 милиона 266 хиљада долара, од чега је 19 милиона 139 хиљада обезбеђено из албанског буџета, док је остатак обезбеђен кроз пројекат америчке Владе ФМС (Foreign Military Sale).

„Информације прикупљене са новог положаја, прослеђују се Центру за ваздушно осматрање албанских ваздухопловних снага који се налази на међународном аеродрому Тирана и који подноси извештаје комбинованом центру за ваздушне операције НАТО смештеног у ваздухопловној бази Торехон, у Шпанији, североисточно од Мадрида“, пише „Танго сикс“.

KOMENTARI4 коментара

    • persida says:

      Sta cekas, odresi kesu, Rusi su alavi na pare kao i njihovi uzori, smrdonogi kauboji.

  1. Srbija cveta says:

    Blago si nama, još nam je falilo da nas belokapi ozrače. Tako, kada nismo hteli dole rusku bazu nego dali prekookeanskim dripcima, ko je to dopustio treba materijalno i krivično da odgovara ovim novijim i starijim generacijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u