АЛБАНЦИ ТРАЖИЛИ: Косово држава; ЗАЕВ ПРИХВАТИО! ПОЧЕО ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ

АЛБАНЦИ ТРАЖИЛИ: Косово држава; ЗАЕВ ПРИХВАТИО! ПОЧЕО ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ

9 јануара 2019

Македонски премијер Зоран Заев постигао договор са лидером албанске опозиције у тој земљи Зијадином Селом за подршку за уставне промене. Македонци на улицама.

Заев је прихватио да се из преамбуле устава брише реченица „грађани који живе у границама“, те да се уместо тога поброје све етничке заједнице.Заев је рекао да је прихваћен и амандман 36, који предвиђа да држава једнако води рачуна о свим грађанима, па и онима који живе и дијаспори.

Села, који је председник опозиционе Алијансе за Албанце, потврдио је договор са Заевом и навео да је Алијанса веома поносна на допринос том договору. „Успели смо да прецизирамо преамбулу како би се избегло постојање две категорије грађана“, оценио је Села.

Према речима Заева, он је одбацио захтев Покрета Беса да албански језик буде други службени језик у Македонији.

Македонска влада је прихватила амандман Алијансе за Албанце који предвиђа да и Kосово буде додато у македонском уставу као суседна држава, као и још један амандман којим се дефинише да македонско држављанство, односно појам „грађанин Северне Македније“ не одређује етничку припадност грађанина.

Уставне измене ће бити усвојене уколико за њих гласа 80 од 120 посланика Собрања. расправа о изменама уставних амандмана заказана је за данас у 16 часова. До тада, испред македонског Собрања у току је протест групе грађана „Македонија – блокира“, који обезбешују јаке полицијске снаге. Протестанти узвикују „издајници“, „плаћеници“, „Македонија, Македонија“ и позивају посланике и председника Ђорђа Иванова да им се придруже и да се супротставе промени имена.

Они траже да уђу у Собрање и позивају председника да прогласи ратно стање.

„Овде смо из целог света, из дијаспоре и сви Македонци су ту. Остали који нису ту не сматрам их Македонцима и нећу их сматрати све док подржавају промену уставног имена. Поручујем посланицима да дођу овде и да нам се придруже. Новац се троши, али у историји ће бити уписани као издајице. Македонија ће опстати, данас или сутра, Македонија је постојала и ће постојати“, изјавио је Драган Угриновски из „Македонија-блокира“, пренели су македонски медији.

Он је позвао одговорне из полиције да допусте тројици демонстраната да уђу током собрањске седнице и да пренесу поруке са протеста посланицима како се не би изгласале уставне измене.

„Полиција не треба да брани ове издајице, њих 120 који су унутра треба да изађу и да нас подрже. Не смемо дозволити да промене наше име које је вековима постојало. Да позовемо председника Иванова да дође овде, да нам се придружи и посаље поруку“, додао је Угриновски.

Угриновски је рекао да ће о наредним корацима бити додатне информације, али да ће остати испред македонског Собрања све док се не заврши седница и да ће вршити притисак како не би се омогућиле уставне измене.

Стигао и лидер ВМРО-ДПМНЕ

Лидер појединачно најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски обратио се учесницима протеста и поручио да посланици те странке неће учествовати на седници на којој се, како је рекао, укида македонски идентитет.

Мицкоски је подсетио да је референдум о уставним променама и Преспанском споразуму био неуспешан и да владајућа коалиција Зорана Зева није добила подршку за промену Устава.

Лидер ове странке оптужио је Заева да је двотрећинску већину за подршку изгласавања амандмана обезбедио, како је навео, путем судских поступака, дељењем селективне правде, уценама, притисцима и претњама.

„Име ове државе не мења македонски народ него 80 посланика у Собрању који желе да сачувају своје позиције и привилегије“, навео је Мицкоски и додао да кроз подељено друштво Македонија не може да креира своју будућност, а управо то је, казао је, оно што ради влада спроводећи селективну правду.

„Зато им и служи закон о амнестији“, поручио је Мицкоски. Он је позвао све да се придруже протестима и да не подлежу провокацијама и сценаријима насиља. Према његовим речима, данас се улази у финалну фазу промене уставног имена Македоније и све оно за шта су гласали македонски грађани 8. септембра 1991, на дан када је проглашена независност Македоније од бивше Југославије.

KOMENTARI4 коментара

 1. bane says:

  Ne može Srbija da im pokloni državu toliko puta koliko oni mogu da je prokockaju. Ako misle da mogu u nekom momentu da nam se opet prišljamče, neka zaborave.

  • ralence says:

   У Србији живе доста Македонаца и имају своје организације и клубове. Како то да се они не оглашавају у вези свега што се дешава у Македонији. Изгледа да се они солидаришу са Заевим и његовим Шиптарима. Да ли ће сутра да се зову грађани Северне Македоније и да буду исто као Албанци гр@ђани Северне Македоније. Изгубиће етничко име Македонци а остаће само Антички име Географске Македоније.

  • ralence says:

   Жали Боже проливене Српске крви за њихову Слободу коју сада крмче на ваги. Чокалија и Цинцари су увек били добри трговци снаћи ће се они и под Албанском Владом.

 2. Velika Metla says:

  Изашли на улице? Па шта? Вратити ћете се исто како сте и изашли! Од тих излазака једино ноге имају користи,и нико,и ништа,други! Зна се КАКО се излази на непријатеље! Или је и то постао проблем? Исти сте као и у Страдији.........,млаћење празве сламе!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u