АЛБАНЦИ ТРАЖИЛИ: Косово држава; ЗАЕВ ПРИХВАТИО! ПОЧЕО ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ

ALBANCI TRAŽILI: Kosovo država; ZAEV PRIHVATIO! POČEO VELIKI PROTEST

9 januara 2019

Makedonski premijer Zoran Zaev postigao dogovor sa liderom albanske opozicije u toj zemlji Zijadinom Selom za podršku za ustavne promene. Makedonci na ulicama.

Zaev je prihvatio da se iz preambule ustava briše rečenica „građani koji žive u granicama“, te da se umesto toga pobroje sve etničke zajednice.Zaev je rekao da je prihvaćen i amandman 36, koji predviđa da država jednako vodi računa o svim građanima, pa i onima koji žive i dijaspori.

Sela, koji je predsednik opozicione Alijanse za Albance, potvrdio je dogovor sa Zaevom i naveo da je Alijansa veoma ponosna na doprinos tom dogovoru. „Uspeli smo da preciziramo preambulu kako bi se izbeglo postojanje dve kategorije građana“, ocenio je Sela.

Prema rečima Zaeva, on je odbacio zahtev Pokreta Besa da albanski jezik bude drugi službeni jezik u Makedoniji.

Makedonska vlada je prihvatila amandman Alijanse za Albance koji predviđa da i Kosovo bude dodato u makedonskom ustavu kao susedna država, kao i još jedan amandman kojim se definiše da makedonsko državljanstvo, odnosno pojam „građanin Severne Makednije“ ne određuje etničku pripadnost građanina.

Ustavne izmene će biti usvojene ukoliko za njih glasa 80 od 120 poslanika Sobranja. rasprava o izmenama ustavnih amandmana zakazana je za danas u 16 časova. Do tada, ispred makedonskog Sobranja u toku je protest grupe građana „Makedonija – blokira“, koji obezbešuju jake policijske snage. Protestanti uzvikuju „izdajnici“, „plaćenici“, „Makedonija, Makedonija“ i pozivaju poslanike i predsednika Đorđa Ivanova da im se pridruže i da se suprotstave promeni imena.

Oni traže da uđu u Sobranje i pozivaju predsednika da proglasi ratno stanje.

„Ovde smo iz celog sveta, iz dijaspore i svi Makedonci su tu. Ostali koji nisu tu ne smatram ih Makedoncima i neću ih smatrati sve dok podržavaju promenu ustavnog imena. Poručujem poslanicima da dođu ovde i da nam se pridruže. Novac se troši, ali u istoriji će biti upisani kao izdajice. Makedonija će opstati, danas ili sutra, Makedonija je postojala i će postojati“, izjavio je Dragan Ugrinovski iz „Makedonija-blokira“, preneli su makedonski mediji.

On je pozvao odgovorne iz policije da dopuste trojici demonstranata da uđu tokom sobranjske sednice i da prenesu poruke sa protesta poslanicima kako se ne bi izglasale ustavne izmene.

„Policija ne treba da brani ove izdajice, njih 120 koji su unutra treba da izađu i da nas podrže. Ne smemo dozvoliti da promene naše ime koje je vekovima postojalo. Da pozovemo predsednika Ivanova da dođe ovde, da nam se pridruži i posalje poruku“, dodao je Ugrinovski.

Ugrinovski je rekao da će o narednim koracima biti dodatne informacije, ali da će ostati ispred makedonskog Sobranja sve dok se ne završi sednica i da će vršiti pritisak kako ne bi se omogućile ustavne izmene.

Stigao i lider VMRO-DPMNE

Lider pojedinačno najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski obratio se učesnicima protesta i poručio da poslanici te stranke neće učestvovati na sednici na kojoj se, kako je rekao, ukida makedonski identitet.

Mickoski je podsetio da je referendum o ustavnim promenama i Prespanskom sporazumu bio neuspešan i da vladajuća koalicija Zorana Zeva nije dobila podršku za promenu Ustava.

Lider ove stranke optužio je Zaeva da je dvotrećinsku većinu za podršku izglasavanja amandmana obezbedio, kako je naveo, putem sudskih postupaka, deljenjem selektivne pravde, ucenama, pritiscima i pretnjama.

„Ime ove države ne menja makedonski narod nego 80 poslanika u Sobranju koji žele da sačuvaju svoje pozicije i privilegije“, naveo je Mickoski i dodao da kroz podeljeno društvo Makedonija ne može da kreira svoju budućnost, a upravo to je, kazao je, ono što radi vlada sprovodeći selektivnu pravdu.

„Zato im i služi zakon o amnestiji“, poručio je Mickoski. On je pozvao sve da se pridruže protestima i da ne podležu provokacijama i scenarijima nasilja. Prema njegovim rečima, danas se ulazi u finalnu fazu promene ustavnog imena Makedonije i sve ono za šta su glasali makedonski građani 8. septembra 1991, na dan kada je proglašena nezavisnost Makedonije od bivše Jugoslavije.

KOMENTARI4 komentara

 1. bane says:

  Ne može Srbija da im pokloni državu toliko puta koliko oni mogu da je prokockaju. Ako misle da mogu u nekom momentu da nam se opet prišljamče, neka zaborave.

  • ralence says:

   U Srbiji žive dosta Makedonaca i imaju svoje organizacije i klubove. Kako to da se oni ne oglašavaju u vezi svega što se dešava u Makedoniji. Izgleda da se oni solidarišu sa Zaevim i njegovim Šiptarima. Da li će sutra da se zovu građani Severne Makedonije i da budu isto kao Albanci gr@đani Severne Makedonije. Izgubiće etničko ime Makedonci a ostaće samo Antički ime Geografske Makedonije.

  • ralence says:

   Žali Bože prolivene Srpske krvi za njihovu Slobodu koju sada krmče na vagi. Čokalija i Cincari su uvek bili dobri trgovci snaći će se oni i pod Albanskom Vladom.

 2. Velika Metla says:

  Izašli na ulice? Pa šta? Vratiti ćete se isto kako ste i izašli! Od tih izlazaka jedino noge imaju koristi,i niko,i ništa,drugi! Zna se KAKO se izlazi na neprijatelje! Ili je i to postao problem? Isti ste kao i u Stradiji.........,mlaćenje prazve slame!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *