АЛБАНИЈА НЕМОЋНА У УН: Сваки потез против Србије блокира Русија

АЛБАНИЈА НЕМОЋНА У УН: Сваки потез против Србије блокира Русија

4 јануара 2022

Не треба да се плашимо чланства Албаније у Савету безбедности УН. Много више у прилог такозваног независног Косова раде сталне чланице Савета безбедности, Америка, Велика Британија и Француска. Албанија је немоћна да нешто промени на Ист Риверу. Гласањем за њен избор Србија је показала само своју величину.

Овако за Спутњик прво чланство Албаније у Савету безбедности Уједињених нација, као несталне чланице, коментарише политички аналитичар Драгомир Анђелковић.Албанија је изабрана на период који ће трајати до 31. децембра 2023. године, а из Тиране су одмах поручили да ће то бити прилика и да унапреде позицију такозваног Косова.

Министарка спољних послова те државе, Олта Џачка, рекла је да ће Албанија искористити ову прилику да „унапреди процес признавања, али и чланства Косова у међународним организацијама“.

Потезе Албаније против Србије може да блокира Русија

Вест је у делу српске јавности дочекана на нож, с обзиром да је и Србија гласала за пријем Албаније у Савет безбедности, међутим, Анђелковић каже да се због ове чињенице не треба претерано узбуђивати, јер Србија поред политичких, мора да мисли и на друга питања.

„У Савет безбедности улазе повремено све чланице Уједињених нација по принципу ротације, из разних региона се бирају земље, а то није чисто политичко питање. Постоји принцип да свака држава у неком периоду буде заступљена. Албанија ту не може ништа да уради, нарочито што Савет безбедности ипак функционише по принципу вета. Зна се ко ради у прилог независног Косова, сталне чланице, Америка, Велика Британија и Француска, али на крају крајева, сваки потез Албаније, Русија и Кина могу да блокирају“.

У разговору за Спутњик, Анђелковић подвлачи да став Србије да подржи пријем Албаније у Савет безбедности апсолутно не представља проблем. Он је убеђен да њено присуство у том телу не може да нам штети, док год је, понавља, Русија у Савету безбедности, а овим потезом и Србија је показала ко је.

„На овај начин, гласањем за пријем, Србија показује да се не понаша ситно, не прави другима проблем, начелно, јер није наш однос са Албанијом везан само за Косово. Ми са њима сарађујемо, тргујемо, постоји читав низ битних питања која се тичу обе земље. Да је Албанија у ситуацији да ради против нас, да нам нанесе праву штету, онда би било несхватљиво да Србија то подржи, али пошто у СБ не може ништа да уради, ово није проблем“, каже Анђелковић.

Србија показала величину

Он верује да ће Албанија сигурно имати већу иницијативу по питању такозване косовске независности, верује да ће покренути нека питања, али је сигуран да она не могу да доведу до исхода који је негативан за Косово и Метохију.

„У околностима када се ми понекад чак додворавамо Америци и западним силама, називамо те силе пријатељима, а оне су главни промотери косовског сепаратизма, било би смешно да демонстрирамо негативан став баш према Албанији. Као што смо претили прекидањем дипломатских односа са Македонијом и повлачењем амбасадора због признања Косова, а ћутали смо кад су то радиле велике силе. Мислим да Србија треба да се бори за своје интересе, али не треба да буде ситна“, истиче Анђелковић.

Он подсећа да сталне чланице Савета безбедности на сваком месту промовишу такозвано независно Косово, Американци и Британци редовно, а Французи мало мање агресивно, па закључује да оно што ће Албанци говорити на Ист Риверу није од неког посебног значаја.

Савет безбедности УН има 15 чланица од којих је пет сталних са правом вета, то су Француска, Велика Британија, САД, Кина и Русија, а 10 се бира на период од две године, али тако да се сваке године замењује по пет чланица.

Међу пет нових несталних чланица са двогодишњим мандатом, које су изабране у јуну, налазе се и Бразил, Габон, Гана и Уједињени Арапски Емирати.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. doktrina soka says:

  Daj, bre , sta je Srbija pokazala Andjelkovicu,Srbija je jad jadni,bez glave,vlast samo broji milijarde ,a ovo glasanje,ma zhebi,glasaj sta oces.

 2. Gagi says:

  Podrzavanjem Srbije za clanstvo Abanije APSOLUTNO predstavlja problem. Problem je TAJ sto to nije nasa suverena volja i nacionalni interes, vec nalog koji moramo da realizujemo i ispostujemo. Sto se tice podrske Rusije i blokiranja,da oni ne blokiraju nas posto bez svesti i ludacki odbacujemo nase jedine prijatelje besmislemim uvodjenjem sankcija.

 3. milorad5 says:

  haha koja albanija,pa oni ne postoje sem na papiru.Država u anarhiji a to će se uskoro videti jasno,ček samo kad počnu cigle da ispadaju iz "novog svetskog poretka",uskoro.

 4. Penzioner says:

  Samo za ovakve režimske (k)analitičare glasanje predstavnika Srbije u UN za prijem Albanije u Savet bezbednosti je pokazivanje veličine. Za ovakve je i veleizdajnički Briselski sporazum, čiju sadržinu nikad ni jedan pisani ili elektronski medij u Srbiji nije objavio, pokazivanje veličine. To je tolika veličina kojom se Srbija, kao ni jedna druga država na svetu, odrekla dela sopstvene teritorije. I to joj nije bilo dosta pa je projektom "Otvoreni Balkan" stvorila mogućnost za proširenje Velike Albanije i na prostor uže Srbije. Srbija, kako reče Anđelković, sa Albanijom sarađuje, trguje. To što sa Rusijom imamo status najpovlašćenije nacije, te sve svoje proizvode možemo plasirati na ogromno tržište bratske nam zemlje nije baš prihvatljivo, da se ne naljute "naši zapadni prijatelji". Najveći uvoz, čak 61 odsto je iz Albanije. Iz ove zemlje najviše uvozimo i paradajz. I to čak 51 odsto od ukupnih količina. Paradajza prosečno godišnje izvezemo 9.858 tona, a uvezemo čak 27.542 tone, što nas košta oko 18 miliona dolara, kako pišu Novosti. Mašala! Na može biti bolja trgovinska saradnja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u