АЛБАНИЈА НЕМОЋНА У УН: Сваки потез против Србије блокира Русија

ALBANIJA NEMOĆNA U UN: Svaki potez protiv Srbije blokira Rusija

4 januara 2022

Ne treba da se plašimo članstva Albanije u Savetu bezbednosti UN. Mnogo više u prilog takozvanog nezavisnog Kosova rade stalne članice Saveta bezbednosti, Amerika, Velika Britanija i Francuska. Albanija je nemoćna da nešto promeni na Ist Riveru. Glasanjem za njen izbor Srbija je pokazala samo svoju veličinu.

Ovako za Sputnjik prvo članstvo Albanije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao nestalne članice, komentariše politički analitičar Dragomir Anđelković.



Albanija je izabrana na period koji će trajati do 31. decembra 2023. godine, a iz Tirane su odmah poručili da će to biti prilika i da unaprede poziciju takozvanog Kosova.

Ministarka spoljnih poslova te države, Olta Džačka, rekla je da će Albanija iskoristiti ovu priliku da „unapredi proces priznavanja, ali i članstva Kosova u međunarodnim organizacijama“.

Poteze Albanije protiv Srbije može da blokira Rusija

Vest je u delu srpske javnosti dočekana na nož, s obzirom da je i Srbija glasala za prijem Albanije u Savet bezbednosti, međutim, Anđelković kaže da se zbog ove činjenice ne treba preterano uzbuđivati, jer Srbija pored političkih, mora da misli i na druga pitanja.

„U Savet bezbednosti ulaze povremeno sve članice Ujedinjenih nacija po principu rotacije, iz raznih regiona se biraju zemlje, a to nije čisto političko pitanje. Postoji princip da svaka država u nekom periodu bude zastupljena. Albanija tu ne može ništa da uradi, naročito što Savet bezbednosti ipak funkcioniše po principu veta. Zna se ko radi u prilog nezavisnog Kosova, stalne članice, Amerika, Velika Britanija i Francuska, ali na kraju krajeva, svaki potez Albanije, Rusija i Kina mogu da blokiraju“.

U razgovoru za Sputnjik, Anđelković podvlači da stav Srbije da podrži prijem Albanije u Savet bezbednosti apsolutno ne predstavlja problem. On je ubeđen da njeno prisustvo u tom telu ne može da nam šteti, dok god je, ponavlja, Rusija u Savetu bezbednosti, a ovim potezom i Srbija je pokazala ko je.

„Na ovaj način, glasanjem za prijem, Srbija pokazuje da se ne ponaša sitno, ne pravi drugima problem, načelno, jer nije naš odnos sa Albanijom vezan samo za Kosovo. Mi sa njima sarađujemo, trgujemo, postoji čitav niz bitnih pitanja koja se tiču obe zemlje. Da je Albanija u situaciji da radi protiv nas, da nam nanese pravu štetu, onda bi bilo neshvatljivo da Srbija to podrži, ali pošto u SB ne može ništa da uradi, ovo nije problem“, kaže Anđelković.

Srbija pokazala veličinu

On veruje da će Albanija sigurno imati veću inicijativu po pitanju takozvane kosovske nezavisnosti, veruje da će pokrenuti neka pitanja, ali je siguran da ona ne mogu da dovedu do ishoda koji je negativan za Kosovo i Metohiju.

„U okolnostima kada se mi ponekad čak dodvoravamo Americi i zapadnim silama, nazivamo te sile prijateljima, a one su glavni promoteri kosovskog separatizma, bilo bi smešno da demonstriramo negativan stav baš prema Albaniji. Kao što smo pretili prekidanjem diplomatskih odnosa sa Makedonijom i povlačenjem ambasadora zbog priznanja Kosova, a ćutali smo kad su to radile velike sile. Mislim da Srbija treba da se bori za svoje interese, ali ne treba da bude sitna“, ističe Anđelković.

On podseća da stalne članice Saveta bezbednosti na svakom mestu promovišu takozvano nezavisno Kosovo, Amerikanci i Britanci redovno, a Francuzi malo manje agresivno, pa zaključuje da ono što će Albanci govoriti na Ist Riveru nije od nekog posebnog značaja.

Savet bezbednosti UN ima 15 članica od kojih je pet stalnih sa pravom veta, to su Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dve godine, ali tako da se svake godine zamenjuje po pet članica.

Među pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom, koje su izabrane u junu, nalaze se i Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati.

(Sputnjik)

KOMENTARI



4 komentara

 1. doktrina soka says:

  Daj, bre , sta je Srbija pokazala Andjelkovicu,Srbija je jad jadni,bez glave,vlast samo broji milijarde ,a ovo glasanje,ma zhebi,glasaj sta oces.

 2. Gagi says:

  Podrzavanjem Srbije za clanstvo Abanije APSOLUTNO predstavlja problem. Problem je TAJ sto to nije nasa suverena volja i nacionalni interes, vec nalog koji moramo da realizujemo i ispostujemo. Sto se tice podrske Rusije i blokiranja,da oni ne blokiraju nas posto bez svesti i ludacki odbacujemo nase jedine prijatelje besmislemim uvodjenjem sankcija.

 3. milorad5 says:

  haha koja albanija,pa oni ne postoje sem na papiru.Država u anarhiji a to će se uskoro videti jasno,ček samo kad počnu cigle da ispadaju iz "novog svetskog poretka",uskoro.

 4. Penzioner says:

  Samo za ovakve režimske (k)analitičare glasanje predstavnika Srbije u UN za prijem Albanije u Savet bezbednosti je pokazivanje veličine. Za ovakve je i veleizdajnički Briselski sporazum, čiju sadržinu nikad ni jedan pisani ili elektronski medij u Srbiji nije objavio, pokazivanje veličine. To je tolika veličina kojom se Srbija, kao ni jedna druga država na svetu, odrekla dela sopstvene teritorije. I to joj nije bilo dosta pa je projektom "Otvoreni Balkan" stvorila mogućnost za proširenje Velike Albanije i na prostor uže Srbije. Srbija, kako reče Anđelković, sa Albanijom sarađuje, trguje. To što sa Rusijom imamo status najpovlašćenije nacije, te sve svoje proizvode možemo plasirati na ogromno tržište bratske nam zemlje nije baš prihvatljivo, da se ne naljute "naši zapadni prijatelji". Najveći uvoz, čak 61 odsto je iz Albanije. Iz ove zemlje najviše uvozimo i paradajz. I to čak 51 odsto od ukupnih količina. Paradajza prosečno godišnje izvezemo 9.858 tona, a uvezemo čak 27.542 tone, što nas košta oko 18 miliona dolara, kako pišu Novosti. Mašala! Na može biti bolja trgovinska saradnja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *