Albanija traži veća prava za Šiptare u Preševskoj dolini

Albanija traži veća prava za Šiptare u Preševskoj dolini

28 septembra 2013

kosovo-flag1Predsednik Skupštine opštine Bujanovac izjavio da će se Tirana založiti za paralelizam između prava koja imaju Srbi na okupiranim teritorijama sa pravima Šiptara na jugu Srbije.

Predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliu je za agenciju Beta izjavio da je sa Iljirom Metom u Tirani razgovarao o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u Preševu i Bujanovcu, kao i da je predsednika Skupštine Albanije upoznao sa time da “Srbija nije napravila nikakav konkretan korak prema Albancima koji žive u preševskoj dolini”.

“Meta je rekao da podržava Albance iz preševske doline i obećao je da će prvom prilikom posetiti Bujanovac. On je obećao podršku da Albanci u preševskoj dolini dobiju sva prava koja imaju Srbi na Kosovu, a naročito na severu Kosova”, kazao je Musliu.

Iljir Meta je pre dve godine prvi put posetio Bujanovac, u svojstvu ministra inostranih poslova Albanije.

Musliu je naveo da je u Tirani razgovarao i sa ministarskom obrazovanja i kulture u novoj albanskoj vladi Linditom Nikola o problemima i potrebama mladih iz Bujanovca i Preševa koji studiraju na nekom od fakulteta u Tirani.

“Univerzitet u Tirani ima kvotu od skoro 300 mesta za upis studenata iz preševske doline na različite fakultete. Zbog velikog interesovanja studenata predložio sam ministarki da se povećaju kvote za upis na medicinski fakultet i arhitekturu, za šta je ona obećala da će nam izaći u susret”, rekao je Musliu.

Prema njegovim rečima, ministarka je obećala i da će vlada Albanije dodatno stimulisati upis studenata iz Preševa i Bujanovca na nekom od fakulteta u Tirani i tako što će im od naredne godine biti omogućeno da konkurišu za stipendije, što do sada nije bio slučaj.

(NSPM)

KOMENTARI2 komentara

  1. Milos Laudanovic says:

    Ovo treba prihvatiti... to bi znacilo da i siptari u Presevskoj dolini osete sta je maltretiranje, ubijanje iz zasede i zataskavanje istog, nezaposljavanje zbog nacionalne pripadnosti, maltretiranje u svim oblicima i na sve nacine !!! Treba ih stvarno izjednaciti sa npacenim srpskim narodom sa Kosova i Metohije !!!

  2. stevan says:

    odlično, odmah da pokrenemo i pitanje srba u albaniji !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *