ALBANSKA PROVOKACIJA: Venci šiptarskim teroristima u Preševu

ALBANSKA PROVOKACIJA: Venci šiptarskim teroristima u Preševu

10 novembra 2014

preševo-spomenik-teroristima-40x512U centru Preševa, na mestu gde je bio postavljen spomenik šiptarskim teroristima (pripadnicima OVPBM) postavljen je venac sa crvenom trakom kao znak odavanja počasti borcima OVPBM.

Kako javlja dopisnik B92, danas su u Preševu na mestu s kog su pripadnici Žandarmerije početkom 2013. godine uklonili spomenik, poređane i saksije sa cvećem.

Polaganje venaca i cveća na mestu gde je stajao spomenik borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe dogodilo se na dan kada je u Srbiju došao premijer Albanije Edi Rama, koji bi u utorak trebalo da poseti Preševo.

Danas je albanski premijer u društvu srpskog premijera,  na zajedničkoj konferenciji za štampi, izjavio da  je “Preševo most i da je nezavisnost Kosova neumitna realnost” i pritom dodao:

“O Kosovu imamo različite stavove, ali realnost je jedna i neupitna, kako regionalna, tako i Evropska i mora se poštovati. Priznanje Kosova od strane evropskih država ima veliku važnost”.

Kako prenose albanski mediji, on je i rekao da Albanija sa zadovoljstvom “dočekuje svaku novu percepciju realnosti od strane Srbije” i naglasio:

“Nezavisnost Kosova je načinilo Balkan sigurnijim. Mi cenimo i promovišemo dijalog Srbije i Albanije i taj dijalog vidimo kao uspeh Evrope. Imamo dobru volju za iskrenu saradnju i naše iskreno uverenje je da naša deca ne treba da ispaštaju zbog prošlosti”, zaključio je bio Rama, a prenose “Balkan-veb” i “Telegrafi”.

Podsetimo, na trgu ispred sedišta lokalne samouprave Preševa krajem 2012. godine postavljen je spomenik sa ispisanih 27 imena poginulih pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Izgradnju spomenika su organizovali veterani OVPBM, a 20. januara 2013. oko 200 pripadnika Žandarmerije stiglo je na trg, a potom je bager “Blok gradnje”, koji je vezao užadima spomenik i podigao ga iz ležišta, uz pomoć još jednog bagera, prebacio spomenik u kamion, koji ga je odvezao.

(B92)

KOMENTARIJedan komentar

  1. zuba zubic says:

    Pizdousnic je nesto reagovao na ovaj komentar,pisite

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *