Албански дезертери, безгрешни Менгеле и одреди из Војводине: ЕВО ИЗ KОЈИХ ЗЕМАЉА ЈЕ СТИЗАЛА ПОМОЋ ХИТЛЕРУ

Албански дезертери, безгрешни Менгеле и одреди из Војводине: ЕВО ИЗ KОЈИХ ЗЕМАЉА ЈЕ СТИЗАЛА ПОМОЋ ХИТЛЕРУ

26 јула 2021

Поред немачке војске, у тренутку рата најмоћније силе на свету, подршку Хитлеру пружали су истомишљеници широм света, а бројне паравојне формације придруживале су се СС дивизијама на самом попришту сукоба.На све четири стране света разлила се моћ Трећег рајха, а руска зима, афричка пустиња и западни део Старог континента црпели су и економију, као и логистику Хитлерових снага. Опијени његовим заносом, војници Вермахта били су једна од најдисциплинованијих армија на свету, али ни они нису ратовали усамљени.

Једна од најмногобројнијих оружаних снага која се борила на Источном фронту на страни нацистичке Немачке била је и шпанска „Плава дивизија“.

Ветерани у Београду

Лидер Шпаније, или како су га звали „гаудиљо“ Франсиско Франко, желео је да званично макар задржи војну неутралност током Другог светског рата, али је исто тако хтео да се реваншира Хитлеру за његов допринос током Шпанског грађанског рата, те је Немачкој послао своје добровољце, и то ветеране и војнике обучене за најтеже услове.

Источни фронт био је ипак велика препрека, руска зима гутала је шпанске војнике, те је Франко морао да шаље појачања, а укупно се у униформи „Плаве дивизије“ нашло 45.000 Шпанаца. Велики притисак на Франка да повуче војску вршили су савезници, што је овај и учинио 1943. године.

Ипак, неки од њих нису желели да се врате у домовину те су прекомандовани у редовну немачку војску, а добар део њих послат је и у Београд, где се борио против партизана.

Безгрешни Менгеле

Војна формација коју су чинили војници са Скандиваског полуострва током рата еволуирала је од моторизоване пешадије све до пуне оклопне тенковске „Викинг“ дивизије.

Учествовала је у чувеној операцији напада Немачке на СССР, званој „Барбароса“, а „Викинг“ је у историји остао упамћен и као једна од ретких дивизија за коју нема доказа да је починила ратне злочине. У њој је служио и озлоглашени доктор Јозеф Менгеле.

Уједињени против Срба

Босански муслимани и хрватски католици уједињени у службу Хитлера и Анте Павелића формирали су прву негерманску СС дивизију, такозвану „Ханџар“ у циљу анти-партизанских и анти-четничких акција на простору тадашње марионетске Независне Државе Хрватске.

Галиција уз Хитлера

14. СС гренадирска дивизија била је једна од најбруталнијих милитантних јединица током Другог светског рата. Према сведочењима заточеника који су пали у руке ових војника, били су изузетно сурови, а по неким злочинима превазишли су и Немце. Дивизију су у почетку чинили Украјинци, рођени у Галицији, а баш као и шпански добровољци, у каснијим годинама рата борили су се на Балкану.

Најозлоглашенија у Југославији

Потекла из Војводине, 7. СС добровољачка брдска дивизија „Принц Еуген“, сачињена од Немаца стационираних дуж целе обале Дунава стекла је статус најозлоглашеније немачке дивизије у читавој Југославији. Своје деловање углавном су усмерили у борби против четника и партизана, а познати су и као формација која је вршила злочине и осветничке акције над цивилима и ратним заробљеницима.

Албански дезертери

Сачињена од Албанаца, никада није достигла бројчани статус дивизије, већ само бригаде, међутим по злочинима надмашила је и веће формације од себе. Фокусирани на пљачке, силовања и убијања, углавном је злодела чинила над Србима и Јеврејима, претежно у јужним пределима наше земље. Kада их је на Kосову угрозила партизанска војска, већина припадника „Скендербег“ дивизије је дезертирала.

Адолф Хитлер је својим говорима пружао опијум како својим грађанима, тако и другим народима националне оријентације. У прилог оволиком одзиву добровољачких формација на страни нациста иду многе марионетске владе на територији окупираних земаља, али и борба против комуниста, са којим се већина европских земаља суочавала пре Другог светског рата.

KOMENTARI5 коментара

  1. Коста says:

    Паи данас је све исто. Чим се запуца сви су против Срба.

  2. Косовац says:

    Ови тропрсташи на слици, као да их је правио Вук Драшковић. ……………Листајући штампу из периода II светског рата, када је владао Адолф Хитлер сазнајемо да су веома блиски геноцидном фашизму били Данци, Холанђани, Шпанци, Португалци, Норвежани, Французи, Литванци, Мађари, Украјинци. Бугари, Румуни, Шћипнија, Хрвати НДХ. То ценимо по томе што су они слали многе своје дивизије на Источни фронт у помоћ Немцима. Како кажу, не против Руса, него против Бољшевика. И ту многи оставили своје кости. Све је то забележила тадашња штампа, да се зна. Рецимо, штампа слика и прикаже Холандске добровољце са поздравом „хајл хитлер“. Француске добровољце са уздигнутом руком „Хајл Хитлер“. Слике са железничке станице у Лисабону – младе лепе жене и дечица испраћају „добровољце“ који иду да се боре на Источни Фронт, за Нову Уједињену Европу – како је често говорио Хитлер. ……………Само из Недићеве Србије није послат ниједан Србин на Источни фронт. Хитлер се љутио, чак је звао Недића у Берлин на рапорт, али је Недић пристајао на све, само не да шаље војску на браћу Русе, иако су се Руси тада звали Бољшевици. Наравно, када су Руси ослободили Београд, они су се Недићу и одговарајуће захвалили и довели комунисте на власт. Нема везе, ипак је забележено велико достојанство Срба самим одбијањем да нападају Русе, док су видите све оне горе набројане земље (садашње чланице НАТО пакта) свесно, поносно и задовољно остављале своје кости да нађубре Руско блато. ……………Сада, кад влада НАТО пакт, можемо слободно да кажемо, исти qрац друго паковање, само Недића нема више. Али зато нам не недостаје Сарадника окупатора, има их више него довољно, пун q... Интересантно је гледати их и слушати када почну да балаве о свом издајничком педерском поносу. Чак се не либе као неки коментатори овде, да глуме Хрвате иако још нису ни приближно достигли тај степен конверзије.

  3. Carnex says:

    Najgora podvala je posle rata bila ta prelazna drzava SFRJ,gde su zrtve i ubice morale da zive u izmisljenoj drzavi gde im se opro mozak da su svi dobri posteni jugosloveni navodno bili. Sta je bilo je bilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u