Албански дезертери, безгрешни Менгеле и одреди из Војводине: ЕВО ИЗ KОЈИХ ЗЕМАЉА ЈЕ СТИЗАЛА ПОМОЋ ХИТЛЕРУ

Albanski dezerteri, bezgrešni Mengele i odredi iz Vojvodine: EVO IZ KOJIH ZEMALJA JE STIZALA POMOĆ HITLERU

26 jula 2021

Pored nemačke vojske, u trenutku rata najmoćnije sile na svetu, podršku Hitleru pružali su istomišljenici širom sveta, a brojne paravojne formacije pridruživale su se SS divizijama na samom poprištu sukoba.Na sve četiri strane sveta razlila se moć Trećeg rajha, a ruska zima, afrička pustinja i zapadni deo Starog kontinenta crpeli su i ekonomiju, kao i logistiku Hitlerovih snaga. Opijeni njegovim zanosom, vojnici Vermahta bili su jedna od najdisciplinovanijih armija na svetu, ali ni oni nisu ratovali usamljeni.

Jedna od najmnogobrojnijih oružanih snaga koja se borila na Istočnom frontu na strani nacističke Nemačke bila je i španska „Plava divizija“.

Veterani u Beogradu

Lider Španije, ili kako su ga zvali „gaudiljo“ Fransisko Franko, želeo je da zvanično makar zadrži vojnu neutralnost tokom Drugog svetskog rata, ali je isto tako hteo da se revanšira Hitleru za njegov doprinos tokom Španskog građanskog rata, te je Nemačkoj poslao svoje dobrovoljce, i to veterane i vojnike obučene za najteže uslove.

Istočni front bio je ipak velika prepreka, ruska zima gutala je španske vojnike, te je Franko morao da šalje pojačanja, a ukupno se u uniformi „Plave divizije“ našlo 45.000 Španaca. Veliki pritisak na Franka da povuče vojsku vršili su saveznici, što je ovaj i učinio 1943. godine.

Ipak, neki od njih nisu želeli da se vrate u domovinu te su prekomandovani u redovnu nemačku vojsku, a dobar deo njih poslat je i u Beograd, gde se borio protiv partizana.

Bezgrešni Mengele

Vojna formacija koju su činili vojnici sa Skandivaskog poluostrva tokom rata evoluirala je od motorizovane pešadije sve do pune oklopne tenkovske „Viking“ divizije.

Učestvovala je u čuvenoj operaciji napada Nemačke na SSSR, zvanoj „Barbarosa“, a „Viking“ je u istoriji ostao upamćen i kao jedna od retkih divizija za koju nema dokaza da je počinila ratne zločine. U njoj je služio i ozloglašeni doktor Jozef Mengele.

Ujedinjeni protiv Srba

Bosanski muslimani i hrvatski katolici ujedinjeni u službu Hitlera i Ante Pavelića formirali su prvu negermansku SS diviziju, takozvanu „Handžar“ u cilju anti-partizanskih i anti-četničkih akcija na prostoru tadašnje marionetske Nezavisne Države Hrvatske.

Galicija uz Hitlera

14. SS grenadirska divizija bila je jedna od najbrutalnijih militantnih jedinica tokom Drugog svetskog rata. Prema svedočenjima zatočenika koji su pali u ruke ovih vojnika, bili su izuzetno surovi, a po nekim zločinima prevazišli su i Nemce. Diviziju su u početku činili Ukrajinci, rođeni u Galiciji, a baš kao i španski dobrovoljci, u kasnijim godinama rata borili su se na Balkanu.

Najozloglašenija u Jugoslaviji

Potekla iz Vojvodine, 7. SS dobrovoljačka brdska divizija „Princ Eugen“, sačinjena od Nemaca stacioniranih duž cele obale Dunava stekla je status najozloglašenije nemačke divizije u čitavoj Jugoslaviji. Svoje delovanje uglavnom su usmerili u borbi protiv četnika i partizana, a poznati su i kao formacija koja je vršila zločine i osvetničke akcije nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Albanski dezerteri

Sačinjena od Albanaca, nikada nije dostigla brojčani status divizije, već samo brigade, međutim po zločinima nadmašila je i veće formacije od sebe. Fokusirani na pljačke, silovanja i ubijanja, uglavnom je zlodela činila nad Srbima i Jevrejima, pretežno u južnim predelima naše zemlje. Kada ih je na Kosovu ugrozila partizanska vojska, većina pripadnika „Skenderbeg“ divizije je dezertirala.

Adolf Hitler je svojim govorima pružao opijum kako svojim građanima, tako i drugim narodima nacionalne orijentacije. U prilog ovolikom odzivu dobrovoljačkih formacija na strani nacista idu mnoge marionetske vlade na teritoriji okupiranih zemalja, ali i borba protiv komunista, sa kojim se većina evropskih zemalja suočavala pre Drugog svetskog rata.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosta says:

  Pai danas je sve isto. Čim se zapuca svi su protiv Srba.

 2. petar says:

  Tekst štur i defetistički

 3. Kosovac says:

  Ovi troprstaši na slici, kao da ih je pravio Vuk Drašković. ……………Listajući štampu iz perioda II svetskog rata, kada je vladao Adolf Hitler saznajemo da su veoma bliski genocidnom fašizmu bili Danci, Holanđani, Španci, Portugalci, Norvežani, Francuzi, Litvanci, Mađari, Ukrajinci. Bugari, Rumuni, Šćipnija, Hrvati NDH. To cenimo po tome što su oni slali mnoge svoje divizije na Istočni front u pomoć Nemcima. Kako kažu, ne protiv Rusa, nego protiv Boljševika. I tu mnogi ostavili svoje kosti. Sve je to zabeležila tadašnja štampa, da se zna. Recimo, štampa slika i prikaže Holandske dobrovoljce sa pozdravom „hajl hitler“. Francuske dobrovoljce sa uzdignutom rukom „Hajl Hitler“. Slike sa železničke stanice u Lisabonu – mlade lepe žene i dečica ispraćaju „dobrovoljce“ koji idu da se bore na Istočni Front, za Novu Ujedinjenu Evropu – kako je često govorio Hitler. ……………Samo iz Nedićeve Srbije nije poslat nijedan Srbin na Istočni front. Hitler se ljutio, čak je zvao Nedića u Berlin na raport, ali je Nedić pristajao na sve, samo ne da šalje vojsku na braću Ruse, iako su se Rusi tada zvali Boljševici. Naravno, kada su Rusi oslobodili Beograd, oni su se Nediću i odgovarajuće zahvalili i doveli komuniste na vlast. Nema veze, ipak je zabeleženo veliko dostojanstvo Srba samim odbijanjem da napadaju Ruse, dok su vidite sve one gore nabrojane zemlje (sadašnje članice NATO pakta) svesno, ponosno i zadovoljno ostavljale svoje kosti da nađubre Rusko blato. ……………Sada, kad vlada NATO pakt, možemo slobodno da kažemo, isti qrac drugo pakovanje, samo Nedića nema više. Ali zato nam ne nedostaje Saradnika okupatora, ima ih više nego dovoljno, pun q... Interesantno je gledati ih i slušati kada počnu da balave o svom izdajničkom pederskom ponosu. Čak se ne libe kao neki komentatori ovde, da glume Hrvate iako još nisu ni približno dostigli taj stepen konverzije.

 4. Carnex says:

  Najgora podvala je posle rata bila ta prelazna drzava SFRJ,gde su zrtve i ubice morale da zive u izmisljenoj drzavi gde im se opro mozak da su svi dobri posteni jugosloveni navodno bili. Sta je bilo je bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *