АЛБАНСКИ ГЛАСНИК МРЖЊЕ: Берани је измислио да Срби спаљују Албанце у Трепчи, изазвао је Мртовски погром, а сада се окомио на Саву Јањића

ALBANSKI GLASNIK MRŽNJE: Berani je izmislio da Srbi spaljuju Albance u Trepči, izazvao je Mrtovski pogrom, a sada se okomio na Savu Janjića

13 aprila 2021

SRPSKA javnost ga skoro i ne poznaje, a trebalo bi. On je prištinski ekstremista, ratni huškač i propagator mržnje, čije su zapaljive lažne vesti rasplamsale Martovski pogrom Srba na Kosovu i Metohiji, a koji ovih dana opasnom propagandom udara na staru-novu metu: manastir Visoki Dečani i njegovog igumana, arhimandrita Savu Janjića.Reč je o Haljitu Beraniju (Halit Barani), aktivisti iz Južne Mitrovice, koji preko organizacije nazvane Savet za zaštitu ljudskih prava gradi karijeru stalnim napadima na Srbe i propagiranjem lažnih izveštaja koji huškaju kosovske Albance protiv Srba.

Kako piše „KosSev“ portal, Beranijeva je, na primer, bila vest da su Srbi spaljivali Albance u Trepči 1999. godine, za koju novinari uglednog „Vol strit džornala“ (WSJ) nisu našli dokaze. A njegova je bila i lažna vest iz 2004. godine da su „srpski banditi“ praktično naterali albanske dečake da se utope u reci, što je pokrenulo talas martovskog etničkog nasilja nad Srbima. Izveštaji OEBS-a i „Human Rights Watcha“ su, međutim, istakli nalaze istraga suprotne navodima Beranija.

„Spaljivanje“ Albanaca u Trepči

U čuvenom članku WSJ iz 1999. godine, pod naslovom „Uprkos pričama, rat na Kosovu bio je divlji, ali nije bio genocid“, reporteri Danijel Perl i Robert Blok pišu da bi „svet mogao da duguje ovakvu sliku Haljitu Beraniju“.

– Gospodin Berani je bivši glumac sa bradom Karla Marksa koji sumira ratne zločine Srba tako što pokazuje fotografiju bebe sa smrskanom lobanjom – pisali su ugledni američki novinari.

Beranija opisuju kao čoveka koji je proveo rat putujući od sela do sela sa mašinom za kucanje, šaljući dnevne izveštaje stranim radio stanicama i diplomatama u trominutnom razgovoru preko svog „OVK“ satelitskog telefona.

Berani je tada kazao da je čuo od seljana u blizini Trepče kako pristižu krcati kamioni i izlaze prazni, te da je odatle dopirao čudan miris.

– Telefonski je poslao jedan izveštaj početkom aprila kojim je ukazivao da je rudnik postao mesto za istovarivanje tela, a ‘Dojče Vele’ i nemačke radio stanice su na albanskom prenele ove izveštaje – pisali su tada američki novinari.

Perl i Blok dalje navode da se ova priča raširila u junu, i da je Kosovapress citirao američkog zvaničnika u Atini koji je tvrdio da postoje svedoci i fotografije kamiona koji nose tela. Ali kada su zapadni novinari telefonirali u ambasadu, portparolka je kazala da nije mogla da pronađe pouzdan izvor.

Novinari su se prisetili i londonskog „Obzervera“ koji je citirao jednog vođu „OVK“ i više drugih ljudi sa Kosova i Metohije, a koji su čuli istu priču od izbeglica. Čak je i portparol Pentagona, na pitanje o uništavanju tela Albanaca u Trepči, u to vreme kazao da u tom tromesečju postoji više izveštaja sa terena da se tela spaljuju u nekadašnjem industrijskom kompleksu, dok su neki od komentatora tada takođe ovu teroriju iznosili kao činjenicu.

Ipak, ovi poznati američki novinari su objavili saznanja istražitelja tribunala u Hagu. Kada su francuske trupe preuzele rudnik naredne godine pronašli su delove odeće, ali istražitelji Haškog tribunala „nisu bili impresionirani“, kako navode Perl i Blok.

Objasnili su da se odeća može naći na „smećem zasutom Kosovu“, te upitali „zašto bi Srbi čistili peć, ali ne i palili odeću“. Posle zaključka da „nema svrhe“ nastavljati sa istragom, jer nema ni traga od spaljenih tela, ista je i obustavljena.

Ovaj tekst su američki novinari zaključili ponovo sa Beranijem, koji na kraju „nije u potpunosti ostao pri svom iskazu, piše „KosSev“ portal.

– Ja sam svima rekao da je to bila pretpostavka. To nije bila potvrđena informacija – kazao je Berani američkim novinarima, ali i dodao da je „za Srbe sve moguće“.

Nahuškao Albance u noći 16. marta

Pet godina kasnije, Haljit Berani se spominje i u izveštajima „Human Rights Watcha“ i Kancelarije Oebsa u Beču sačinjenim povodom najvećeg etničkog nasilja na Kosovu posle rata 1999. godine – pogroma nad Srbima 17. marta.

Kako piše „KosSev“ portal, u tim izveštajima potvrđeno je da su mediji na albanskom imali zapaljive izveštaje koji su prethodili nasilju o davljenju trojice albanskih dečaka u Čabri, selu kod Mitrovice; da su albanski mediji odigrali neodgovornu i zapaljivu ulogu emitujući informacije koje nisu bile potvrđene, jer preživli albanski dečak nikada nije javno izjavio da su ih pojurili Srbi ka reci, već da su ih iz jedne udaljene kuće Srbi psovali.U kasnijoj istrazi, koju je vodio ugledni albanski sudija, u pitanje je dovedena tvrdnja da su tragediju izazvali Srbi, da bi i istragom UN-a bilo utvrđeno da se nije mogao naći nijedan Srbin na osnovu opisa dečaka koji je preživeo.

A izvor informacije da su Srbi pojurili dečake u reku bio je upravo Haljit Berani, detektovano je i u ovim izveštajima.

U izveštajima je takođe, dan pred nasilje, konstatovana i disproporcija u medijskom prostoru koju je imao Haljit Berani nauštrb „umerenih glasova“, kakva je Amerikanka Trejsi Beker, portparolka Unmik policije iz regiona Mitrovice. Beker je satima pokušavala i u samoj Čabri da smiri situaciju i odvrati novinare od zapaljivog i nepotvrđenog izveštavanja, nasuprot Beraniju koji je bio u istom mestu.

Berani je tada, 16. marta 2004. godine, u studiju televizije RTK izrekao tvrdnje koje će kasnije bezbroj puta ponoviti albanski, ali i zapadni mediji: da su za smrt trojice albanskih dečaka, koji su se udavili u reci Ibar, odgovorni Srbi iz Zubinog Potoka. Rekao je da su dečake „jurili srpski banditi sa psima“, a ova laž odjeknula je širom Kosova i Metohije i izazvala dvodnevno etničko nasilje nad Srbima, u kome je učestvovalo oko 60.000 Albanaca.

– Senzacionalističko izveštavanje o srpskim ‘banditima’ koji utapaju albansku decu pokrenulo je vatru protesta i nasilja širom Kosova i Metohije – deo je izveštaja „Human Rights Watcha“.

U izveštaju Oebsa detaljno se analizira gostovanje Beranija u studiju RTK, 16. marta uveče. Utvrđeno je i da ga deo lokalnih i međunarodnih organizacija vidi kao „kontroverznog“, te da nije bio svedok događaja, već je pozvan kao „svedok ekspert“. Svi znamo šta se dogodilo jutro posle njegovog gostovanja, 17. marta.

Svedočio protiv Olivera Ivanovića

Berani je tokom 2002. godine bio jedan od prvih svedoka na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, bivšem predsedniku Srbije i Jugoslavije. Berani je tokom svedočenja naveo imena i prezimena osoba koje je optužio za ubistva Albanaca, a jedno koje je pomenuo bilo je i Oliver Ivanović.

Ivanović, kasnije lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, 16. januara 2018. godine ubijen je u Kosovskoj Mitrovici na putu do posla.

Berani se desetak godina kao svedok tužilaštva pojavio u procesu koji je u Prištini vođen protiv Olivera Ivanovića. Tokom suđenja je više puta menjao iskaz, a odbrana Olivera Ivanovićeva je tvrdila da Berani ne može da bude valjan svedok jer nije bio očevidac dela za koja se Ivanović teretio.

(Blic.rs)

KOMENTARI11 komentara

 1. Aleksandra says:

  ŠIPTARSKI NAJVEĆI SMRAD LAŽLJIVI

 2. Pingback: ALBANSKI GLASNIK MRŽNJE: Berani je izmislio da Srbi spaljuju Albance u Trepči, izazvao je Mrtovski pogrom, a sada se okomio na Savu Janjića – Prava istina o svemu

 3. persida says:

  Kakav lepotan, majko moja, zar takvih jos ima? Zene pozurite da ne nestane.

 4. Isukrst of evil says:

  Ko je pvaj majmun??? Siptar ili hrvat???

  • miliorad5 says:

   to je srbin poreklom na šiptarskim steroidima MI smo sami krivi što se pojavljuju ovakve poludele spodobe jer nismo zaštitili naše ljude ODMAH od ptro9gona kojima su bili izloženi , ne možete se nadati da će oni9 na vešalima SVI ostati lojalni srbiji,pola "šiptara" su denacionalizovani srbi bre isto kao i većina ustaša a tajh proces je započet još poid mletačkom republikom ali gčlavno ubrzanje mu je dala kraljevska kuća karadjordjevića kroz neku kvazi jugoslovenesku naciju i NAMERNO sprečabvvanje i gušenje ZDRAVOG srpskog NACIONALIZMA a komunisti i tito su tu priču usavršili do perfekcije.

  • persida says:

   Siptar sa bradom Hrvata.

   • Kosovac says:

    @ „persida“, Lažna Srpkinja….. Dje nadje Hrvata u ovoj bradi?

 5. Za Srbiju says:

  Da li je moguće da ovaj još šeta?

 6. Pingback: ON JE ALBANSKI GLASNIK MRŽNJE: Izmislio da Srbi spaljuju Albance u Trepči, izazvao je Mrtovski pogrom, a sada se okomio na Savu Janjića! - Šajkača

 7. says says:

  Opet dokaz da Srbija nije u potpunosti drzava sve dok daje velike ustupke siptarima i ostalim neprijateljima Srbije.

 8. Jedan tamo says:

  Prepisujte od Mosada, da se ogrešio o židove već bi dosad omastio neki konopac ili još bolje odžak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *