АЛБАНСКИ ИСТОРИЧАР: Немањићи су илирског порекла, српска нација настала у 19. веку

ALBANSKI ISTORIČAR: Nemanjići su ilirskog porekla, srpska nacija nastala u 19. veku

19 novembra 2020

Albanski istoričar Jusuf Budžovi izjavio je da je dinastija Nemanjića bila ilirskog porekla, a da je srpska nacija formirana u 19. veku, prenosi Gazeta Ekspres.

„Nemanjići su hrišćansko-dardansko pleme, ilirskog porekla“, istakao je Budžovi u emisiji „Presing“ na prištinskoj televiziji T7.„Srpska nacija je formirana u 19. veku, nakon što su formirali jezik. Srbi nemaju istoriju“, naveo je Budžovi.

Takođe je govorio o dinastiji Nemanjića „koja je vladala Dardanijom tokom srednjeg veka“, u periodu od 1166. do 1371.

Budžovi je poručio da je došlo vreme za suočavanje sa velikom srpskom propagandnom ideologijom.

Naglasio je i da su Srbi uplašeni jer je njegova knjiga „Kosovo“ prevedena na engleski jezik.

„Srbija se prvi put suočava sa mišljenjem albanskog istoričara koji ruši te okvire velikosrpske misli. Oni reaguju, ali to su činjenice koje su falsifikovali i plaše se njihovog javnog izlaska. Uplašeni su jer je knjiga ‘Kosovo’ prevedena na engleski jezik“, istakao je Budžovi.

Naveo je da se bitka sa velikim srpskim lažima, iza kojih stoji Srpska pravoslavna crkva, i dalje nastavlja.

„Takođe sam čuo izgovore od kosovskih akademika, to su nenaučne stvari, jer to nisu samo emisije. Srpska istorija je u poslednjih 100 godina, pored genocidnih projekata, objavila i 24 knjige koje su takođe prodate u SAD“, dodao je Budžovi.

Prema njegovim rečima, moraju da imaju naučne kompetencije i da se ne boje.

„Ono što je uradila srpska istoriografija, dugo smo živeli sa tim značenjima kao da, na primer, Bizmark ne poznaje albansku stvarnost. Uvođenje Kosova kao alternativne istorije dovelo je do odlaska četiri srpske akademske knjige. Na primer, Novaković koji govori o istoriji“, istakao je Budžovi, prenosi Kosovo onlajn.

KOMENTARI44 komentara

 1. milos says:

  ocito prelezao covid-19 koji mu ostetio mozak.

  • radmila says:

   Ma nije imao mozga ni prije kovida.

 2. Ivke says:

  Ma moze budala da prica sta hoce ali na nasim politicarim i akademijijama da to ne dozvoli da uzme maha

  • jovan says:

   Vec sam napisao u mom komentaru da ce ta knjiga biti OBAVEZNA literatura na nasim fakultetima i skolama. Nasi istoricari i akademici se sve vreme bore protiv "velikosrspskog nacionalizma i Milosevica koji je kriv jer su istase, muslimani i siptari hteli rat"; a od 5.X 2000. to je i zvanicna naucna cinjenica na nasim fakultetima i skolama.

 3. šiško says:

  Prilično mi je nerazumljivo ovo pseudonaučno trabunjanje. Poslednji pasus mi je potpuno nerazumljiv. Pominje nekog Novakovića koji piše o istoriji. Ako misli na Relju Novakovića, on nije pisao o istoriji, nego je pravi istoričar koji je proupavao istoriju i pisao istorijske knjige i udžbenike. Zatim kaže da je Novakovićeva knjiga "otišča". Kuda otišla, kako knjiga može da ode? Neka knjiga ili neka tvrdnja iz neke knjige bi mogla biti osporena, ali knjige u principu ostaju. Verovatno Novakovićevi nalazi izazivaju kod šiptara bol, ali moraće da se naviknu na njega, jer će morati da pročitaju još mnogo sličnih knjiga, sve ih je više takvih ili vrlo sličnih, da bi dorasli istorijskim temama. Ovo je očigledno propagandni pamflet na koji se ne treba previše osvrtati. Samo nogom u zube i "do vidjenja".

 4. Karital says:

  Pa mi to znamo prije tebe Budžovi!

  • Portopranco says:

   Ko su MORLACI?Alberto Fortis je tri puta obišao čitavu Dalmaciju i napisao u knjizi "Put po Dalmaciji" da tamo žive MORLACI.Ne spominje nikakve hrvate.Niko,ni jedan jedini čovjek mu u Dalmaciji nije rekao da je hrvatske nacionalnosti.Niko,apsolutno niko mu u Dalmaciji nije rekao da govori hrvatskim jezikom.To nekakvo hrvatstvo tada u Dalmaciji nije ni postojalo.

   • Veliki brat says:

    A je li spomenuo kakve Srbe?

    • jovan says:

     Naravno. Dalmacija, Dubrovnik, iskljucivo Srbi, Popisi stanovnistva Dubronika i drugih prostora od Trsta do Soluna, od pre Jugoslavije to potvrdjuju. I na kraju jedno retoricko. Pa kada su Hrvati imali "Hajduke"??!! A tek shiptari su dosljaci koji su uz pomoc Turaka proganjali Srbe sa teritorije danasnje Albanije, i Kosova, najveci pogron se desio u vreme patrijarha Carnojevica, i u XX veku, tj.danas.

   • Karital says:

    Morlaci i šiptari to je sve isto samo taj Fortis nema pojma.Eto, Morlaci-šiptari se predomislili i postali Hrvati.

   • Uča says:

    Komentare zaslužuju ozbiljni ljudi od nauke a ne ovakvi s t v o r o v i.

 5. milorad3 says:

  Vidite kada neka očikledno suluda stoka objavi nešto ovakvo, to znači da oni koji ga podržavaju i plaćaju ne samo što hoće da nas pobiju nego hoće i IME da nam zatru.Golema je to prevara pritv nas već jako dugo, i golema mržnja ali mislim da njen zavičaj nije u albaniji,neko drugi gura taj projekat, neko koga odavno dobro znamo kao zlu paru.Sreća, NA UMORU SU i raspadaju se brže nego što su mislili,a ovaj psihopata može da piše šta hoće jer nema nikave čak ni najmanje mogućnoti da ovio bude makar ISTORIJSKA TEORIJA.Albanci toliko DUGO NE POSTOJE NA BALKANU i on upravo ustvari kroz ove laži reciklira ALBANSKU istoriju jer oni su se prvi put pojavili u 19 veku kao nacioja i to kao austrougarski projekat sprečavanja objedinjenja srpskog pokatoličenog i islamiziranog stanovništva sa srbijom.OBE prizrenske lige su finansisrane nemačkim parama i dan danas je finansijer ISTI,jedino što ustaše doturaju lovu kao kuriri i norm.ćapaju za sebe deo.Čitava ta nadgradnja oko ustaškog i "ilirskog" pokreta je plaćena i živi od mržnje prema nama i to im je jedini izvor prihoda i verovatno će uskoro da ostanu bez posla jer nema klijentele koja bi da prekraja ponovo balkan ili srbiju, oni nisu shvatili da smo im uništili poslodavce, i ovak njiga je možda jedan od poslednjih prdeža plaćenih lažova sa lažnim diplomama i praznom glavom.O je ovaj "istoričar",mogu da se kladima da ni na fakultetu gde je "diplomirao" nisu čuli a njega:)Sa ovakvim protuvama mi moramo početi LIČNO i organizovano da se obračunavamo na nivou države ,pošto je akademski nemoguće to uraditi jer je besmisleno ovakve gluposti komentarisati,ali moramo konačno da uzvrtimo PESNICOM svakoj vaški u lice koja je rešila da za neki honorarčić pljune u lice srbiji javno.Sledeći pacov će možda da razmisli šta piše i koga blati i jer za male pare može glavu da izgubi:)

  • Kosmos says:

   Prava albanija nalazize na Kavkazu, tačnije "Kavkaska Albanija", to je njihova prava teritorija a ne ova koju danas nazivaju Albanijom i nije njihova tertitorija..

 6. Ilija Cvorovic says:

  Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača, Na poljima rodnim, braneći ih časno Kitio si cvećem svakog osvajača. Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno. Slobodu si večno, zakržljala raso, Ček’o da donesu tuđi bajoneti, Po gorama svojim tuđa stada pas’o, Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti. Pokaži mi redom Viteze tvog roda, Što balčakom s ruku slomiše ti lance, Gde je Karađorđe tvojega naroda, Pokaži mi tvoje termopilske klance.... Ova Duciceva pesma opisuje rvate ali jednako tako i vas siptare,jer ste jako slican mentalni sklop,sluganski.

  • Istina says:

   I jedni I drugi poticu sa is te teritorije.

 7. Dušan says:

  Još da saopšte da je Atila iz Drača a Džingis kan iz Tirane, pa da bude vrh

  • Zig says:

   Nije bolest sve sto boli

 8. jovan says:

  Pa niko zdrave pameti i ciste svesti nece negirati da su Nemanjici Iliri, tj.Srbi!!!  Zna se da su Iliri, Srbi davnih vremena, a imamo i u XIX taj naziv kod Ilirski pokret juznih slovena,  pa recnik srpski zvani ilirski.. Doduse taj pokret je iskoriscen od strane Vatikana (da od katolickih SRBA Dubrovnika i Dalmacije, i sire..) za STVARANJE NOVE NACIJE -HRVATI!!! To sto dosljaci, Arnautska plemena, uz pomoc Zapada, pokusavaju da pisu NOVOKOMPONOVANU istoriju, pa je cak prevode na engleski i uz vec poznatu satanizaciju Srba, to ce im prolaziti. Koriste slicnu metodologiju kao Hrvati da, PRISVAJAJUCI  SVE SRPSKO, od jezika, istorije i teritorije izgrade naciju na temelju srpskom. Prolazice ta lazna istorija jer u Beogradu imamo istoricare koji su doktorirali na Zapadu tu laznu pa sad truju studente i narod. Srbi bi pobedili i u ratovima 90-ih da "elita" u BG i NS nije bila na strani Tudjmana, Alije i Arnauta, i to traje i danas. Ne bi me iznenadilo da na BG i NS univerzitetima tta knjiga ne bude obavezna za srpske studente istorije, USKORO.

  • Veliki brat says:

   @Jovan Sve su nacije nastale u 19. stoljeću. Tu nisu ni Srbi iznimka i stoga je točna tvrdnja dotičnog albanskog povjesničara da je srpska nacija nastala u 19. stoljeću. No, isto je i s albanskom nacijom. I ona je nastala u 19. stoljeću, kao i talijanska, njemačka, mađarska i slično.

    • Veliki brat says:

     @Velika šteta Što te muči?

   • Kosmos says:

    Kakvo neznanje, totalno na nivou neandertalaca...Kako se onda odigrao boj na Kosovu ?? Znaš li kad je bio ? Ovo je tvoje totalno lupanje i prosipanje gluposti...

 9. Kostakos says:

  Nesto poznato. I Atinoturci, Vulgari i Srbi kazu da Makedonci su izmisljena nacija, bez svoje istorije. Lopov najglasnije vice "drste lopova". Izgleda oni koji su sami ismisljena nacija kazu tako nesto. Do godina vo Solun. Pa i u Prizren.

 10. M says:

  Pod izgovorom da su oni navodno Iliri, Albanci nastoje da dokažu kako Kosovo i drugi delovi Helma (Balkana) pripadaju prvenstveno njima. Još kad bi dokazali da i Nemanjići su eto Iliri tojest Albanci, time bi primitivni otimači sebe prikazali starosedocima, a onda po toj logici sve pripada njima.

  • Kosmos says:

   Iliri nisu albanci, Albanci tada nisu ni postojali..

 11. Archelay says:

  Koji Iliri?Pa to je endemsko pleme naselijeno teritorijama Balkana.A vi ste se pojavili tacno okobra meseca 1689 god.nakon krvavog ugusivanja Karposovog ustanka Makedonaca od strane odmorene mnogoljudske vojske sa istoka.Kvotom od 30 do 35 hiljada Arbanasa iz Anadolije od strane Osmanlije na teritorije Makedonije dovedeni su da bi pljackali,silovali i ubijali hriscanski zivalj.250 godina kasnije na teritoriju makedonske provincije Mijatije(gde je pre toga vladao Makedonski dostojanstvenik Georgija Kastriot,danasnji Skenderbeg)Austrija je skovala Albaniju.

  • Kosovac says:

   @ Archelay, …..Bog s tobom, Skenderbeg nije bio Makedonac, on je bio Bugarin. Kao Goce Delčev.

   • Archelay says:

    Jeli Kosovac,pomesao si periode jer kada je Makedonac Georgija Kastriot vladao makedonskom provioncijom Mijatijom od 14o2 do 1434(danasnjom Albanijom)Bugari nisu ni postojali a javljaju se kao narod 1857 na temelju tataskom poglavicom Asparuha.A to,dali je Goce Delcev Bugarin ili Makedonac otvori bilo koju bibliju pa videces koga tamo ima,a koga nema.Makedonci,Jevreji,Palestinci,Persijanci.Egipcani i,tacka.

    • Kosovac says:

     @ Archelay, …..Pošto su Makedonci srpska braća, potekli od Srba, u nekoj šali može i da se kaže da je Iskenderbeu bio i Makedonac. I Goce Delčev je bio Srbin, ja samo malo da te nerviram, zato što primećujem da su Bugari evo rešili i da vam uzmu dušu. Jezik, Goceta, Crkvu. Sećaš li se kada su Bugari u svoje okrilje primili „Makedonsku Pravoslavnu Crkvu“ – fol rekli da je to sestra BPC. Mislim da je tatko te sestre Vatikan, možda mu se slučajno omaklo. ……….A zaboravio si Crnog Bugarina iz ciklusa pesama o Marku Kraljeviću? ……………Bugari imaju dugoročnu i dobru propagandu, latinsku premudrost, napadaju Srbe (Makedonce) kodža odavno. Na primer, još u 19. veku, žalio se Branislavu Nušiću jedan ugledni Prištevac, Srbin samo takav, da mu iz Bugarske nude 3.000 groša ako se bude predstavljao kao Bugarin. …………… Autentičan primer konverzije Srba, još u 19. veku: Srpski veliki diplomata kraljevski srpski generalni konzul Todor Stanković napisao je delo „Putne beleške po Staroj Srbiji 1871-1898“. Tada je Stara Srbija (i Severna Makedonija) bila pod Turskom vlašću, a beleške su veoma dragocene jer daju kompletnu sliku jednog prostora u tom vremenu. Turci su tada u nekom smislu bili dosta korektni prema Srbima, pa su 1871. počeli da izdaju novine „Prizren“, štampane tako da sve što je pisalo na turskom jeziku bilo je prevedeno na srpskom. Time je rukovodio neki Safet paša koji je obilazio vilajet i proveravao kako su novine primljene kod Srba. Tako je jednom prilikom u Skoplju, primio neku raju na razgovor, tu se desio neki Todorče ćurćija, za njega je paša imao informaciju da je konvertovao u Bugare i bilo mu za to isplaćeno 150 turskih lira. U razgovoru, Todorče je rekao da je lepo što se novine štampaju i na srpskom jeziku, ali zamera što nema i za njih Bugare nešto tako. Safet paša se dosetio, pa je iz torbe izvadio primerak nekih novina štampanih u Bugarskoj, i dao Todorčetu da mu prevede šta tu piše. Todorče tuc, muc, nije ni beknuo. Turčin lako dokazao da je Todorče Bugarin koji ne zna Bugarski. Srpče Todorče konvertit. ….. Tu caku bi mogli primeniti kada bismo napisali dva identična teksta na Hrvatskoj latinici, pa pozvali nekog Bošnjaka da nam pokaže koji tekst je napisan Srpski, a koji Bošnjački. Mogli bismo i tu da ubacimo nekog Crnogorčeta Montenegrina pa da realiti bude kompletan. ..........Inače, što se tiče makedonske ćirilice, skidam kapu, ona je korektno napravljena. Ali moraš da priznaš da je opet to na bazi Srpske ćirilice, ne Bugarske. Takođe inače, ja nisam nikada učio Makedonski jezik, samo sam često slušao radio Skoplje – pozdravi i čestitke slušalaca. Često je nekom čestitana „svršuvačkata na školata“, uglavnom sa lepom narodnom makedonskom pesmom. „Zajko kukurajko“, pa ono „Ljiljana kučka ne dojde….“. „Go pratile dedo vo planina, mečkite da go izedu…..“. I sa tako skromnim znanjem makedonskog jezika, jednom sam preveo celu stranicu kucanu A4 formata, samo sam dve reči potražio u rečniku. A da sam prevodio sa bošnjačkog jezika, sve bih mogao glatko da prevedem napamet, bez rečnika. Nije da sam pametan, nego eto, jezici sa prostora Velike Srbije mi idu od ruke.

   • Archelay says:

    Kosovac,bog je samnom.Gorgio Kastriot je bio Makedonac jer u to vreme nisu Avari stigli u danasnjoj Bugarsku da bi Bugari postojali.Prema tome,okanise poslu za koga ne znas o cemu se radi.

  • Kosmos says:

   Niti je Makedonac niti Bugarin, nego je Srbin.. Otac mu se zvao Ivan a majka Bojislava..

   • Archelay says:

    Kosmos,pomesao si loncice.O Gorgiom Kastriotu se radi o XIV veku a sto se Srba tice,radi se o XIX veku ili tacnije Beogradskom Pasaluku 1815.

 12. Kulak says:

  Stvarno su šiptari šaka jada.Niko su i ništa.

 13. Gagi says:

  Doslo je vreme akcije i napada na SPC, znaju dusmani ko vekovima stojicki cuva istoriju i kulturu ovog naroda. Slutim i pretpostavljam da ce u ovoj nasoj instituciji uslediti opsti haos, civilni sektor drustva su u velikoj meri "obradili" po svojim planovima, sada sledi duhovni. Potrebno je samo eliminisati aktuelnog patrijarha i vrata za akciju su sirom otvorena.....

 14. Gagi says:

  Siptarcine se bave starom i podmuklom u praksi vec davno dokazanom metodom. To je, protivnika uniziti, oljagati i obezvrediti. Kada se to ostvari, otvoren je put za slobodnu eliminaciju protivnika jer on vise nema nikakvu istorijsku vrednost i tezinu. Nije tu bitno sto imamo Hilandar i toliko vekovnih istorijskih dokaza o nasem postojanju na ovom prostoru. Bitno je sta oni izmisle i ko ih u tome podrzava, jos bitnije je "nase" cutanje na sve to. Uvek je cutanje bio znak odobravanja, ova "nasa" drzava bas mnogo i napadno cuti na sve ove ekscese.

 15. Milutin says:

  Kakvi iliri. Srpska istorija, srpskp postojanje seže duboko, duboko u prošlost. Potiskivanje, sakrivanje te istine je jednako dugotrajano. Protiv svih slovena i ako je srpsko ime starije od imena sloveni. Koliko veliki mora da su bili Srbi kad ni dan danas ne prestaju pokušaji uspostavljanja zaborava na postojanje Srba. Ali ko zna, možda će neki od belosvetskih "mudraca" ustanoviti da mi Srbi tek treba dođemo. A možda budu i u pravu. Ali teško li se onda njima.

 16. šiško says:

  Jeste, Nemanjići (kako Srbi nazivaju plavušane), a i ostali srpski kraljevi i plemići, svi od reda bili su šiptari. Zato su se zvali Dušan, Milutin, Dragutin, Sretimir, Prvoslav, Tihomil i sl. Sve sama šiptarska imena.

 17. padre says:

  Otkad Albanija ima istoričare, pa oni se bave uglavnom stočarstvom i sitnim lopovlukom po belom svetu!

 18. petrovgrad says:

  Šiptari su trubili na sva vrata kako ih ima dva miliona na KiM, te im po tome pripada pravo na državu. Sada kada je svima jasno da ih nema ni pola miliona, dohvatili se nove priče da negiraju istoriju Srba. Izgubili su konpas. Zapad im je nametnuo novi koncep i razbucao rodovsko plemenski oblik organizovanja.

  • Velika Metla says:

   U Prištini ima oko 250 hiljada stanovnika, Mitrovica sva oko 50 hiljada, Peć oko 25 hiljada, Prizren oko 25 hiljada, sva ostala mesta i gradići nemaju ni 100 hiljada. 2 miliona ima samo ako računaju i Albaniju. Inače, da se nebi otkrila prevara šlihtari i neće da naprave popis stanovništva na Kosovu i Metohiji. A inače ima nekih 80 hiljada šlihtara koji imaju lične karte Crne Gore, Albanije, Makedonije, Srbije pa glasaju po "potrebi" i gde ih naruče. Pa to je poznato decenijama.

 19. petrovgrad says:

  Broj stanovnika se može utvrditi i uporednim metodama sa malim odstupanjem skoro sa 90% tačnih podataka. Prvi i najosnovniji metod je broj novorođenih u nekoj godini ili broj upisanih prvaka, sve jedno ili kombinovano i pomnoži se sa 70 ili 75 koliki je prosek života i dobije se ukupan broj stanovnika. Dosta precizan metod za utvrdjivanje broja stanovnika. Stvar je kod nas, a ne kod Šiptara. Prvi preduslov u pregovorima je da se utvrdi koja delegacija koji broj predstavlja. Mi smo 15 puta brojniji od njih, time i naše pravo je jače za toliko.

 20. srpkinja says:

  jadni albanci I njih je stvorio srbin idiot...jos malo sve ce izgubiti mozes da radis koliko hoces ali nemozes doklen hoces..jos malo pa ce biti bezanija .Voda ce sve odneti I albanija njihova nece biti.Otici ce odakle su I dosli iz azabadzana I kod irana odatle poticete.I engleska koja vas je stvorila I Austrougarska nek vam oni daju zemlju.Bili ste cep da srbija I rusija neizadju na more.Dzaba vam siptari jos koja godina I srbiju ce gospod zastititi od demonskih naroda.Gospod je na visini ane u albaniji.... Sad ce prvo Amerika pa engleska I sve ce potonuti pa onda albanija.Ha ha ha ha jos malo I sa vama je gotovo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *