АЛБАНСКИ ИСТОРИЧАР: Немањићи су илирског порекла, српска нација настала у 19. веку

ALBANSKI ISTORIČAR: Nemanjići su ilirskog porekla, srpska nacija nastala u 19. veku

19 novembra 2020

Albanski istoričar Jusuf Budžovi izjavio je da je dinastija Nemanjića bila ilirskog porekla, a da je srpska nacija formirana u 19. veku, prenosi Gazeta Ekspres.

„Nemanjići su hrišćansko-dardansko pleme, ilirskog porekla“, istakao je Budžovi u emisiji „Presing“ na prištinskoj televiziji T7.„Srpska nacija je formirana u 19. veku, nakon što su formirali jezik. Srbi nemaju istoriju“, naveo je Budžovi.

Takođe je govorio o dinastiji Nemanjića „koja je vladala Dardanijom tokom srednjeg veka“, u periodu od 1166. do 1371.

Budžovi je poručio da je došlo vreme za suočavanje sa velikom srpskom propagandnom ideologijom.

Naglasio je i da su Srbi uplašeni jer je njegova knjiga „Kosovo“ prevedena na engleski jezik.

„Srbija se prvi put suočava sa mišljenjem albanskog istoričara koji ruši te okvire velikosrpske misli. Oni reaguju, ali to su činjenice koje su falsifikovali i plaše se njihovog javnog izlaska. Uplašeni su jer je knjiga ‘Kosovo’ prevedena na engleski jezik“, istakao je Budžovi.

Naveo je da se bitka sa velikim srpskim lažima, iza kojih stoji Srpska pravoslavna crkva, i dalje nastavlja.

„Takođe sam čuo izgovore od kosovskih akademika, to su nenaučne stvari, jer to nisu samo emisije. Srpska istorija je u poslednjih 100 godina, pored genocidnih projekata, objavila i 24 knjige koje su takođe prodate u SAD“, dodao je Budžovi.

Prema njegovim rečima, moraju da imaju naučne kompetencije i da se ne boje.

„Ono što je uradila srpska istoriografija, dugo smo živeli sa tim značenjima kao da, na primer, Bizmark ne poznaje albansku stvarnost. Uvođenje Kosova kao alternativne istorije dovelo je do odlaska četiri srpske akademske knjige. Na primer, Novaković koji govori o istoriji“, istakao je Budžovi, prenosi Kosovo onlajn.

KOMENTARI87 komentara

 1. milos says:

  ocito prelezao covid-19 koji mu ostetio mozak.

  • radmila says:

   Ma nije imao mozga ni prije kovida.

  • Beli Orao says:

   A ja bi rekao kad nemaš svoje istorije i svojih careva i dinastije onda kradi tuđe sve i svašta ! I Skenderbeg je Srbin pa sad valja i dalje svojatati !

 2. Ivke says:

  Ma moze budala da prica sta hoce ali na nasim politicarim i akademijijama da to ne dozvoli da uzme maha

  • jovan says:

   Vec sam napisao u mom komentaru da ce ta knjiga biti OBAVEZNA literatura na nasim fakultetima i skolama. Nasi istoricari i akademici se sve vreme bore protiv "velikosrspskog nacionalizma i Milosevica koji je kriv jer su istase, muslimani i siptari hteli rat"; a od 5.X 2000. to je i zvanicna naucna cinjenica na nasim fakultetima i skolama.

 3. Velika Metla says:

  Prvo su nastale šlihtarčine, pa tek onda ameba !

 4. šiško says:

  Prilično mi je nerazumljivo ovo pseudonaučno trabunjanje. Poslednji pasus mi je potpuno nerazumljiv. Pominje nekog Novakovića koji piše o istoriji. Ako misli na Relju Novakovića, on nije pisao o istoriji, nego je pravi istoričar koji je proupavao istoriju i pisao istorijske knjige i udžbenike. Zatim kaže da je Novakovićeva knjiga "otišča". Kuda otišla, kako knjiga može da ode? Neka knjiga ili neka tvrdnja iz neke knjige bi mogla biti osporena, ali knjige u principu ostaju. Verovatno Novakovićevi nalazi izazivaju kod šiptara bol, ali moraće da se naviknu na njega, jer će morati da pročitaju još mnogo sličnih knjiga, sve ih je više takvih ili vrlo sličnih, da bi dorasli istorijskim temama. Ovo je očigledno propagandni pamflet na koji se ne treba previše osvrtati. Samo nogom u zube i "do vidjenja".

 5. Karital says:

  Pa mi to znamo prije tebe Budžovi!

  • Portopranco says:

   Ko su MORLACI?Alberto Fortis je tri puta obišao čitavu Dalmaciju i napisao u knjizi "Put po Dalmaciji" da tamo žive MORLACI.Ne spominje nikakve hrvate.Niko,ni jedan jedini čovjek mu u Dalmaciji nije rekao da je hrvatske nacionalnosti.Niko,apsolutno niko mu u Dalmaciji nije rekao da govori hrvatskim jezikom.To nekakvo hrvatstvo tada u Dalmaciji nije ni postojalo.

   • Veliki brat says:

    A je li spomenuo kakve Srbe?

    • jovan says:

     Naravno. Dalmacija, Dubrovnik, iskljucivo Srbi, Popisi stanovnistva Dubronika i drugih prostora od Trsta do Soluna, od pre Jugoslavije to potvrdjuju. I na kraju jedno retoricko. Pa kada su Hrvati imali "Hajduke"??!! A tek shiptari su dosljaci koji su uz pomoc Turaka proganjali Srbe sa teritorije danasnje Albanije, i Kosova, najveci pogron se desio u vreme patrijarha Carnojevica, i u XX veku, tj.danas.

    • Ravnogorac says:

     Evo ti slugo austriska kako su vas gazde do pre 120 godina nazivali....Srbi katoličke Vere.....https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.oldmapsonline.org/map/rumsey/2515.073&ved=2ahUKEwig366d_PHyAhU6RfEDHQYIDMUQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw0DHzWOxhqhxHyjfr-X4I0G

     • Enko says:

      Jeste tako je svi su nastali od srba,kako kaze seselj amerikanci su 80% srbi sve je nastalo od srba.Jadnici jedni manje vas je nego sto mislite a bice vas jos manje,samo tako nastavite kradite tudje i polako ali sigurno nestajete

      • Alexa S says:

       Vidi se koliko vam je krivo...I šta sad možeš, da nastaviš da trabunjaš..

      • Hah says:

       Postavio ti je dokaz i to austrougarski i ti odma kreces da vredjas. Sasvim dovoljno govori ko je u pravu

   • Karital says:

    Morlaci i šiptari to je sve isto samo taj Fortis nema pojma.Eto, Morlaci-šiptari se predomislili i postali Hrvati.

   • Uča says:

    Komentare zaslužuju ozbiljni ljudi od nauke a ne ovakvi s t v o r o v i.

 6. milorad3 says:

  Vidite kada neka očikledno suluda stoka objavi nešto ovakvo, to znači da oni koji ga podržavaju i plaćaju ne samo što hoće da nas pobiju nego hoće i IME da nam zatru.Golema je to prevara pritv nas već jako dugo, i golema mržnja ali mislim da njen zavičaj nije u albaniji,neko drugi gura taj projekat, neko koga odavno dobro znamo kao zlu paru.Sreća, NA UMORU SU i raspadaju se brže nego što su mislili,a ovaj psihopata može da piše šta hoće jer nema nikave čak ni najmanje mogućnoti da ovio bude makar ISTORIJSKA TEORIJA.Albanci toliko DUGO NE POSTOJE NA BALKANU i on upravo ustvari kroz ove laži reciklira ALBANSKU istoriju jer oni su se prvi put pojavili u 19 veku kao nacioja i to kao austrougarski projekat sprečavanja objedinjenja srpskog pokatoličenog i islamiziranog stanovništva sa srbijom.OBE prizrenske lige su finansisrane nemačkim parama i dan danas je finansijer ISTI,jedino što ustaše doturaju lovu kao kuriri i norm.ćapaju za sebe deo.Čitava ta nadgradnja oko ustaškog i "ilirskog" pokreta je plaćena i živi od mržnje prema nama i to im je jedini izvor prihoda i verovatno će uskoro da ostanu bez posla jer nema klijentele koja bi da prekraja ponovo balkan ili srbiju, oni nisu shvatili da smo im uništili poslodavce, i ovak njiga je možda jedan od poslednjih prdeža plaćenih lažova sa lažnim diplomama i praznom glavom.O je ovaj "istoričar",mogu da se kladima da ni na fakultetu gde je "diplomirao" nisu čuli a njega:)Sa ovakvim protuvama mi moramo početi LIČNO i organizovano da se obračunavamo na nivou države ,pošto je akademski nemoguće to uraditi jer je besmisleno ovakve gluposti komentarisati,ali moramo konačno da uzvrtimo PESNICOM svakoj vaški u lice koja je rešila da za neki honorarčić pljune u lice srbiji javno.Sledeći pacov će možda da razmisli šta piše i koga blati i jer za male pare može glavu da izgubi:)

  • Kosmos says:

   Prava albanija nalazize na Kavkazu, tačnije "Kavkaska Albanija", to je njihova prava teritorija a ne ova koju danas nazivaju Albanijom i nije njihova tertitorija..

  • Mussa Kessedžija says:

   Šta nije Obrenovićeva Srbija bila isto financirana Austrijskim i Nemačkim parama? Nije li onaj Karadžić, pravoslavni Turčin paradiro u Beču s fesom na glavi?

 7. Ilija Cvorovic says:

  Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača, Na poljima rodnim, braneći ih časno Kitio si cvećem svakog osvajača. Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno. Slobodu si večno, zakržljala raso, Ček’o da donesu tuđi bajoneti, Po gorama svojim tuđa stada pas’o, Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti. Pokaži mi redom Viteze tvog roda, Što balčakom s ruku slomiše ti lance, Gde je Karađorđe tvojega naroda, Pokaži mi tvoje termopilske klance.... Ova Duciceva pesma opisuje rvate ali jednako tako i vas siptare,jer ste jako slican mentalni sklop,sluganski.

  • Istina says:

   I jedni I drugi poticu sa is te teritorije.

 8. Dušan says:

  Još da saopšte da je Atila iz Drača a Džingis kan iz Tirane, pa da bude vrh

  • Zig says:

   Nije bolest sve sto boli

 9. jovan says:

  Pa niko zdrave pameti i ciste svesti nece negirati da su Nemanjici Iliri, tj.Srbi!!!  Zna se da su Iliri, Srbi davnih vremena, a imamo i u XIX taj naziv kod Ilirski pokret juznih slovena,  pa recnik srpski zvani ilirski.. Doduse taj pokret je iskoriscen od strane Vatikana (da od katolickih SRBA Dubrovnika i Dalmacije, i sire..) za STVARANJE NOVE NACIJE -HRVATI!!! To sto dosljaci, Arnautska plemena, uz pomoc Zapada, pokusavaju da pisu NOVOKOMPONOVANU istoriju, pa je cak prevode na engleski i uz vec poznatu satanizaciju Srba, to ce im prolaziti. Koriste slicnu metodologiju kao Hrvati da, PRISVAJAJUCI  SVE SRPSKO, od jezika, istorije i teritorije izgrade naciju na temelju srpskom. Prolazice ta lazna istorija jer u Beogradu imamo istoricare koji su doktorirali na Zapadu tu laznu pa sad truju studente i narod. Srbi bi pobedili i u ratovima 90-ih da "elita" u BG i NS nije bila na strani Tudjmana, Alije i Arnauta, i to traje i danas. Ne bi me iznenadilo da na BG i NS univerzitetima tta knjiga ne bude obavezna za srpske studente istorije, USKORO.

  • Veliki brat says:

   @Jovan Sve su nacije nastale u 19. stoljeću. Tu nisu ni Srbi iznimka i stoga je točna tvrdnja dotičnog albanskog povjesničara da je srpska nacija nastala u 19. stoljeću. No, isto je i s albanskom nacijom. I ona je nastala u 19. stoljeću, kao i talijanska, njemačka, mađarska i slično.

    • Veliki brat says:

     @Velika šteta Što te muči?

   • Kosmos says:

    Kakvo neznanje, totalno na nivou neandertalaca...Kako se onda odigrao boj na Kosovu ?? Znaš li kad je bio ? Ovo je tvoje totalno lupanje i prosipanje gluposti...

    • Mussa Kessedžija says:

     Boj na Kosovu odvio se kad su muslimanski i pravoslavni Turci pobedili pravoslavne Turke.

   • momir says:

    Srbi su jedini od Balkanski naroda imali jako sećanje na svoje carstvo ,Kraljeve i Raško poreklo. Mnogo pre 17. stoleća, širom Hasburške monarhije znali su tko su i kome pripadaju,,,, U vreme uspona Osmanlija na Mađarsku i Austriju, Srbi Morlaci su bili na toj granici kao granična vojska Osmanskog carstva sa vlastitim Vojvodama. Austrijska Vojna krajina je posle formirana od tih isti Srba Morlaka samo što Vojvode prelaze na katoličku veru radi grofovski titula i tako dobivamo dosta zvučni Hrvatski grofova , Jankoviće , Draškoviće, Babiće, Plemenite Borkoviće i druge, Dok Šubić -Zrinski nose gene Nemanjića.

   • Erulian says:

    Srbi nisu nacija, već n a r o d! Nacije su kao britanska novotarija, nastale u 19.veku, upravo od postojećih naroda. Tako su britanski mešetari stvorili Rumuniju,{krajem 19.veka), Albanjiu{1912.)Bugarsku,Grčku.čudna koincidencija je da je narod na teritorijama s v i h navedenih država do tada bio Srbski! Zato je navrat - nanos stvaran n o v i jezik za Rumune(1864), Arbanase(u prvoj polovini 20 veka), Hrvate( uz logistiku Vuka Karadžića, Djure Daničića, Jerneja Kopitara...).Najveća "tajna" ove civilizacije je da Grčka država prvi put z v a n i č n o nastaje tek u 19.veku.A ona "antička" je postojala kao i Vizantija-samo u rukopisima "prepisivačke" istorije.

  • Anonimno says:

   Jovane, nisu Srbi Iliri, Srbi nisu prihvatili Ilirski pokret, znali su šta su - Srbi, nisu hteli da budu nikakvi Iliri, sem sasvim malobrojnih izuzetaka. O tome je dosta pisano i sve se zna. Ilirski pokret je ustvari hrvatski nacionalni pokret. Oznaka Srba kao Ilira u XVIII i XIX veku drugog je porekla i značenja. Da su Nemanjići Iliri potpuna je besmislica, pročitajte neku istoriju, ima ih bar dosta, a pogledajte i brojne izvore! Hrvati nisu nova nacija, mada su mnogi koji se nisu smatrali Hrvatima još u XIX veku (Dalmatinci, Slavonci, Bunjevci) postali Hrvati, pod nesumnjivim uticajem vere. Dosta davno je istaknuti srpski istoričar M. Ekmečić zaključio da je kod Južnih Slovena vera bila vododelnica nacije (primer muslimani, pa Muslimani, a sada Bošnjaci). Naravno da su pod raznim pritiscima, i države (Austrije, Mađarske, katoličke crkve) mnogi Srbi prešli u uniju, a potom u katoličanstvo, ali većina nije, za šta presudnu zaslugu ima pravoslavna crkva, koja je doprinela opstanku srpskog naroda.

   • Dragan Pik-pantalon says:

    Isti slučaj je i u Srba kad su Piroćanci, Mačvani, Nišlije i Šumadinci postali Srbi.

 10. Kostakos says:

  Nesto poznato. I Atinoturci, Vulgari i Srbi kazu da Makedonci su izmisljena nacija, bez svoje istorije. Lopov najglasnije vice "drste lopova". Izgleda oni koji su sami ismisljena nacija kazu tako nesto. Do godina vo Solun. Pa i u Prizren.

 11. M says:

  Pod izgovorom da su oni navodno Iliri, Albanci nastoje da dokažu kako Kosovo i drugi delovi Helma (Balkana) pripadaju prvenstveno njima. Još kad bi dokazali da i Nemanjići su eto Iliri tojest Albanci, time bi primitivni otimači sebe prikazali starosedocima, a onda po toj logici sve pripada njima.

  • Kosmos says:

   Iliri nisu albanci, Albanci tada nisu ni postojali..

 12. Archelay says:

  Koji Iliri?Pa to je endemsko pleme naselijeno teritorijama Balkana.A vi ste se pojavili tacno okobra meseca 1689 god.nakon krvavog ugusivanja Karposovog ustanka Makedonaca od strane odmorene mnogoljudske vojske sa istoka.Kvotom od 30 do 35 hiljada Arbanasa iz Anadolije od strane Osmanlije na teritorije Makedonije dovedeni su da bi pljackali,silovali i ubijali hriscanski zivalj.250 godina kasnije na teritoriju makedonske provincije Mijatije(gde je pre toga vladao Makedonski dostojanstvenik Georgija Kastriot,danasnji Skenderbeg)Austrija je skovala Albaniju.

  • Kosovac says:

   @ Archelay, …..Bog s tobom, Skenderbeg nije bio Makedonac, on je bio Bugarin. Kao Goce Delčev.

   • Archelay says:

    Jeli Kosovac,pomesao si periode jer kada je Makedonac Georgija Kastriot vladao makedonskom provioncijom Mijatijom od 14o2 do 1434(danasnjom Albanijom)Bugari nisu ni postojali a javljaju se kao narod 1857 na temelju tataskom poglavicom Asparuha.A to,dali je Goce Delcev Bugarin ili Makedonac otvori bilo koju bibliju pa videces koga tamo ima,a koga nema.Makedonci,Jevreji,Palestinci,Persijanci.Egipcani i,tacka.

    • Kosovac says:

     @ Archelay, …..Pošto su Makedonci srpska braća, potekli od Srba, u nekoj šali može i da se kaže da je Iskenderbeu bio i Makedonac. I Goce Delčev je bio Srbin, ja samo malo da te nerviram, zato što primećujem da su Bugari evo rešili i da vam uzmu dušu. Jezik, Goceta, Crkvu. Sećaš li se kada su Bugari u svoje okrilje primili „Makedonsku Pravoslavnu Crkvu“ – fol rekli da je to sestra BPC. Mislim da je tatko te sestre Vatikan, možda mu se slučajno omaklo. ……….A zaboravio si Crnog Bugarina iz ciklusa pesama o Marku Kraljeviću? ……………Bugari imaju dugoročnu i dobru propagandu, latinsku premudrost, napadaju Srbe (Makedonce) kodža odavno. Na primer, još u 19. veku, žalio se Branislavu Nušiću jedan ugledni Prištevac, Srbin samo takav, da mu iz Bugarske nude 3.000 groša ako se bude predstavljao kao Bugarin. …………… Autentičan primer konverzije Srba, još u 19. veku: Srpski veliki diplomata kraljevski srpski generalni konzul Todor Stanković napisao je delo „Putne beleške po Staroj Srbiji 1871-1898“. Tada je Stara Srbija (i Severna Makedonija) bila pod Turskom vlašću, a beleške su veoma dragocene jer daju kompletnu sliku jednog prostora u tom vremenu. Turci su tada u nekom smislu bili dosta korektni prema Srbima, pa su 1871. počeli da izdaju novine „Prizren“, štampane tako da sve što je pisalo na turskom jeziku bilo je prevedeno na srpskom. Time je rukovodio neki Safet paša koji je obilazio vilajet i proveravao kako su novine primljene kod Srba. Tako je jednom prilikom u Skoplju, primio neku raju na razgovor, tu se desio neki Todorče ćurćija, za njega je paša imao informaciju da je konvertovao u Bugare i bilo mu za to isplaćeno 150 turskih lira. U razgovoru, Todorče je rekao da je lepo što se novine štampaju i na srpskom jeziku, ali zamera što nema i za njih Bugare nešto tako. Safet paša se dosetio, pa je iz torbe izvadio primerak nekih novina štampanih u Bugarskoj, i dao Todorčetu da mu prevede šta tu piše. Todorče tuc, muc, nije ni beknuo. Turčin lako dokazao da je Todorče Bugarin koji ne zna Bugarski. Srpče Todorče konvertit. ….. Tu caku bi mogli primeniti kada bismo napisali dva identična teksta na Hrvatskoj latinici, pa pozvali nekog Bošnjaka da nam pokaže koji tekst je napisan Srpski, a koji Bošnjački. Mogli bismo i tu da ubacimo nekog Crnogorčeta Montenegrina pa da realiti bude kompletan. ..........Inače, što se tiče makedonske ćirilice, skidam kapu, ona je korektno napravljena. Ali moraš da priznaš da je opet to na bazi Srpske ćirilice, ne Bugarske. Takođe inače, ja nisam nikada učio Makedonski jezik, samo sam često slušao radio Skoplje – pozdravi i čestitke slušalaca. Često je nekom čestitana „svršuvačkata na školata“, uglavnom sa lepom narodnom makedonskom pesmom. „Zajko kukurajko“, pa ono „Ljiljana kučka ne dojde….“. „Go pratile dedo vo planina, mečkite da go izedu…..“. I sa tako skromnim znanjem makedonskog jezika, jednom sam preveo celu stranicu kucanu A4 formata, samo sam dve reči potražio u rečniku. A da sam prevodio sa bošnjačkog jezika, sve bih mogao glatko da prevedem napamet, bez rečnika. Nije da sam pametan, nego eto, jezici sa prostora Velike Srbije mi idu od ruke.

   • Archelay says:

    Kosovac,bog je samnom.Gorgio Kastriot je bio Makedonac jer u to vreme nisu Avari stigli u danasnjoj Bugarsku da bi Bugari postojali.Prema tome,okanise poslu za koga ne znas o cemu se radi.

  • Kosmos says:

   Niti je Makedonac niti Bugarin, nego je Srbin.. Otac mu se zvao Ivan a majka Bojislava..

   • Archelay says:

    Kosmos,pomesao si loncice.O Gorgiom Kastriotu se radi o XIV veku a sto se Srba tice,radi se o XIX veku ili tacnije Beogradskom Pasaluku 1815.

    • Duda says:

     Lebac ti tvoj..jel ova bolesna budala razumeo sta prica? Za njega nije ni ludnica jer i oni u ludnici bi mu se smejali.

 13. Kulak says:

  Stvarno su šiptari šaka jada.Niko su i ništa.

 14. Gagi says:

  Doslo je vreme akcije i napada na SPC, znaju dusmani ko vekovima stojicki cuva istoriju i kulturu ovog naroda. Slutim i pretpostavljam da ce u ovoj nasoj instituciji uslediti opsti haos, civilni sektor drustva su u velikoj meri "obradili" po svojim planovima, sada sledi duhovni. Potrebno je samo eliminisati aktuelnog patrijarha i vrata za akciju su sirom otvorena.....

 15. Gagi says:

  Siptarcine se bave starom i podmuklom u praksi vec davno dokazanom metodom. To je, protivnika uniziti, oljagati i obezvrediti. Kada se to ostvari, otvoren je put za slobodnu eliminaciju protivnika jer on vise nema nikakvu istorijsku vrednost i tezinu. Nije tu bitno sto imamo Hilandar i toliko vekovnih istorijskih dokaza o nasem postojanju na ovom prostoru. Bitno je sta oni izmisle i ko ih u tome podrzava, jos bitnije je "nase" cutanje na sve to. Uvek je cutanje bio znak odobravanja, ova "nasa" drzava bas mnogo i napadno cuti na sve ove ekscese.

  • Krsta says:

   Nekako mi tesko pada kako mi poslove ili promasaje ili ti nenarnisti nase inteligencije, istoricara i naucnih radnika pripisujemo drzavi. Svi ti gore navedeni su izgubili bitke i gube vreme jer su "Albanci" uspeli da ih u svetu pobede sa svojim teorijama o Albanstvu, istoriji i Srpstvu. Oni ama bas nista ne nude nasim politicarima s cime bi se mogli uspesno boriti na politickoj sceni. Srbi su uvek gubili na politickoj i propagandnoj sferi i tako je stvar i danas. Na bpljnom polju su uvek jaci, ali kad se saberu svi gubitci z bog ratovanja da li je i to stvarno pobeda?

 16. Milutin says:

  Kakvi iliri. Srpska istorija, srpskp postojanje seže duboko, duboko u prošlost. Potiskivanje, sakrivanje te istine je jednako dugotrajano. Protiv svih slovena i ako je srpsko ime starije od imena sloveni. Koliko veliki mora da su bili Srbi kad ni dan danas ne prestaju pokušaji uspostavljanja zaborava na postojanje Srba. Ali ko zna, možda će neki od belosvetskih "mudraca" ustanoviti da mi Srbi tek treba dođemo. A možda budu i u pravu. Ali teško li se onda njima.

 17. šiško says:

  Jeste, Nemanjići (kako Srbi nazivaju plavušane), a i ostali srpski kraljevi i plemići, svi od reda bili su šiptari. Zato su se zvali Dušan, Milutin, Dragutin, Sretimir, Prvoslav, Tihomil i sl. Sve sama šiptarska imena.

  • mile says:

   A jesi siguran da su imena dokaz da su sve sami " srbi " , da oni m9žda nisu iz Male Raške iz vremena kada ti srbija nije ni postojala međede ???

 18. padre says:

  Otkad Albanija ima istoričare, pa oni se bave uglavnom stočarstvom i sitnim lopovlukom po belom svetu!

 19. petrovgrad says:

  Šiptari su trubili na sva vrata kako ih ima dva miliona na KiM, te im po tome pripada pravo na državu. Sada kada je svima jasno da ih nema ni pola miliona, dohvatili se nove priče da negiraju istoriju Srba. Izgubili su konpas. Zapad im je nametnuo novi koncep i razbucao rodovsko plemenski oblik organizovanja.

  • Velika Metla says:

   U Prištini ima oko 250 hiljada stanovnika, Mitrovica sva oko 50 hiljada, Peć oko 25 hiljada, Prizren oko 25 hiljada, sva ostala mesta i gradići nemaju ni 100 hiljada. 2 miliona ima samo ako računaju i Albaniju. Inače, da se nebi otkrila prevara šlihtari i neće da naprave popis stanovništva na Kosovu i Metohiji. A inače ima nekih 80 hiljada šlihtara koji imaju lične karte Crne Gore, Albanije, Makedonije, Srbije pa glasaju po "potrebi" i gde ih naruče. Pa to je poznato decenijama.

 20. petrovgrad says:

  Broj stanovnika se može utvrditi i uporednim metodama sa malim odstupanjem skoro sa 90% tačnih podataka. Prvi i najosnovniji metod je broj novorođenih u nekoj godini ili broj upisanih prvaka, sve jedno ili kombinovano i pomnoži se sa 70 ili 75 koliki je prosek života i dobije se ukupan broj stanovnika. Dosta precizan metod za utvrdjivanje broja stanovnika. Stvar je kod nas, a ne kod Šiptara. Prvi preduslov u pregovorima je da se utvrdi koja delegacija koji broj predstavlja. Mi smo 15 puta brojniji od njih, time i naše pravo je jače za toliko.

 21. srpkinja says:

  jadni albanci I njih je stvorio srbin idiot...jos malo sve ce izgubiti mozes da radis koliko hoces ali nemozes doklen hoces..jos malo pa ce biti bezanija .Voda ce sve odneti I albanija njihova nece biti.Otici ce odakle su I dosli iz azabadzana I kod irana odatle poticete.I engleska koja vas je stvorila I Austrougarska nek vam oni daju zemlju.Bili ste cep da srbija I rusija neizadju na more.Dzaba vam siptari jos koja godina I srbiju ce gospod zastititi od demonskih naroda.Gospod je na visini ane u albaniji.... Sad ce prvo Amerika pa engleska I sve ce potonuti pa onda albanija.Ha ha ha ha jos malo I sa vama je gotovo

  • Mussa Kessedžija says:

   Ha, ha, ha. Još malo pa se probudiš i lupiš na Jarinju glavom u patos.

 22. Morlak says:

  Dobro je šiptar rekao Nemanjići i svi Srbi j e s u Iliri. Iliri su samo jedan od bezbroj naziva koje su komšije ili dušmani davali Srbima. Dokaza ima bezbroj>Nemci su u 18. veku sačinili Nemačko Ilirski rečnik koji je u stvari Nemačko Srbski rečnik. Ko ne veruje nek pročita ( u Nemačkoj, jer su kod nas "nestali").U putopisu" Kroz Dalmaciju" Venecijanski putopisac opisuje posetu Iliru,u okolini Splita, ili Zadra, po imenu npr Radovan ili sl. Najbolji poznavalac istorije Istočnog Rimskog carstva , Laonik Halkokondil , istoričar , napisao je u 15. veku da je "car Dušan nameravao da stvori evropsko carstvo naroda Ilirskog-".Kao što znamo, Dušanov zakonik je napisan na čistom "ilirskom" jeziku, da ga s vaki Srbin razume.Iliri Sarmati, Traćani, Rašani, Tiraseni, Dačani, Skordisci,Veneti, Vendi, Lužičani, Ljutići, Obodrići, Bohemi, Dalmati, Mezi, Frigicci, Etrašani, Kelti... svi su govorili istim jezikom.I svi antički letopisci su to zapisali.Samo su Albani dovedeni iz Bele Albanije sa obale Kaspikskog mora. Govore kao i Azerbedžanci , koji sada žive na tom prostoru.

  • Karital says:

   Posjetivši Dalmaciju, Venecijanski putopisac, koji nije tada ni čuo za Italiju,u Dalmaciji je otkrio Radovana koji je po nacionalnosti Srbin. U Dalmaciji su živjeli morlaci, a ti morlaci su svi od reda Serbi?To je tvoja procijena "Morlak" ne i Fortisova?Nije ti loša procijena ni za Albance.Govore istim jezikom kao i Azerbedžanci...ne budi smešan!Jeste li već jednom odlučili kakav naziv će te imati?Serbule,Servi,Rašani,Vlasi,Srbi,Morlaci,Iliri..itd,itd!

   • jovan says:

    Covek ti lepo objasnio, ali ti NE RAZUMES da u ranijim vekovima nije bilo JEDNE drzave u danasnjem smislu, vec mogo manjih. Od Gdanjska do Soluna i Crnog mora, ziveo je jedan narod- SRPSKI! I dan danas zive enklave koje sebe, svoj jezik, a i toponime nazivaju srpskim imenima. Oni su bili rascepkani u mnogo malih drzavica-feuda, pa su se prema GEOGRAFSKIM pojmovima i nazivali. Drugi narodi su nas zvali ILIRIMA, i dr. Ako to ne razumes dacu ti primer Nemacke, mi tu drzavu ne zovemo Dojcland, dok ih drugi zovu Germanima, i sve dok Bizmark nije 25 nemackih drzavica ujedinio u jednu, oni su se zvali samo Prusi, Saksonci, Bavarci,... Problem Srba je sto nismo imali Bizmarka koji bi srpski korpus ujedinio u jednu drzavu, vec se cepamo na "novokomponovane narode" i DANAS! I to ce se nastaviti. Normalno neprijatelji Srba to podrzavaju RATOM I PROPAGANDOM.

    • Archelay says:

     Pazi bogati,nisam znao ovakve stvari o Srbima.Ali,kada neko nesto trazi objasnenje u vezi sa nekom terminologijom uvek naletim na"to su upotrebljavali stari Grci".Ili,"to dolazi od grckog lezika...".Ili,"Grci su lokomotiva svetske kulture i civilizacije",i td,i td.Ali,eto.Englezi to stave na vagu i,gotovo je.A to sto je istorija nauka,mozemo samo da okacimo macku o repu.

 23. momir says:

  Da lepo Albanci ne poznaju mora niti imaju pojam o brodogradnji, Iliri visoki i snažne građe bili su posle sukoba sa Rimskim legijama, Udarna i noseća snaga tih isti Legija. Neretljani i Dinarci su naj direktniji Potomci Ilira. Tko su Iliri preostala plemena sa Helma koja ostaju posle provala Rima. Druga se povlače prema Rusiji i od tih plemena pomešanih sa narodima stepe i lutajućim Vikinzima nastaju današnji Rusi. Jedna korpus se vraća posle propasti Zapadnog Rima i proganja ostatke Legija ali čuda stanovništvo zatečeno se brzo i lako uklapa u došljake i za kratko vreme nestaje!!! razlog došla su im nekad davno prognana braća, nije trebao prevodioc i tu nastaje naš problem što nećemo shvatiti da smo preklom sa Helma a ne nekog Sibira. Albanci da su Iliri zar ne bi oni plovili i danas na svim prekookeanskim brodovima. Plove Balkanci Srbi , Hrvati Bosanci jer imaju gene Ilira pripadnika slični plemena koji su rođeni na reci, na moru, dok je Fruška gora bila Otok.....

  • Karital says:

   Mora da si se makao Momo?Najjaču ribarsku flotu su stvorili ti ljubitelji koza i ovaca.Radi njihove flote Italija i Hrvatska morale su proglasiti gospodarski pojas.Nisu ti poznati Ulcinjski gusari i njihovo pljačkanje?

  • Max says:

   Srbi plove samo po Moravi.

  • Max Baum says:

   Plove Srbi al po Moravi.

 24. Mile says:

  Ja nisam pročitao do kraja. Nije vredno čitanja a ni rasprave. Bolje bi mu bilo da izbroi ovce da mu koja ne fali.

 25. padre says:

  Znači, nismo bili 500 godina pod osmanlijama, barem to!

 26. doktrina soka says:

  Joj ljudi,Albanci od pantiveka tu a Srbi dodjosi, malo morgen.NEMAJU ONI POJMA O POJMU,ZIVE,KAZU OD PAMTIVEKA ,DRZAVA IM NA JadranSKOM MORU ,a nikada broda nisu napravili ni ribe ulovili,osim ovce po brdima ganjali.NEKA SE SETE KOJI IM JE SRBIN PISMO NAPRAVIO.

  • V.D. Raka says:

   Očito im napravio neki Srbin moreplovac, ribolovac, trbuhozborac šta je prvi oplovio zemlju.

 27. Mate says:

  Srpska povijest može stati tek na jednu ili dvi stranice knjige baš kako je i DAI opisao, pleme Bojka koje je prethodno bilo pod vazalstvom Bijele Hrvatske iseljava se i prima naziv Servi od bizantskog gospodara jer mu je služilo, a nakon invazije Bugara skoro da i ne postoji jer se izmišalo i sa Hrvatima koji su primili izbjeglice i sa Bugarima koji su ih uzeli za robove, nakon što su Hrvati zaustavili Bugare kod Drine pa potom i zauzeli Rašku te vratili na vlast dinastiju Klonimirovića pod svoje vazalstvo, posljednji Klonimirović umire bez nasljednika i dolazi hrvatski upravitelj Duklje i Raške Petar Trpimirović od kojeg nastaje pobočna dinastija Petrislavić, kasnije nastaju isto nove dinastije Vojislavljevići i Vukanovići također na isti način po imenu oca nastaje novo prezime to jest ono što Srbi danas nazivaju "Krsna Slava", zatim od Zavidovića kada Stefan Zavida prevari i ubije svog brata Tihomira i promjeni prezime u Stefan Nemanja nastaje nova dinastija, ovaj put bez "Krsne Slave" nego potpunim izmišljanjem novog imena i to ti je eto amo reči početak tkz. "novo srpstva".

  • Nero says:

   A jel ti to tvoj dida prica prije ili poslije istrebljenja djece sa Kozare?

   • Max Baum says:

    Deca s Kozare pokrepala od gladi u šumi gde su ih ostavili da ne smetaju pri srpskoj bežaniji.

  • Dragan K. says:

   E, Krvat,to se sad uči u vašim škulama na našem jeziku. Pročitaj Andriju Kačića miošića koji piva u slavu naroda Slovinskog, pa Marva Orbina koji piše Kraljevstvo Slovina.... Ma, ima primera koliko hoćeš. Sve tako do onog Lučića koji je prvi počeo pisati da su Srbi katolici ustvari Krvati. To je ozvaničeno 1900-te na biskupskoj konferenciji. Pročitaj, postoji dokumenat. Sad su svi Srbi katolici postali Krvati. A Vatikasn je osnovao Barsku nadbiskupiju gdje je bio Barski nadbiskup sa titulom Primas Serbski. Ta nadbiskupija je bila nadredjena i Dubrovniku i Splitu. Jedino što su sada svi Srbi katolici nestali i postali Krvati. A to vi koji se Hervatima (Krvatima) zovete ne znate. Sada Primas Serbski ima jurisdkciju nad oko 5.000 Šiptara. A prezimena koja si gore naveo... Pa ne može uz njih stati prezime Tudjman. Ne, nikako. Eto koliko ste otišli daleko. Prevodjenje vas u krvate je trajalo preko dvesta godina. Šiptari su brže prihvatili i postali iliri. Jer, prvo je Beč zabranio okupljanje našeg življa po Ilirskim imenom, a onda je to ime dao Šiptarima i nazvao ih Albancima po ilirskom plemenu koje je nastanjivalo te prostore. Oni si se odmah toga primili i spremni su da ginu za to ime. Kako je sve to bilo imate u knjizi Bugarske istoričarke Stoleve, koja je istinu o stvaranju Albanske nacije o Šiptara pronašla u Bečkom arhivu i objavila knjigu o tome. I još jedna stvar: Krade se uvek od onoga koji ima. Nije čudo što ove nove nacije kradu od Srba. Problem je samo što Srbi tu svoju istoriju ne čuvaju baš najbolje. Toliko je srušeno, pokradeno, popaljeno, toliko su nas ubijali, a vidi koliko iza nas ostalo. Prebogata kultura.

  • Uskok says:

   As ti Gospe, ća si se raskokodaka?Ima bar još koja strana Srbske istorije,makar rodni listovi tvojih predaka, i majke koja te naučila da koristiš ovaj naš lijepi jezik-Srbski.Da nisi Srbin, ne bi me razumio, a možeš sebe nazivati po volji.

   • Karital says:

    Tko je ikad čuo za narod Srbi?Pa taj narod je izmišljen, odnosno dobili ste ime od podlih latina koji su ponižavali doseljene narode.Šiptari su od pamtivijeka na ovim prostorima.Vi bi sada bili i Iliri.Malo kasno ste se sjetili.Budite ono šta ste bili oduvijek, Dukljani!Pogrdni naziv pokvarenih latina, slav,serv=Srbin, ne bih nikada prihvatio.Asti Gospe, sigurno ti se did zvao Duje, njegov otac Mihovil, a njegov otac Šime.Toliko o našim servima.

 28. Mime Nikolic says:

  Hrvati su ober lazovi. najbolje ih je okarekterisao diplomata i pesnik Jovan Dučić rekavsi: "Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ali NE zato sto se nicega ne boje, vec zato sto se nicega ne STIDE" !!! Inace najispravnije bi postupili kada bi se preimenovali u KRVati, jer su im ruke toliko okrvavljene da bi sebe trebali tako nazvati !!! No evo jos neoliko teza o KRVatima: "Demonizacija Srba je nužni element hrvatskog IDENTITETA. Bez te demonizacije, teško da bi se Hrvat osećao "pravim" Hrvatom !!! “Da nije katoličke mržnje protiv Srba ,nikad Hrvati NE BI IMALI neki stozer oko kojeg bi se svi zajedno okupili...." . Ovo su takkodje zaključci pesnika Jovana Dučića izrečeni mnogo decenija ranije, ali se istinitost njegovog zaključivanja, danas pokazuju apsolutno tačnim !! Za kraj svakom KRVatu jedna poruka: Bum te fukal, ne bus mi pobegel !!!Bum..bum !!!

 29. Mussa Kessedžija says:

  Srbi su tursko pleme i došli s Turcima.

 30. Slobodan says:

  Bato da li znaš odakle su došli albanci? Ti si takođe kupio diplomu. Ubi sebi u glavu, da su albanci sa obala Kaspiskog mora. To je naučno provereno, još uvek postoje albanske pravoslavne crkve, sa njihovim nazivima! Nauči pa se javi!

 31. Srbija cveta says:

  Srbi nisu nastala nacija, već pogolemi narod odvajkada, verovatno iz 19 veka pre nove ere, slovenskog smo porekla koji od velike majke Rusije krenuše južno da ogreju malo guzice kao i ostali sloveni:"Belorusi, Ukrajinci, Slovaci, Česi, Poljaci, Bugari, Srbi, Slovenci, novokomponovani od Srba - hrvati, bosanci, braća po materi - crnogorci, mešanci - makedonci. Naselili smo i Iliriju ali poštenom borbom prsa u prsa i mačevima svojim, uzduž i popreko toliko smo naroda osvajali preko Grče i Ilira sve do Madžarske i Italije i toliko smo promenili genetiku postojećim manjinama da su se busali u grudi da budu Srbi. To je trajako sve do Kraljevine - Srba, Hrvata i Slovenaca, čak je i sam Alojz Stepinac dobio Karađođevu zvezdu radi učešća u srpskim ratovima i borbi na solunskom frontu. Vidite dećki ne? Tak mogu jedino Srbi.

 32. Beli Orao says:

  Valja im krasti SRBSKU istoriju, znamenje,, zastavu i orla, Skendera, crkve i praviti šiptarske, nisu jedini i kroati rade isto eto samo Srbski jezik siluju dodatno a da ne pričam o bosančerosoma koji sve uzimaju i prave " bosnija Kiš"!!!

 33. g says:

  Kad su skoro Albanci naučili da čitaju i pišu počeše pisati nebuloze.

 34. Beli Orao says:

  Turci su vas doveli iz područja Azajberdžana kao klin između Grka i Srba , niti ste iliri nit bilo šta što je tad živjelo na Balkanskom poluostrvu . U suštini Grci i Srbi si ti Iliri ! A vi arapsko đubre iz Male azije !!!

 35. 008 says:

  Što se ljudi palite, da je to napisao neko od zapadnih istoričara pa neka đavo nosi, ali Albanac, pa zar oni imaju istoričare, kakvu istoriju oni proučavaju, ma juče su izašli iz plemenske zajednice a krvna osveta još uvek živa. Nema tu istorije ni nauke, to je čisto lajanje na zvezde.

 36. namćor says:

  "Albanski istoričar"? - dve nepomirljive suprotnosti. Narod koji NEMA istoriju, ne može da ima ni "istoričare"! Može da ima samo propagnadiste i da pokušava da krade tu u istoriju. Imamo ovih dana baš žestok napad sa svih strana )"Bošnjaci", "Hrvati"..) gde pokušavaju da nam kradu istoriju i smeštaju Srbe u 19. vek (Pre toga, "nismo postojali"!). I to tvrde "istoričari" iz naroda koji ZAISTA, pre 19. veka NISU POSTOJALI!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *