Albanski pisac kritikovao kosovske lidere, a oni mu odgovaraju da je „kučkin sin“, „Srbin“, „izdajnik“…

Albanski pisac kritikovao kosovske lidere, a oni mu odgovaraju da je „kučkin sin“, „Srbin“, „izdajnik“…

19 јула 2013

Fatos-Lubonja_medium.jpg01Albanski pisac Fatos Lubonja oštro kritikuje lidere u Albaniji i na Kosovu zbog reakcija na ishode haških suđenja. Kosovski političari besni. On je Srbin koji govori albanski, tvrdi portparol Haradinajeve partije.

Kosovske vlasti su na udaru albanskog pisca Fatosa Lubonje koji piše da su političke elite i na Kosovu i u Albaniji zatvorile oči pred kriminalom Oslobodilačke vojske Kosova.

U članku objavljenom u majskom broju magazina „Sudosteuropa“ Lubonja je pisao o na reagovanjima albanskih vlasti na oslobađajuće presude bivšim komandantima OVK i Ramušu Haradinaju u Hagu.

Lubonja je naveo da je Haradinaj oslobađen uprkos tome što je bilo dovoljno dokaza da su optužbe u Hagu bile tačne. Podseća i da su Haradinaja, elite u Prištini i Tirani veličale kao heroja, prenosi portal „Balkan insajt“.

Haradinaj je Lubonjin komentar ocenio kao klevetu i nagovestio da bi mogao da tuži tog albanskog pisca, navela je Radio-televizija Kosova.

Haradinaj je novembra 2012. godine oslobođen svih optužbi za ratni kriminal tokom kosovskog konflikta devedesetih godina, nakon ponovnog suđenja Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Tužioci su tvrdili da je Hadinaj zajedno sa još dvojicom otuženih mučio i ubijao etničke Srbe, ali i Albance za koje su mislili da sarađuju sa Srbima u logoru OVK u Jablanici 1998.

Sudsko veće je presudilo da Tužilaštvo nije dokazalo ni jednu tačku optužnice, uključujući i one o udruženom zločinačkom poduhvatu, uspostavljanjem kontrole OVK kroz logore na zapadnom Kosovu.

Prema Lubonji, reagovanja na oslobađajuću presudu Haradinaju u Albaniji i na Kosovu pokazuju licemerje političkih i kulturnih elita, koje koriste nacionalističku ideologiju da bi ljudima isprale mozgove.

„Tako su u vreme komunizma Albanci hranjeni idejama da kao pojedinci nisu ništa naspram nacionalnih interesa, i da treba da se žrtvuju za svoju otadžbinu, zatvarajući oči za sve počinjene zločine u to ime“, pisao je Lubonja.

Takvo ispiranje mozgova, tvrdi Ljubonja, stvorilo je oblik šizofrenije, jer Albanci istovremeno veličaju junake koji se žrtvuju za svoju zemlju, a osuđuju krađu i ubijanje – što je jedno te isto.

Piščeve tvrdnje naljutile su članove Haradinajeve partije Alijasa za budućnost Kosova.

Portparol te stranke, Ernest Luma napao je Lubonju na društvenim mrežama nazvavši ga „kučkinim sinom“.

Lubonjino prezime zvuči kao srpsko, napisao je Luma, nazivajući ga Srbinom koji govori albanski.

Kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku rekla je da je „šokirana“ i da je „ostala bez teksta“ u vezi sa Lubonjinim pisanjima.

Kosovski ministar kulture Memli Krasnići optužio ga je za izdaju i „bolesne kometare o osloboditeljima Kosova“.

(RTS)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u