AЛБАНСКИ ПИСАЦ НАПАО ЕДИЈА РАМУ: Коју ти војску имаш!? Да није ЕУ граница Србије би била усред Албаније

ALBANSKI PISAC NAPAO EDIJA RAMU: Koju ti vojsku imaš!? Da nije EU granica Srbije bi bila usred Albanije

28 novembra 2018

Nakon skandalozne zajedničke sednice vlada Albanije i tzv. Kosova i antievropskih poruka koje su jasno uputili Edi Rama i Ramuš Haradinaj, reakcija ima mnogo, a jedna od zanimljivijih stiže od Fatosa Lubonje, albanskog pisca, analitičara i disidenta.

Lubonja je oštro kritikovao Ramine pretnje Evropi, nazivajući ih „poslednjim hororom“ od svih koji izazivaju probleme u Albaniji.

– Pretnje Evropi su zabrinjavajuće. Koliko puta su Albanci imali probleme sa ovom apstraktnom idejom Albanije – zapitao se Lubonja.

– Ovo je sve upereno protiv Albanaca, ove priče o velikoj Albaniji. Problem u Albaniji, ali i na Kosovu, je to što Albanci beže iz Albanije i sa Kosova zbog ove ideje? Ovi ljudi koji pričaju takve stvari su najveći neprijatelji Albanaca, a ne Srbi i Grci. Da nije Evrope danas, granice Srbije bi bile kod Kukeša (grad na severu Albanije) – rekao je Lubonja.

On se skandalizuje nad načinom na koji je Evropi poručeno „ako nas ne primite, mi ćemo sami da se ujedinimo“ i naziva ovo „pretnjom koja će da otvori nove probleme“.

Na kraju Lubonja pita Ramu sledeće:

– Da li ti je spremna vojska? Koju ti vojsku imaš ako počne rat? Sve više Edi Rama ne zna šta priča.

(Espreso)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miraš says:

    Da li se mladoj i mladjoj populaciji Albanije gine zbog Raminih i Haradinajevih ambicija? Albanija jeste članica NATO-a, ali natovski princip kolektivne odbrane "svi za jednog jedan za sve" ipak funkcioniše tako da svaka zemlja pojedinačno za sebe donosi odluku sa kolikim snagama će da učestvuje u zajedničkoj odbrani neke članice. Evropa danas na dnevnom redu ima puno važnijih pitanja od Albanije. Zatim zbog Kosova i stvaranja Velike Albanije da li bi i sada rizikovali da krenu u sukob sa starim saveznikom Rusije? ... Podaci su još zanimljiviji ako se pretpostavi ozbiljnija kriza u SAD i raspad NATO-a. Oružane snage Albanije imaju u aktivnom sastavu 14.500 vojnika i još 5.000 u rezervnom sastavu, a broj sposobnih za vojnu službi u dobi od 18-49 godina života iznosi 1.571.050. Dok samo vojska susedne Grčke ima aktivni vojni sastav od 134.000 vojnika i 2.034.192 sposobnih za vojnu službu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *