АЛБАНСKИ ПОЛИТИЧKИ АНАЛИТИЧАР: Kосово изгубило битке и у државама које су га створиле

ALBANSKI POLITIČKI ANALITIČAR: Kosovo izgubilo bitke i u državama koje su ga stvorile

12 maja 2021

Profesor političkih nauka Nezir Kraki kaže da je Kosovo jedini gubitnik u procesu dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, prenosi Koha.

Kraki koji živi i radi u Parizu nazvao je Kosovo jedinim gubitnikom u procesu dijaloga zbog unutrašnjih neuspeha i nedostatka vizije prištinskih političkih lidera.“Nažalost, Kosovo se trenutno nalazi na listi zemalja koje su u integracionom koridoru. Možda je sada Turska udaljenija od Kosova iz drugih razloga, ali među zemljama Zapadnog Balkana Kosovo je poslednje, zbog unutrašnjih neuspeha i nedostatka strategije trenutnih lidera kao i predrasuda koje prelaze granice Kosova i povezane su sa Srbijom. Čak pet država članica EU ne priznaju Kosovo kao državu. Oni to stavljaju kao poseban slučaj ‘sui generis“, rekao je Kraki.

Prema njegovim rečima lideri Kosova su dozvolili da “dijalog od tehničkih pitanja dođe do političkih“, prenosi Kosovo onlajn.

“Ovo je stvorilo neku vrstu magle u kojoj smo trenutno, političko-tehnički. Nisu rešili tehničke probleme Srba na Kosovu, nije obezbeđena liberalizacija viznog režima, niti je započeto rešavanje pitanja odnosa. U svim bitkama Kosovo je do sada izgubilo i u svim aspektima više od 10 godina angažmana, Kosovo gubi. Kosovo je jedini gubitnik u trojci EU-Srbija-Kosovo”, smatra Kraki.

Među razlozima zbog kojih je kampanja Srbije protiv priznanja Kosova bila uspešna je loša kosovska diplomatija.

“To se dogodilo zbog nedostataka na Kosovu. Većina ambasada ili diplomatskih misija je “funkcionalno mini Kosovo“ kao sistem koji ni tamo ne funkcioniše, a izvozi se u zemlje širom sveta. Bio sam impresioniran talentom ljudi iz kosovske diplomatije da propadnu čak i u centrima u kojima je neuspeh gotovo nemoguć. Potrebno je mnogo talenta da bi se propalo u Parizu, Berlinu, Vašingtonu i Londonu, potrebna je velika snaga volje. Propasti u zemljama koje su stvorile Kosovo i u njega uložile milijarde, tamo poslati ljude koji nemaju nikakve veze sa kulturom tih zemalja i koji su na poslovima samo zbog plata, apsurd je bez imena”, rekao je Kraki.

Kraki kaže da se ne može doći do stabilnosti bez normalizacije odnosa balkanskih država.

“Ako Kosovo i Srbija razjasne neke aspekte, a interes EU ostane da Zapadni Balkan postane deo EU, onda je 2025. godina dostižan cilj. Ne verujem da ćemo 2025. godine ući u EU kao zemlja, ali možemo se približiti njenim vratima“, rekao je Kraki.

KOMENTARI3 komentara

 1. Kostakos says:

  NATO Haram popusti pritisak prema Srbiju i odma srbi lete uvis. Ma koliko su u pravu sa KiM, nece natovci da promene pogled na tome. Onda bi priznali da je bombardovanje, sta jeste, bila greska. Mislim kako uvelicavate neke izjave nekog siptara ili zapadnjaka. Radite, radjajte i ne odustajte od pravednog puta bozjog. Dogodine u Prizren.

  • Kostakos says:

   Greska:Ma koliko ste u pravo stime, hteo sam napisati.

  • Žarko says:

   Dogodine u Prizrenu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *