Алек брани Сарајево

Alek brani Sarajevo

5 novembra 2015

Miha-Medenica-[kolumna] 67Piše: Mihailo Medenica

Aleksandar Vučić i ministri stigli u Sarajevo.

Premijer odbio da putuju avionom, zbog uštede- poveo delegaciju preko Igmana ko Prvu proletersku, Vulin promrzao, poručio drugovima: „Nastavite dalje evropskim putem, drugovi, ja ću vam čuvati odstupnicu! Ako ne stignem na ćevape i masažu nazovite neku ulicu, grad, oblast…po meni! Možda „Vulinovo na vodi“, recimo, al ne insistiram, dovoljno je i Kosovo i Vultohija“…

Drugovi nastavili dalje niz Igman, Vučić samo u „japankama“, usput izneo u naručju medvede zarobljenog u snegu ponudivši mu Vulinovo mesto: „Nema tu mnogo posla, ponekad zakolutaš okicama u kadru pa utoneš u zimski san! Niko neće ni primetiti, možda tek neko prokomentariše: „Vulin opet pustio kosu, a?“ Medved prihvatio. Zoran Babić poručio da se i medvedu divi fizički i mentalno!

Grad se polako budio. Sanljivo dete je upitalo oca, gledajući kroz prozor: „Babo, babo, neko nosi međeda niz Igman, a ni kape i labela nema! Eno mu se spojili prsti od mraza, babo“…

Babo odgovorio: „Šuti, bolan, to je Valter! Mislim na međeda, a ne znam ko ga je onouprtio, matere mi, al proročanstvo veli: „Ko međeda donese na rukama u Sarajevo-m taj je ili Zmaj od Šipova, ili lovokradica, ili sin Božiji, a odavde bih rekao da je Zmaj, il’ mu ono nisu brkovi već mu međed poturio šapu pod nos“?..

Svečani doček pred Parlamentom BiH- svi popadali u trans ko rosulje, Vučić mirno i dostojanstveno sam intonirao obe himne, međed đuskao, Bratislav Gašić zapanjeno upitao premijera: „Šta je Vulinu, bre, uopšte ne prati takt, a i nema smisla ovako neobrijan u još jednu istorijsku posetu, jer svaka s vama, makar bila i do toaleta, jeste istorijska“?!

Vučić održao uvodnu besedu istakavši da znaćaj posete nije samo u njegovom dolasku, već u činjenici da je njegov dolazak izazvao masovna ozdravljenja, začeća kod nerotkinja, prihod Sarajevu veći nego tokom Olimpijskih igara ’84. kao i rešenje problema sa Miljackom, jer je nakon iscrpnih razgovora sa Halidom Bešlićem ubedio pevača da izmeni sporni stih koji priziva nekakva čuda da se dese, pa Miljacka mostove odnese.

– Ukoliko se takvo čudo i desi Srbija je spremna da priskoči i svojom operativom sanira sve mostove na Miljacki u roku od 24 sata i 30 godina, tako da Sarajevo nema razloga za brigu! Što se ostalih ugovora tiče, moram da istaknem kako smo na obostrano zadovoljstvo potpisali sporazum koji predviđa da Muja i Hasa više ne budu dežurne budale u vicevima, već da se vicevi temelje na principima uzajamnog poštovanja i saradnje, što će uposliti najmanje 30.000 mladih stručnjaka na pisanju novih; načelno smo se dogovrili i o izgradnji „Sarajeva na zeljanici“ i već smo položili temeljac tepsiju, dok je međed u ime ministarstva rada i zapošljavanja udario šapom beleg na ugovor o izvozu kontigenta penzionera, socijalno ugorženih i nezaposlenih, koji će na Baščaršiji biti uposleni na oblikovanju ćevapa i pljeskavica, što će im naravno biti plaćeno- ostacima nepojedenih porcija, al isključivo onim delom koji niko nije zagrizao, jer niko ne sme da ponižava srpskog penzionera, socijalca i nezaposlenog trudbenika!

Protokolarni deo posete završen je dolaskom Aleksandra Vulina koji je nekako našao putVulinScrnSht s Igmana, ali će neko vreme, s obzirom na odlične rezultate gospodina međeda, ostati na radu u Sarajevu, pokušavajući da indentifikuje i privede gospođicu iz pesme „Indeksa“ koja je „bacila sve niz reku i pošla u drugi svet“, pa da lepo odgovara za zagađivanje vode i odgovori na pitanja ko je to iz tog drugog sveta finansira da destabilizuje region?!

Delegacija će u povratku posetiti i Rudo, gde je ’41. godine Josip Broz Tito formirao Prvu naprednjačku proletersko-evrointegrativnu brigadu, i položiti Nebojšu Stefanovića na spomen obeležje, u zamenu za još jednog međeda koji će preuzeti ministarstvo unutrašnjih poslova.

(Dvaujedan.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. posetilac says:

    Bravo gospodine Medenica! Sadrzajno, opisno i na zalost, duboko istinito. Izvanredna vaspitno-obrazovna lekcija za sve one debile koji ce se u njoj prepoznati. Moje postovanje. Sa uzivanjem pratim vase tekstove.

  2. miroslav says:

    Tekst je duhovit i odlican.Ali nama sa njima nije. Mucno,tesko,siromasno,bljutavo i ponizavajuce do tacke pucanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *