ALEKSANDAR ČEPURIN: Ako bi Rusiji uvela sankcije, Srbija bi pucala sebi u nogu

ALEKSANDAR ČEPURIN: Ako bi Rusiji uvela sankcije, Srbija bi pucala sebi u nogu

14 avgusta 2014

Aleksandar-Cepurin1KADA bi Srbija uvela sankcije Rusiji, pucala bi sama sebi u nogu. Takvu odluku mogao bi da donese samo „političar samoubica“, jer nikakve koristi vaša zemlja od toga ne bi imala, već samo ogromnu štetu.

Ovo, u intervjuu za „Novosti“, poručuje ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji protiv uvođenja sankcija iznosi niz argumenata:

– Mere protiv Rusije uvelo je samo tridesetak zemalja od 193 članice UN, a među njima nijedna iz BRIKS. I od vaših suseda većina to nije učinila, a oni koji jesu, kada su videli ruske kontrasankcije, shvatili su šta su uradili. Neki daju izjave da nisu ni razumeli o čemu se radi. Pa Kuba je pod sankcijama već nekoliko decenija, a narod podržava vlast. Sad je došlo vreme da se razmisli o ukidanju svih sankcija. Od toga bi koristi imali i Istok i Zapad Evrope.

* Ali pritisci sa Zapada na Srbiju su sve jači kako bi promenila odluku i odabrala stranu u ukrajinskoj krizi…

– Zašto bi Srbija to uradila i narušila rusko-srpsko strateško partnerstvo koje je parafirano pre samo godinu dana? Da li je Rusija bila ta koja je pre 15 godina bombardovala Srbiju ili podsticala kosovske separatiste na odvajanje? Da li smo mi ti koji ne priznajemo teritorijalni integritet Srbije?

* Jeste li zadovoljni spoljnopolitičkom pozicijom koju je zauzela vlast u Beogradu?

– Razumemo specifičnu poziciju Srbije i politiku Vlade da se zemlja priključi EU. Cenimo i izbalansiran stav Srbije po pitanju dešavanja u Ukrajini, gde je glavna stvar sada – da se spreče masovna stradanja civila na jugoistoku zemlje. Kijevske vlasti su već de fakto pretvorile Donjeck u Staljingrad, Gerniku ili, ako želite, Vukovar.

* Hoće li Kremlj zahtevati od Beograda da se čvršće veže za Rusiju ili je za vlasti u Moskvi naša neutralna pozicija dovoljan

garant poverenja?

– Nadamo se da će Srbija davati konstruktivan doprinos rešavanju sukoba Kijeva i Donjecka, da će podržati miroljubive političke odluke. Srbija bi mogla da bude generator pozitivnih odluka. Pitanje Ukrajine neće se rešiti sankcijama, već samo sprečavanjem nasilja i konflikata. Nadamo se da Srbija neće zauzimati strane i da će davati konstruktivan doprinos rešavanju sukoba.

* Kakvu konkretnu pomoć tu od Srbije očekujete kada preuzme

predsedavanje OEBS?

– Pre svega, da ima „kičmu“ i bude maksimalno neutralna u čitavom dijalogu, da delegira stručne kadrove koji će biti u stanju da se nose sa svim izazovima u Evropi.

* Na koje povoljnosti može Srbija da računa, ako se ne pridruži sankcijama?

– Srbija i Rusija su prirodni partneri i naš odnos nije zasnovan na nekim koristima već prevazilazi te dimenzije. Premijer Aleksandar Vučić nedavno je u Moskvi tražio i dobio dodatne pogodnosti za Srbiju u projektu „Južni tok“. To je najveća investicija u Srbiji, u iznosu od 2,1 milijarde evra. Nadamo se da neće glupost i mržnja prema Rusiji ili Srbiji ugroziti ono što možete da dobijete.

* Bugarska je nedavno zamrznula realizaciju „Južnog toga“. Može li taj kapitalni projekat da propadne?

– U svetlu ukrajinskih događaja, ovaj projekat je aktuelniji neko ikad pre. Za Bugarsku, Austriju, Srbiju, Mađarsku on je od izuzetnog privrednog značaja. U ovom ili onom obliku gas će ipak stići na jug Evrope.

* Koristi li Srbija u dovoljnoj meri pogodnosti ekonomskog sporazuma sa Rusijom?

– I bez kontrasankcija, mogućnosti za Srbiju u sferi poljoprivrednog izvoza su ogromne, a sada se dodatno povećavaju. Oslobađa se prostor na ruskom tržištu koji su držale velike zapadne kompanije. Srbija bi mogla da zauzme mesto neke od njih, pogotovo u izvozu mesa, mlečnih proizvoda, povrća i voća. Investicije u srpsku privredu postaju privlačnije. Izvoz se može višestruko povećati. Iskreno, ne vidim realne krupne projekte – osim „Južnog toka“ i razvoja poljoprivrede – koji bi tokom narednih godina građanima Srbije omogućili da žive bolje.

* Koliko događaji na Krimu mogu da utiču da Rusija, sledeći svoje interese, ipak, prizna nezavisnost Kosova?
Kosovo i Krim su različiti slučajevi. Rusija će nastaviti da nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Želeli bismo da i oni, koji sada zahtevaju od Srbije da prizna integritet Ukrajine sa Krimom, prvo priznaju integritet Srbije sa Kosovom.

ZNA SE ŠTA JE NATO

* Kako bi Rusija reagovala na promenu stava Srbije i učlanjenje u NATO?
– Ni pragmatičnog interesa ni razumnih razloga za tako nešto ne postoji. I u Srbiji i u Rusiji dobro znaju šta je NATO.

KONTROLA I NIS

* KAKO komentarišete to što policija istražuje privatizaciju NIS?
Dobro bi bilo kada bi se sve radilo na civilizovan način – i privatizacije i kontrole.

KOMENTARI6 komentara

 1. SASA VUJIĆ says:

  VAŠA EKSELENCIJO AKO SE TO DESI CELA SRBIJA ĆE BITI NA ULICAMA.BIĆEMO UZ VAS BUDITE I VI UVEK SA NAMA.VELIKI POZDRAV BRAĆI U RUSIJI.

 2. Za Srbiju says:

  Uporedite ovaj intervju sa onim kurbijevim, koji nas vređa, ponižava i ucenjuje.

 3. Za Srbiju says:

  Kirbijevim.

 4. Za Srbiju says:

  Mada, kada razmislim, nije ni kurbla daleko od usisivača.

 5. Mare says:

  Brate Bacuska Srbija je u izdajnickim rukama i nemojte im verovati. Narod je jedno i on se ne pita nista, a Cvetkovic-Macek kombinacija ponovo jase kormilo Srbije.

 6. Dragan says:

  Gospodine Cepurin,ako bi ova vlast uvela sankcije Rusiji?Ne bi to bio pucanj u nogu Srbije.Bio bi to pucanj u srce naroda i u glavu vlasti!!! Vlast nemoze da promeni narod niti njegovo osecanje!!! Zato narod moze da promeni vlast za 24 sata!!!A mnogi bi bili u takvoj situaciji spremni na tako nesto.Pa vlast nek se neigra narodom! Nato je isto kao i E.U. propala stvar i samo ludak moze da pomisli da im se pridruzi!? Srbski narod nije valjda LUD!!!??? Pozdravljam vas od srca!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *