Александар Ђурђев: НЕ ОДРИЧЕМ СЕ НИ ПРИЈАТЕЉА НИ НЕПРИЈАТЕЉА

Aleksandar Đurđev: NE ODRIČEM SE NI PRIJATELJA NI NEPRIJATELJA

8 jula 2015

Aleksandar-Djurdjev-03 323“Na vuka vika a lisice meso jedu”. – Srpska narodna poslovica

Posle duge i teške političke borbe, stranka među čijim osnivačima sam i ja, našla se na istorijskoj raskrsnici. Ljudi koji su doveli stranku do te tačke, kažu da put koji vodi napred predvodi moj prijatelj i saradnik Miroslav Parović, dok se sve loše, kako moguće tako i nemoguće, pripisuju isključivo mojoj malenkosti. Posle toliko udara koje sam preživeo zbog Treće Srbije, možda bih i zaćutao i pustio da stvari teku svojim tokom, da ne vidim da put kojim je krenuo Miroslav Parović vodi ka raskolu i nestanku Treće Srbije.

Nije mi namera da ulazim u javnu polemiku sa ljudima koji su organizovali protivpravni prevrat u Trećoj Srbiji, niti mi vaspitanje dozvoljava da šaljem uvrede prema mojim stranačkim kolegama. Čitajući njihove izjave i komentare po društvenim mrežama, stičem utisak da sam ja tim mladim i obrazovanim ljudima, koji su na sebe uzeli teret da politički i ekonomski preobraze Srbiju, a jedan od njih čak da postane predsednik naše države, određivao i naređivao šta će misliti i šta će raditi. Ukoliko na taj način žele da dovedu u pitanje moj moralni i stranački kredibilitet, postavlja se kontrapitanje: A što su oni uopšte tolike godine pristajali da trpe tu diktaturu? Da li će njihovo verbalno gaženje i omalovažavanje mojih zasluga uzdići njihove političke karijere na političkom spektru Srbije? Zar je moguće da su moje stranačke kolege toliko slabe i nezrele ličnosti? Ne, ja ih kao takve ne poznajem i znam da nisu takvi. Kao što i oni znaju kakav sam zaista ja. Smatram da su vešto izmanipulisani zarad kratkoročnih interesa pojedinaca. Zar je moguće da su fotelje i izborne funkcije jače od ideje bogate i ponosne Srbije? Da li je usud ove države i nacije da svaka patriotska partija završi kao opskurna foteljaška strančica sa dobro uhlebljenim pojedincima koji se nerado sećaju svog patriotizma? Ne, ja u to ne verujem!

Ne pamtim da su moji saborci o političkim protivnicima, pa i nacionalnim neprijateljima, govorili tako ružno kako što sada govore o mojoj ličnosti. Ne znam kako nameravaju da vode državu ako ne umeju civilizovano da se ponašaju. Manipulativnost, bezočne laži, menjanje kursa i retorike preko noći, diktatorstvo uz lične pretnje i ucene koje zasenjuju i manire Mire Marković. Nisam naivan da poverujem da se Miroslav Parović sam od sebe jednog jutra probudio drugačiji. Šta je potrebno da se desi čoveku da se tako promeni? Kakvu je ponudu ili pretnju dobio? Otkud je odjednom dobio toliki prostor u medijima koji su do juče satanizovali Treću Srbiju? Da li će sutra sa Čankom u koaliciju? Gde je tu muškost? Kud je pošao tako osokoljen i lakomislen?

Dela govore o svakome od nas. Bili su jaki samo na rečima. Sada je očigledno da su i tu iznemoćali. Mogli smo ovo da rešimo kroz iskren dijalog. Nisu ni pokušali. Zaobišli su sve stranačke institucije, program i Statut, poslužili se falsifikatima.

Svejedno, Miroslav Parović će morati da izađe pred stranačke organe, najpre pred Predsedništvo, a potom i pred članstvo koje, uzgred, i ne poznaje. Tu može da podnese ostavku.

Na žalost bavljenje politikom čoveka može dovesti u ovakvu poziciju u odnosu prema svojima bližnjima. To ne znači da se trebamo odreći svojih bližnjih, prijatelja i kumova, jer nas više spaja nego što nas razdvaja. Ipak to ne znači da iz snishodljivosti prema prijateljima treba prepustiti propasti organizaciju koja se mukotrpno godinama gradila. Jer je ovde opšte iznad ličnog.

A ja pažljivo biram kako prijatelje tako i neprijatelje i ne odričem se ni jednih ni drugih. Parović mi je kum. Kod nas u Bačkoj kum je deo porodice. Bez obzira na teške uvrede koje je izneo na moj račun ja nikada neću uzvratiti na isti način. I on i njegova porodica će u meni i mojoj porodici imati podršku i u dobru i u zlu. Miroslav je kvalitetan čovek. A Jevanđelje kaže da je “Put u pakao popločan dobrim namerama”.

Kao verujući čovek siguran sam u Istinu da: “Što oko ne vide, što uho ne ču, i u srce ljudsko ne dođe, ono ugotovi Bog onima koji Ga ljube. “

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dragan says:

    Ovo je nešto novo na političkoj sceni Srbistana. Baš sam očekivao da ću pročitati neki fajt kad ono cvrc. Đurđev iznenadio si me. Pozitivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *