АЛЕКСАНДАР ДУГИН: Избори у Америци одлучујући за судбину света и човечанства!

ALEKSANDAR DUGIN: Izbori u Americi odlučujući za sudbinu sveta i čovečanstva!

21 juna 2024

Predstojeći predsednički izbori u SAD, koji bi trebalo da se održe 5. novembra 2024, od apsolutnog su značaja, a od njihovog ishoda umnogome zavisi sudbina ne samo Sjedinjenih Država, pa čak i celog Zapada, već i čitavog čovečanstva, piše ruski filozof i geopolitičar Aleksandar Dugin za RIA Novosti.

Svet se nalazi na ivici nuklearnog rata, punopravnog i totalnog trećeg svetskog rata između Rusije i NATO zemalja, a ko će biti na čelu Bele kuće u sledećem mandatu na kraju će odrediti da li će čovečanstvo postojati ili ne.Zato je toliko važno da još jednom pogledamo dva kandidata na ovim izborima i razumemo njihove platforme i pozicije.

„Džozef Bajden je danas slaboumni invalid sa očiglednim znacima senilne demencije. On je samo fasada, reklamni znak za političke elite Demokratske stranke, koje su čvrsto na vlasti u Sjedinjenim Državama. U principu, Bajden bi mogao da vlada i kao zombi, a to ništa ne bi promenilo. Iza njega stoji kohezivna grupa globalista (ponekad nazivana ‘svetska vlada’), koja ujedinjuje ne samo većinu američke duboke države, već i liberalne elite u Evropi i na svetskom nivou“, navodi Dugin.

Ideološki, Bajden je globalizam, odnosno projekat ujedinjenja čovečanstva pod vlašću liberalnih tehnokratskih elita sa ukidanjem suverenih nacionalnih država i potpunim mešanjem naroda i vera. Ovo je svojevrsni projekat za novu Vavilonsku kulu.

Pravoslavni hrišćani i mnogi hrišćanski tradicionalisti drugih vera ovo vide kao „dolazak antihrista“.

Demokrate u Sjedinjenim Državama sve manje brinu o samim Amerikancima i sve više o održavanju svoje globalne dominacije po svaku cenu – čak i po cenu svetskog rata (sa Rusijom i Kinom ). U izvesnom smislu, oni su spremni da žrtvuju i same Sjedinjene Države, što ih čini izuzetno opasnim.

„Za čovečanstvo, pobeda Bajdena ili jednostavno činjenica da on ostaje na vlasti u bilo kom svojstvu biće katastrofa. Globalisti će nastaviti da grade Novi Vavilon, držeći se svetske vlade, a to je bremenito eskalacijom postojećih sukoba i početkom novih. Bajden je rat. Bez kraja i ivice“, ocenjuje Dugin.

Donald Tramp – bistra, originalna, impulsivna ličnost jake volje

Iza Donalda Trampa stoje potpuno različite snage, koje su, zaista, alternativa Bajdenu i njegovoj grupi globalista. Stoga je Trampov prvi predsednički mandat bio neprekidan skandal.

Američki establišment je kategorički odbio da ga prihvati i nije se smirio sve dok ga nije zamenio Bajdenom.

„Tramp je, za razliku od Bajdena, bistra, originalna, impulsivna ličnost jake volje. Pojedinačno, uprkos godinama, u dobroj je formi, strastven, energičan i veseo. Štaviše, ako je Bajden timski čovek, a u suštini štićenik globalističkih krugova, onda je Tramp usamljenik, oličenje američkog sna o ličnom uspehu. On je narcis i egoista, ali veoma vešt i uspešan političar“, navodi Dugin.

Glavna razlika između Trampa i Bajdena je u tome što će se prvi usredsrediti na racionalno proračunate američke nacionalne interese (što odgovara realizmu u međunarodnim odnosima) i to će učiniti sa pragmatičnim obračunom ravnoteže snaga i resursa.

Dok je ideologija globalista iza Bajdena, u izvesnom smislu, totalitarna i beskompromisna, za Trampa je nuklearna apokalipsa neprihvatljiva cena za bilo šta.

Za Bajdena i, što je najvažnije, za one koji sebe zamišljaju kao vladare Novog Vavilona, sve je na kocki, a njihovo ponašanje, čak i u kritičnoj situaciji, je nepredvidivo.

Tramp je samo igrač, veoma tvrd i hrabar, ali sputan racionalnošću i procenama konkretnih koristi. Trampa se teško može ubediti, ali sa njim se može cenjkati.

Bajden i njegovi gospodari su ludi. Američki izbori u novembru 2024. daće odgovor na pitanje da li čovečanstvo ima šanse ili više nema. Ni manje, ni više.

(RT Balkan)

KOMENTARI20 komentara

 1. milos says:

  Izbori u Americi su samo predstava za sirotinju raju. Nista bitno se nece promeniti.

 2. Gagi says:

  Ovog puta Dugin nije u pravu. Kao sto smo videli u prethodnim decenijama, taj neki predsednicki poslovodja samo izvrsava administrativni posao svojim nalogodavcima. Predsednik (videli smo) moze biti bukvalno svako ko se drzi zacrtane hegemonisticke doktrine i lojalno sluzi svojim nalogodavcima. KO su nalogodavci, nesto tu u nekoj izjavi mrsi ovaj satrap Milanovic i pominje Pentagon. KOME Pentagon podnosi racune, nekome verovatno mora. Da li je tita nekom podnosio racune za sve sto je radio i usrecio nas, dok ta sreca najzad nije dosla na naplatu. Uvek je isti izvor problema medju narodima sveta, bilo i bice. Istocni narodi druge (istinite) duhovne vere, opet moraju da prave tarabu i da se ograde od duhovnih divljaka. Srecom, danas imamo izvrsnog geometra Putina koji ce to pravicno da odmeri i nadje staro medjno kamenje. Kinezi su kao ludi sto su zidali onoliki zid, protiv divljaka se treba trajno ograditi, da nas ne bi dalje trovali njihovim vestackim i izmisljenim "kulturnim" i prevarantskim manirima. Masonske floskule i lazi, da je dobro i pozeljno da se narod mesa, doziveo je svetski fijasko i duhovnu negaciju. Kako da se pomesa nesto raznorodno i da to na nesto lici. Znamo da se voce kalemilo i da smo tako dobijali bolje i lepse plodove, NIKADA taj hibrid nije imao onaj prvobitni ukus koji pamtimo. Tako je danas sa genetikom, znamo da se stvaraju svakakvi hibridi sa teskim manama, narocito kod zivecih ljudi koji su oko nas. TO je nacin da se vise zaradi bez obzira da li danasnji covek ima duh i ljudski miris. SVE to NEKO ciljano radi, da bi zaradio vise i totalno poblesavio u svom ludilu i hedonizmu. Kao sto rekoh, nebo ima svoja pravila, nisu odmah dostupne sve normalne pogodnosti, za njih se treba neprestano boriti kao sa vrtnim korovom.

  • Pravda says:

   Mala ispravka taj zid u Kini sagradili su srbi. Jedan od dokaza za to je da je infrastruktura oko zida sagradjena na suprotnoj strani od Kine. Razmisli o tome.

 3. E.Lirsch says:

  "Spala knjiga na dva slova"... Jaadn je SVET cija sudbina zavisi da li ce uzjahati jedan ili drugi satrap. Izbori u USA su pretvoreni u majmunsko pozoriste. reba se na vreme facati oruzja. Da se to dogodilo pre 20 ili 30 godina danas bi trulez zapadnio bio potopljen. Ovako se uzdajmo u Gospoda.

 4. persida says:

  Ovo je priznanje da Rusija ne odlucuje nista, e moj Dugine, prolupao si.

 5. persida says:

  Ne rece nam samo Dugin da je i Tramponja pod kontrolom cionista bas kao i Bajdo. Nemoguce da to ne zna, a o tome cuti.

  • Rostand says:

   E moj Dugine,pridaješ važnost običnoj marioneti,uostalom taj Trampoje u prvom mandatu nije bukvalno mogao ni prdnuti koliko su ga stegli i satanizovali vlastiti amerikenjski mediji,a da nikome nije jasno šta je pravi razlog tome.Biće da se malo uzjogunio s onom izjavom da će isušiti vašingtonsku močvaru pa su mu "močvaraši" brzo stavili do znanja ko je ustvari šef.

 6. Željko says:

  Potpuno besmisleni zaključak čovjeka, koji je zbog svojih stavova izgubio kćerku u terorističkom napadu na nju operativaca UA! "Godišnji zakon o politici odbrane poznat kao Zakon o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA) napreduje u skladu s republikanskom agendom, koja uključuje prisiljavanje američkih muškaraca i žena da se bore u sljedećem svjetskom ratu bankara. Prema izvještajima, predloženi NDAA za fiskalnu 2025. godinu prošao je Predstavnički dom uglavnom po stranačkoj liniji sa 217 prema 199 glasova. Ratnom činu vrijednom 883,7 milijardi dolara usprotivila su se samo tri oskudna republikanca, dok su ostali glasali za pozivanje žena i djece, ovisno o dobi, u sljedeći svjetski rat. NDAA FG 2025. će automatski registrovati sve muške stanovnike SAD-a koji su starosne dobi kod Selektivne službe, pri čemu je starosna granica 18-26 godina. Zakon takođe navodi da će se automatski registrovati i žene u vojnoj dobi – to je, uostalom, jednakost koju traže." Dakle "mesije republikanci", isto s.anje kao i "demokrate" su glasovali za RAT protiv RF a Vi susjedi Srbi, uključujući i jučerašnje poklanjanje "Generalštaba ex-JNA" u BG od strane AV zetu , Židovu nemam ništa naspram niti jednog naroda dapače, Kushner za sitne novce, pitam se čime je AV ucijenjen jer za dva dana pokloniti "Rio Tinto" rudnik koji će sve od Mačve do BG i dalje uništiti i "Generalštab" nije slučajno! "Republikanci" i "demo(n)krate" su isto s.anje a drugo pakiranje! P.S. Mnogo sreće i pobjedu Vam želim danas naspram "BiH, Hr, Sr, Al., itd. No.2" Slovenije, od/iz srca!!

 7. Pravda says:

  Gospodine Dugin, uz veliko postovanje, ali izbori nigde i nikad nisu bili odlucujuci. Siguran sam da to znate, postavlja se pitanje zasto nam to govorite sto govorite?

  • persida says:

   Dugo je dupeuvlakac, lazni filozof koji kleci pred politikom.

 8. milorad5 says:

  ako je tako onda smo već najb...a mislim da je tako,šta god se desilo sa "izborima" u americi nuk.rat je zagarantovan,samo je pitanje kako i gde će da počne...

 9. test01 says:

  haha "IZBORI" ne odlucuju nista, kao sto vidimo iz komentara skoro svima je jasno sta se desava i da su tzv predsednici samo marionete duboke drzave i nista vise. Svejedno, ne mogu da docekam te "izbore" u USA posto mozda dodje do vece guzve, i narod u americi shvata sta mu se sprema (mada je vec kasno, ubacili su im preko 30 miliona "imigranata"...) Demokrati nece priznati pobedy tzv "republikanaca", ali narod (tzv MAGA pokret) moze da se pobuni, mada to duboka drzava i zeli da bi "zakljucali" ameriku i uzveli vojsku na ulice da se obracunaju sa "protivnicima'. U svakom slucaju "bice veselo"

 10. Duca says:

  Sviđa mi se ideja Bajdena kao Antihrista. Obično je zamišljan kao snažna i opasna ličnost kojoj je teško suprotstaviti se. Ovde imamo potpuno dementnog starčića koji loše igra tu ulogu, ali pretstavlja njega, jer pravi antihristi su u pozadini i normalno je da to nije jedna osoba već puno njih. Nisam ubeđen da će čekati izbore, a da neće pokrenuti arm,armgedon pre toga.

 11. Zeka says:

  Vidim, uglavnom su svi sumnjičavi prema Duginu i njegovim zaključcima. Nije loše biti sumnjičav, štaviše to može biti zdravo. Međutim, pre sumnje u Dugina, svako bi trebalo da sam sebi postavi nekoliko pitanja. Da li bi zaista imali isto raspoloženje u novembru ko god da u Americi dobije predsedničke izbore? Da li nam je zaista svejedno hoće li to biti (opet) Bajden, dokazani srbomrzac i rusofob ili Tramp koji je prema nama Srbima skoro pa ravnodušan i koji obećava sporazum sa Putinom? Postoji još najmanje bar jedno pitanje na koje bi trebalo dati odgovor. Ako su za američku duboku državu i zapadne globalističke gospodare Bajden i Tramp isti tj. imaju nespornu kontrolu nad njima, zašto se onda toliko angažuju da Trampa na sve načine sapletu ili čak eliminišu? Šta će im to? Čemu ti medijski, sudski i svi drugi napori? Očigledna je velika želja i ogroman konstantni rad na tome da ga diskvalifikuju iz izborne trke, dakle da ne bude uopšte ni kandidat na izborima! Ja, naravno, ne znam niti bi mogao da znam ko su tačno Tramp i Bajden. Ali, jedno sam uveren - nisu isti i nije svejedno ko će biti "the president of the United States"...

  • Pravda says:

   Zar ti fotografije sa "vasingtonskog sporazuma" nista ne pokazuju?

  • persida says:

   Vladari iz senke moraju da odrze iluziju da nije SVEJEDNO KO CE BITI PREDSEDNIK USA. Cela stvar je u tome, u odrzavanju iluzije demokratskih izbora, u koju mogu da veruju samo maloumni, a na cemu se zasniva mit americkog drustva. Vladari iz senke podjednako preziru i Bajdu i Tramponju, ali im ovo pozoriste odgovara jer skrece paznju sa sustinskih problema sa kojima se suocava covecanstvo.

 12. Gagi says:

  Uvek je nemilosrdna bitka izmedju politickih konkurenata. Pozicija vlasti donosi neslucene pogodnosti, naravno, ne za narod. Narod obicno steze kais i gine u izmisljenim i organizovanim sukobima. Koji je to predsednik ispunio ono sto je u kampanji obecao, da li moze bilo sta samostalno da ostvari. Da li uopste znamo, koji i koliki su razni konspirativni uticaji na rad jedne drzave i predsednika. Kako neko moze nesto da obeca i to ispuni, u teskim i slozenim svetskim okolnostima. Posao politicara je odlicno zanimanje, osim zivotnih beneficija i pogodnosti, retko se desava da neki politicar odgovara za propuste u svom radu. Bilo je i onih koji su svesno unistavali svoj narod i, nikom nista. Za Trampa se prica, da je za svog mandata mogao mnogo vise politicki da postigne od onoga sto je ucinio, ali nije. Moze biti da se predsednici "biraju" u zavisnosti od svetskih okolnosti i situacije. Ako bude bilo potrebe da se situacija smiri i dovede u red zbog proteklih politickih promasaja, "izabrace" mirotvorca Trampa. Da li ce neko da odgovara zbog ovog haosa u svetu i tolikog broja pobijenog naroda, naravno da nece. Politicari otvaraju lovnu sezonu na ljudske duse kada im se prohte i navrne, kada ih malo dohvati zivotna monotonija.

 13. Zeka says:

  Zadrtost je mana mišljenja, jer činjenicama ne dozvoljava da ga usmere u pravcu istine. Postavio sam nekoliko pitanja čiji bi odgovori trebalo da nam izoštre percepciju stvarnosti. Međutim, po starom običaju, nema ovde zapitanosti i sumnje, nego sve samouverene tvrdnje već formiranog mišljenja koje ne trpi prigovor. Persida ide u širinu, pa postavlja pitanje "demokratskih izbora" i ko u njih veruje, da li je takav malouman... o čemu bi mogli tri dana da se prepucavamo. Ali, nema suštinskog odgovora na moja pitanja. Sve što ima da napiše je da ono što vidimo, čujemo, da je sva ona agresivna jagma po Americi, ne samo medija, nego i sukobi građana u vezi sa pitanjima izbora i štošta drugo, Persida nam veli da je sve to samo jedna - iluzija!!! I ko koga prezire? Pa nije to bilo pitanje, nego da li su Tramp i Bajden zaista isti, kao što neki pametuju. Naravno da nisu isti. Jedino ako su nekome huškanje na rat i namera za detantom iste pojave! Ili se radi o tome da je Dugin malouman? Drugo, kakve veze sa mojim postavljenim pitanjima imaju fotografije sa Vašingtonskog sporazuma? I koje to "tri fotografije"? A Gagi opet o beneficijama i neodgovornosti političara, što inače niko nije sporio. Naravno, tu su i "konspirativni uticaji". Pa jesu, ali pitanje je čiji uticaji i sa kojim namerama. Nisu valjda svi isti? O čemu mi pričamo ovde? Zašto se svaka diskusija sabotira ili kontroverzama ili proklizavanjem u sasvim druge teme?

  • Zeka says:

   Kako bih koliko-toliko objasnio svoju poziciju po ovom pitanju, ovde prilažem dve sveže vesti. Prva se odnosi na jučerašnje priznanje i izjavu Donalda Trampa da su "upravo razgovori o ulasku Ukrajine u NATO doveli do sukoba u toj zemlji". Vest je (i na ovom forumu) objavljena danas. Druga vest je u vezi sa najnovijom izjavom Viktora Orbana. On kaže: "Evropski voz ide prema ratu. Ostvarili smo minimalni cilj, dogovorio sam se sa generalnim sekretarom NATO-a da će Mađarska 'izaći iz voza'. NATO će imati vojnu misiju u Ukrajini, ali Mađarska u tome neće učestvovati". Prema Orbanovim rečima, niko više ne može da ubedi "vozača (tog ratnog voza)" da "zaustavi voz". To bi, kako kaže, mogao da uradi samo bivši američki predsednik Donald Tramp, ukoliko se vrati u Belu kuću. Ova izuzetno indikativna tvrdnja o nemogućnosti zaustavljanja tog ratnog voza (ukoliko ne bude promena u Beloj kući) u skladu je i sa opservacijom Džefrija Saksa, poznatog ekonomiste i harvardskog profesora koji je protivnik globalizma. U intervjuu koji je dao američkom novinaru Takeru Karlsonu, Saks ovu zadrtost američkog i zapadnjačkog hegemonizma metaforično prikazuje kao stanje "zaglavljenog kormila"! Ovde citiram suštinski deo tog intervjua. Džefri Saks: ...Mi nemamo predsednika koji ima naročito široke vidike. Nemamo predsednika koji je dorastao svemu ovome. Taker Karlson: Čini mi se, ne baš bistar predsednik. Džefri Saks: Niti je spretan, niti delatan, nije nužno nadležan, ne donosi nužno odluke. Ali ono što znam je da nije reč o improvizovanoj predstavi, već je reč o kormilu koje se zaglavilo... Ono što jeste improvizacija je to da poslednja stvar koju su pokušali nije uspela. Tako da sada moraju brzo da improvizuju nešto drugo jer se kormilo zaglavilo. Dakle, nastavljamo istim razarajućim putem i to ne funkcioniše. Dakle: O, moj Bože, moramo da uradimo nešto drugo! To je deo improvizacije.

   • Rostand says:

    Da,Džefri Saks je lijepo rekao sve ono što mi godinama razglabamo,ali zahuktali voz trećeg svjetskog teško da Trampoje može zaustaviti,slažem se jedino u tome da narandžasti nije imao neki posebni pik na nas Srbe,za razliku od ovih klintonovih pacova koje je ovaj pampers priješednik izvukao iz kanalizacije da nam iscijede još koju kap krvi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *