АЛЕКСАНДАР ДУГИН: Избори у Америци одлучујући за судбину света и човечанства!

АЛЕКСАНДАР ДУГИН: Избори у Америци одлучујући за судбину света и човечанства!

21 јуна 2024

Предстојећи председнички избори у САД, који би требало да се одрже 5. новембра 2024, од апсолутног су значаја, а од њиховог исхода умногоме зависи судбина не само Сједињених Држава, па чак и целог Запада, већ и читавог човечанства, пише руски филозоф и геополитичар Александар Дугин за РИА Новости.

Свет се налази на ивици нуклеарног рата, пуноправног и тоталног трећег светског рата између Русије и НАТО земаља, а ко ће бити на челу Беле куће у следећем мандату на крају ће одредити да ли ће човечанство постојати или не.Зато је толико важно да још једном погледамо два кандидата на овим изборима и разумемо њихове платформе и позиције.

„Џозеф Бајден је данас слабоумни инвалид са очигледним знацима сенилне деменције. Он је само фасада, рекламни знак за политичке елите Демократске странке, које су чврсто на власти у Сједињеним Државама. У принципу, Бајден би могао да влада и као зомби, а то ништа не би променило. Иза њега стоји кохезивна група глобалиста (понекад називана ‘светска влада’), која уједињује не само већину америчке дубоке државе, већ и либералне елите у Европи и на светском нивоу“, наводи Дугин.

Идеолошки, Бајден је глобализам, односно пројекат уједињења човечанства под влашћу либералних технократских елита са укидањем суверених националних држава и потпуним мешањем народа и вера. Ово је својеврсни пројекат за нову Вавилонску кулу.

Православни хришћани и многи хришћански традиционалисти других вера ово виде као „долазак антихриста“.

Демократе у Сједињеним Државама све мање брину о самим Американцима и све више о одржавању своје глобалне доминације по сваку цену – чак и по цену светског рата (са Русијом и Кином ). У извесном смислу, они су спремни да жртвују и саме Сједињене Државе, што их чини изузетно опасним.

„За човечанство, победа Бајдена или једноставно чињеница да он остаје на власти у било ком својству биће катастрофа. Глобалисти ће наставити да граде Нови Вавилон, држећи се светске владе, а то је бременито ескалацијом постојећих сукоба и почетком нових. Бајден је рат. Без краја и ивице“, оцењује Дугин.

Доналд Трамп – бистра, оригинална, импулсивна личност јаке воље

Иза Доналда Трампа стоје потпуно различите снаге, које су, заиста, алтернатива Бајдену и његовој групи глобалиста. Стога је Трампов први председнички мандат био непрекидан скандал.

Амерички естаблишмент је категорички одбио да га прихвати и није се смирио све док га није заменио Бајденом.

„Трамп је, за разлику од Бајдена, бистра, оригинална, импулсивна личност јаке воље. Појединачно, упркос годинама, у доброј је форми, страствен, енергичан и весео. Штавише, ако је Бајден тимски човек, а у суштини штићеник глобалистичких кругова, онда је Трамп усамљеник, оличење америчког сна о личном успеху. Он је нарцис и егоиста, али веома вешт и успешан политичар“, наводи Дугин.

Главна разлика између Трампа и Бајдена је у томе што ће се први усредсредити на рационално прорачунате америчке националне интересе (што одговара реализму у међународним односима) и то ће учинити са прагматичним обрачуном равнотеже снага и ресурса.

Док је идеологија глобалиста иза Бајдена, у извесном смислу, тоталитарна и бескомпромисна, за Трампа је нуклеарна апокалипса неприхватљива цена за било шта.

За Бајдена и, што је најважније, за оне који себе замишљају као владаре Новог Вавилона, све је на коцки, а њихово понашање, чак и у критичној ситуацији, је непредвидиво.

Трамп је само играч, веома тврд и храбар, али спутан рационалношћу и проценама конкретних користи. Трампа се тешко може убедити, али са њим се може цењкати.

Бајден и његови господари су луди. Амерички избори у новембру 2024. даће одговор на питање да ли човечанство има шансе или више нема. Ни мање, ни више.

(РТ Балкан)

KOMENTARI20 коментара

 1. milos says:

  Izbori u Americi su samo predstava za sirotinju raju. Nista bitno se nece promeniti.

 2. Gagi says:

  Ovog puta Dugin nije u pravu. Kao sto smo videli u prethodnim decenijama, taj neki predsednicki poslovodja samo izvrsava administrativni posao svojim nalogodavcima. Predsednik (videli smo) moze biti bukvalno svako ko se drzi zacrtane hegemonisticke doktrine i lojalno sluzi svojim nalogodavcima. KO su nalogodavci, nesto tu u nekoj izjavi mrsi ovaj satrap Milanovic i pominje Pentagon. KOME Pentagon podnosi racune, nekome verovatno mora. Da li je tita nekom podnosio racune za sve sto je radio i usrecio nas, dok ta sreca najzad nije dosla na naplatu. Uvek je isti izvor problema medju narodima sveta, bilo i bice. Istocni narodi druge (istinite) duhovne vere, opet moraju da prave tarabu i da se ograde od duhovnih divljaka. Srecom, danas imamo izvrsnog geometra Putina koji ce to pravicno da odmeri i nadje staro medjno kamenje. Kinezi su kao ludi sto su zidali onoliki zid, protiv divljaka se treba trajno ograditi, da nas ne bi dalje trovali njihovim vestackim i izmisljenim "kulturnim" i prevarantskim manirima. Masonske floskule i lazi, da je dobro i pozeljno da se narod mesa, doziveo je svetski fijasko i duhovnu negaciju. Kako da se pomesa nesto raznorodno i da to na nesto lici. Znamo da se voce kalemilo i da smo tako dobijali bolje i lepse plodove, NIKADA taj hibrid nije imao onaj prvobitni ukus koji pamtimo. Tako je danas sa genetikom, znamo da se stvaraju svakakvi hibridi sa teskim manama, narocito kod zivecih ljudi koji su oko nas. TO je nacin da se vise zaradi bez obzira da li danasnji covek ima duh i ljudski miris. SVE to NEKO ciljano radi, da bi zaradio vise i totalno poblesavio u svom ludilu i hedonizmu. Kao sto rekoh, nebo ima svoja pravila, nisu odmah dostupne sve normalne pogodnosti, za njih se treba neprestano boriti kao sa vrtnim korovom.

  • Pravda says:

   Mala ispravka taj zid u Kini sagradili su srbi. Jedan od dokaza za to je da je infrastruktura oko zida sagradjena na suprotnoj strani od Kine. Razmisli o tome.

 3. E.Lirsch says:

  "Spala knjiga na dva slova"... Jaadn je SVET cija sudbina zavisi da li ce uzjahati jedan ili drugi satrap. Izbori u USA su pretvoreni u majmunsko pozoriste. reba se na vreme facati oruzja. Da se to dogodilo pre 20 ili 30 godina danas bi trulez zapadnio bio potopljen. Ovako se uzdajmo u Gospoda.

 4. persida says:

  Ovo je priznanje da Rusija ne odlucuje nista, e moj Dugine, prolupao si.

 5. persida says:

  Ne rece nam samo Dugin da je i Tramponja pod kontrolom cionista bas kao i Bajdo. Nemoguce da to ne zna, a o tome cuti.

  • Rostand says:

   E moj Dugine,pridaješ važnost običnoj marioneti,uostalom taj Trampoje u prvom mandatu nije bukvalno mogao ni prdnuti koliko su ga stegli i satanizovali vlastiti amerikenjski mediji,a da nikome nije jasno šta je pravi razlog tome.Biće da se malo uzjogunio s onom izjavom da će isušiti vašingtonsku močvaru pa su mu "močvaraši" brzo stavili do znanja ko je ustvari šef.

 6. Željko says:

  Potpuno besmisleni zaključak čovjeka, koji je zbog svojih stavova izgubio kćerku u terorističkom napadu na nju operativaca UA! "Godišnji zakon o politici odbrane poznat kao Zakon o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA) napreduje u skladu s republikanskom agendom, koja uključuje prisiljavanje američkih muškaraca i žena da se bore u sljedećem svjetskom ratu bankara. Prema izvještajima, predloženi NDAA za fiskalnu 2025. godinu prošao je Predstavnički dom uglavnom po stranačkoj liniji sa 217 prema 199 glasova. Ratnom činu vrijednom 883,7 milijardi dolara usprotivila su se samo tri oskudna republikanca, dok su ostali glasali za pozivanje žena i djece, ovisno o dobi, u sljedeći svjetski rat. NDAA FG 2025. će automatski registrovati sve muške stanovnike SAD-a koji su starosne dobi kod Selektivne službe, pri čemu je starosna granica 18-26 godina. Zakon takođe navodi da će se automatski registrovati i žene u vojnoj dobi – to je, uostalom, jednakost koju traže." Dakle "mesije republikanci", isto s.anje kao i "demokrate" su glasovali za RAT protiv RF a Vi susjedi Srbi, uključujući i jučerašnje poklanjanje "Generalštaba ex-JNA" u BG od strane AV zetu , Židovu nemam ništa naspram niti jednog naroda dapače, Kushner za sitne novce, pitam se čime je AV ucijenjen jer za dva dana pokloniti "Rio Tinto" rudnik koji će sve od Mačve do BG i dalje uništiti i "Generalštab" nije slučajno! "Republikanci" i "demo(n)krate" su isto s.anje a drugo pakiranje! P.S. Mnogo sreće i pobjedu Vam želim danas naspram "BiH, Hr, Sr, Al., itd. No.2" Slovenije, od/iz srca!!

 7. Pravda says:

  Gospodine Dugin, uz veliko postovanje, ali izbori nigde i nikad nisu bili odlucujuci. Siguran sam da to znate, postavlja se pitanje zasto nam to govorite sto govorite?

  • persida says:

   Dugo je dupeuvlakac, lazni filozof koji kleci pred politikom.

 8. milorad5 says:

  ako je tako onda smo već najb...a mislim da je tako,šta god se desilo sa "izborima" u americi nuk.rat je zagarantovan,samo je pitanje kako i gde će da počne...

 9. test01 says:

  haha "IZBORI" ne odlucuju nista, kao sto vidimo iz komentara skoro svima je jasno sta se desava i da su tzv predsednici samo marionete duboke drzave i nista vise. Svejedno, ne mogu da docekam te "izbore" u USA posto mozda dodje do vece guzve, i narod u americi shvata sta mu se sprema (mada je vec kasno, ubacili su im preko 30 miliona "imigranata"...) Demokrati nece priznati pobedy tzv "republikanaca", ali narod (tzv MAGA pokret) moze da se pobuni, mada to duboka drzava i zeli da bi "zakljucali" ameriku i uzveli vojsku na ulice da se obracunaju sa "protivnicima'. U svakom slucaju "bice veselo"

 10. Duca says:

  Sviđa mi se ideja Bajdena kao Antihrista. Obično je zamišljan kao snažna i opasna ličnost kojoj je teško suprotstaviti se. Ovde imamo potpuno dementnog starčića koji loše igra tu ulogu, ali pretstavlja njega, jer pravi antihristi su u pozadini i normalno je da to nije jedna osoba već puno njih. Nisam ubeđen da će čekati izbore, a da neće pokrenuti arm,armgedon pre toga.

 11. Зека says:

  Видим, углавном су сви сумњичави према Дугину и његовим закључцима. Није лоше бити сумњичав, штавише то може бити здраво. Међутим, пре сумње у Дугина, свако би требало да сам себи постави неколико питања. Да ли би заиста имали исто расположење у новембру ко год да у Америци добије председничке изборе? Да ли нам је заиста свеједно хоће ли то бити (опет) Бајден, доказани србомрзац и русофоб или Трамп који је према нама Србима скоро па равнодушан и који обећава споразум са Путином? Постоји још најмање бар једно питање на које би требало дати одговор. Ако су за америчку дубоку државу и западне глобалистичке господаре Бајден и Трамп исти тј. имају неспорну контролу над њима, зашто се онда толико ангажују да Трампа на све начине саплету или чак елиминишу? Шта ће им то? Чему ти медијски, судски и сви други напори? Очигледна је велика жеља и огроман константни рад на томе да га дисквалификују из изборне трке, дакле да не буде уопште ни кандидат на изборима! Ја, наравно, не знам нити би могао да знам ко су тачно Трамп и Бајден. Али, једно сам уверен - нису исти и није свеједно ко ће бити "тхе пресидент оф тхе Унитед Статес"...

  • Pravda says:

   Zar ti fotografije sa "vasingtonskog sporazuma" nista ne pokazuju?

  • persida says:

   Vladari iz senke moraju da odrze iluziju da nije SVEJEDNO KO CE BITI PREDSEDNIK USA. Cela stvar je u tome, u odrzavanju iluzije demokratskih izbora, u koju mogu da veruju samo maloumni, a na cemu se zasniva mit americkog drustva. Vladari iz senke podjednako preziru i Bajdu i Tramponju, ali im ovo pozoriste odgovara jer skrece paznju sa sustinskih problema sa kojima se suocava covecanstvo.

 12. Gagi says:

  Uvek je nemilosrdna bitka izmedju politickih konkurenata. Pozicija vlasti donosi neslucene pogodnosti, naravno, ne za narod. Narod obicno steze kais i gine u izmisljenim i organizovanim sukobima. Koji je to predsednik ispunio ono sto je u kampanji obecao, da li moze bilo sta samostalno da ostvari. Da li uopste znamo, koji i koliki su razni konspirativni uticaji na rad jedne drzave i predsednika. Kako neko moze nesto da obeca i to ispuni, u teskim i slozenim svetskim okolnostima. Posao politicara je odlicno zanimanje, osim zivotnih beneficija i pogodnosti, retko se desava da neki politicar odgovara za propuste u svom radu. Bilo je i onih koji su svesno unistavali svoj narod i, nikom nista. Za Trampa se prica, da je za svog mandata mogao mnogo vise politicki da postigne od onoga sto je ucinio, ali nije. Moze biti da se predsednici "biraju" u zavisnosti od svetskih okolnosti i situacije. Ako bude bilo potrebe da se situacija smiri i dovede u red zbog proteklih politickih promasaja, "izabrace" mirotvorca Trampa. Da li ce neko da odgovara zbog ovog haosa u svetu i tolikog broja pobijenog naroda, naravno da nece. Politicari otvaraju lovnu sezonu na ljudske duse kada im se prohte i navrne, kada ih malo dohvati zivotna monotonija.

 13. Зека says:

  Задртост је мана мишљења, јер чињеницама не дозвољава да га усмере у правцу истине. Поставио сам неколико питања чији би одговори требало да нам изоштре перцепцију стварности. Међутим, по старом обичају, нема овде запитаности и сумње, него све самоуверене тврдње већ формираног мишљења које не трпи приговор. Персида иде у ширину, па поставља питање "демократских избора" и ко у њих верује, да ли је такав малоуман... о чему би могли три дана да се препуцавамо. Али, нема суштинског одговора на моја питања. Све што има да напише је да оно што видимо, чујемо, да је сва она агресивна јагма по Америци, не само медија, него и сукоби грађана у вези са питањима избора и штошта друго, Персида нам вели да је све то само једна - илузија!!! И ко кога презире? Па није то било питање, него да ли су Трамп и Бајден заиста исти, као што неки паметују. Наравно да нису исти. Једино ако су некоме хушкање на рат и намера за детантом исте појаве! Или се ради о томе да је Дугин малоуман? Друго, какве везе са мојим постављеним питањима имају фотографије са Вашингтонског споразума? И које то "три фотографије"? А Гаги опет о бенефицијама и неодговорности политичара, што иначе нико није спорио. Наравно, ту су и "конспиративни утицаји". Па јесу, али питање је чији утицаји и са којим намерама. Нису ваљда сви исти? О чему ми причамо овде? Зашто се свака дискусија саботира или контроверзама или проклизавањем у сасвим друге теме?

  • Зека says:

   Како бих колико-толико објаснио своју позицију по овом питању, овде прилажем две свеже вести. Прва се односи на јучерашње признање и изјаву Доналда Трампа да су "управо разговори о уласку Украјине у НАТО довели до сукоба у тој земљи". Вест је (и на овом форуму) објављена данас. Друга вест је у вези са најновијом изјавом Виктора Орбана. Он каже: "Европски воз иде према рату. Остварили смо минимални циљ, договорио сам се са генералним секретаром НАТО-а да ће Мађарска 'изаћи из воза'. НАТО ће имати војну мисију у Украјини, али Мађарска у томе неће учествовати". Према Орбановим речима, нико више не може да убеди "возача (тог ратног воза)" да "заустави воз". То би, како каже, могао да уради само бивши амерички председник Доналд Трамп, уколико се врати у Белу кућу. Ова изузетно индикативна тврдња о немогућности заустављања тог ратног воза (уколико не буде промена у Белој кући) у складу је и са опсервацијом Џефрија Сакса, познатог економисте и харвардског професора који је противник глобализма. У интервјуу који је дао америчком новинару Такеру Карлсону, Сакс ову задртост америчког и западњачког хегемонизма метафорично приказује као стање "заглављеног кормила"! Овде цитирам суштински део тог интервјуа. Џефри Сакс: ...Ми немамо председника који има нарочито широке видике. Немамо председника који је дорастао свему овоме. Такер Карлсон: Чини ми се, не баш бистар председник. Џефри Сакс: Нити је спретан, нити делатан, није нужно надлежан, не доноси нужно одлуке. Али оно што знам је да није реч о импровизованој представи, већ је реч о кормилу које се заглавило... Оно што јесте импровизација је то да последња ствар коју су покушали није успела. Тако да сада морају брзо да импровизују нешто друго јер се кормило заглавило. Дакле, настављамо истим разарајућим путем и то не функционише. Дакле: О, мој Боже, морамо да урадимо нешто друго! То је део импровизације.

   • Rostand says:

    Da,Džefri Saks je lijepo rekao sve ono što mi godinama razglabamo,ali zahuktali voz trećeg svjetskog teško da Trampoje može zaustaviti,slažem se jedino u tome da narandžasti nije imao neki posebni pik na nas Srbe,za razliku od ovih klintonovih pacova koje je ovaj pampers priješednik izvukao iz kanalizacije da nam iscijede još koju kap krvi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u