Alija Izetbegović i muslimanske vlasti očistile Sarajevo od Jevreja i Srba

Alija Izetbegović i muslimanske vlasti očistile Sarajevo od Jevreja i Srba

22 јануара 2014

Minolta DSCMuslimanske vlasti, sa Alijom Izetbegovićem na čelu, nisu dozvolile sarajevskim Jevrejima da se vrate u svoje domove nakon ratnih sukoba – jevrejski stanovi su bespravno useljeni, navodi „Glas Rusije“.

Jevrejska zajednica je u predvečerje rata u multietničkom Sarajevu brojala nekoliko hiljada ljudi. Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma ostalo je svega 600 Jevreja – sefarda.

Nakon što je 1992. godine počeo građanski rat u BiH, jevrejska zajednica, imajući gorko iskustvo iz prošlosti, masovno je napustila grad. Od aprila 1992. do marta 1994. godine Sarajevo je napustilo hiljadu Jevreja – sefarda.

Deo stambenog fonda jevrejske zajednice predat je izbeglicama iz drugih delova BiH.

Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma neki Jevreji su poželeli da se vrate u svoje domove, ali niko od „novih“ Sarajlija nije hteo da ode.

Tako su stanovi ostali u „gradskoj upotrebi“, a imajući u vidu da je svaki kvadratni metar u Sarajevu bio zlata vredan, lako se može zamisli koliko je novca bilo zarađeno na tuđoj imovini.

Poglavar jevrejske zajednice Jakob Finci svojevremeno je rekao da njegov narod ima malo šansi da ostane u svom gradu.

Nakon završetka neprijateljstava postojala je nada u poboljšanje života, ali Alija Izetbegović nije dao nikakve garancije Jevrejima – sefardima. Oni se nisu osećali bezbedno.

Jevreji su oduvek znali da ih jevrejska zajednica u svetu neće ostaviti na cedilu, dok je mnogo teže bilo sarajevskim Srbima.

Srbi su za vreme sukoba ne samo progonjeni, već ih ni posle uspostavljanja mira jednostavno nisu puštali nazad.

Ako je do 1991. godine u Sarajevu živelo više od 150.000 Srba, taj broj je u vreme potpisivanja Dejtonskog sporazuma bio sveden na manje od 20.000.

Sarajevske „demokrate“ i stranka Alije Izetbetovića SDA radili su sve da ovaj, nekada multietnički grad, postane glavni islamski centar na Balkanu – navodi Glas Rusije.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u