АЛИЈАНСА НА НОГАМА! ОНИ ДОЛАЗЕ! Шеф НАТО-а издао драматично упозорење западном свету

ALIJANSA NA NOGAMA! ONI DOLAZE! Šef NATO-a izdao dramatično upozorenje zapadnom svetu

13 juna 2020

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Zapad „ne može zanemariti“ ni vojni ni ekonomski uspon Kine i priznao da se svet „suočava sa promenom globalne ravnoteže snaga“.

U razgovoru za Bi-Bi-Si Radio u sredu, Stoltenberg je rekao da se Peking približava Zapadu na više načina: kroz sajber-prostor, telekomunikacije, kritičnu infrastrukturu i istraživanje Arktika.– Ne možemo zanemariti posledice uspona Kine. Kina će uskoro imati najveću ekonomiju na svetu. Oni već imaju drugi najveći budžet za odbranu – upozorio je.

Šef zapadne vojne alijanse takođe je rekao da je važno da Britanija preispita ulogu kineskog tehnološkog giganta Huavej u svojoj mreži 5G kako bi garantovala njegovu sigurnost. Kazao je da veruje da će vlada Velike Britanije dizajnirati svoju 5G mrežu na način koji će osigurati da one ostanu zaštićene i „sigurne“.

Britanski premijer Boris Džonson oštro je kritikovan zbog odluke da se dozvoli Huaveju da pomogne izgradnju britanske mreže 5G.

Upitana za komentare Stoltenberga, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Hua Čuning rekla je da Kina ne predstavlja pretnju ni za jednu zemlju i da se nada da NATO može da vidi njen razvoj „racionalno“, preneo je Rojters.

Stoltenberg je primetio da Peking ulaže „mnogo“ u moderne vojne kapacitete i dodao je 80 brodova u svoju mornaricu u poslednjih pet godina, što je jednako ukupnom broju brodova koji pripadaju britanskoj Kraljevskoj mornarici.

– Kina postaje sve važnija i veća vojna sila i to moramo rešiti – rekao je, dodajući da NATO mora osigurati da ostane „jaka sila u budućnosti“, jer se suočava sa „promenom globalne ravnoteže snaga.“

KOMENTARI10 komentara

 1. test01 says:

  Britanci mogu da ga duvaju - oni stoje iza nemira u HK. Doci ce maca i na njihova vratanca.

 2. M says:

  Rano su se sjetili!Da nisu svojom pohlepom preporodili i uzdigli Kinu,Kinezi bi i dalje volovskim plugom orali zemlju i bili gladni,a Rusi sami i slabi!A sada neka gledaju hoće li se Kinezi i Rusi dogovoriti ne kako da podijele Sibir,nego svijet!Jer zašto bi se Kinezi i Rusi međusobno svađali i tukli,kad mogu komotno živjeti na tuđoj grbači!A sve to zahvaljujući Zapadu!Ironično!

  • Rista says:

   Vrlo dobro. Pitanje o Kini i Rusiji je sušta logika, ali na žalost, odgovor je potpuno nepoznat. Osim ako prihvatimo njihove mentalitete. Zato nema saveza, opet na žalost. Inače, Ameri gledaju da se Rusi i Kinezi ne slože i sudeći po dosadašnjim iskustvima, imaće uspeha. Rusija je toliko zatucana Zapadom da neće biti velikih problema da joj Zapad ponudi povlačenje sankcija a da za uzvrat prekinu izvoz sirovina u Kinu. To Rusija ne može odbiti jer ionako ih prodaje bez mnogo koristi. Sve je to umešano glatko i jednostavno, da se prosto ne primećuje, ali delovaće sigurno, naravno, ukoliko Amerima tako nešto zatreba. Za sada im ne treba, jer Kina poslušno radi. Rusija bi mogla dobiti dozvolu da izvozi na Zapad a to je slatkiš koji je neodoljiv. Drugim rečima, smatram da Zapadu neće biti teško da razdvoji "saradnju" Kine i Rusije po štetu jedne od te dve države.

 3. Rista says:

  (Prvi deo) - Na Zapadu ništa novo! Talibani dolaze! Rusi dolaze! Korona dolazi! Kinezi dolaze! Hanibal ante portas!

 4. Rista says:

  (Drugi deo) - Teroristi više ne prave terorističke akcije po svetu! Rusi su gotovo hermetički zatvoreni u Rusiji! Korona utakmica završena! Sa Kinom utakmica počela! Hanibal stavljen u zamrzivač!

 5. Karital says:

  Šta Kinezima vrijedi najveći vojni proračun na svijetu kad nemaju inovativne mozgove za stvaranje novih oružja.

 6. Rista says:

  (Treći deo!) Avganistan vegetira svoje postojanje. Kada Amerima zatreba neki test poligon, bace carsku bombu na Avganistan a Rusija samo kaže - Mi imamo veću! Moj tata je jači od tvoga tate samo smi mi pošteni Rusi i nikoga ne napadamo. Radije ćemo vegetirati u našoj lepoj. Kina ništa i ne kaže. Kada Amerima zatreba još jedna baza prema Kini i Rusiji, oni otmu parče države od Malih Rusa i naprave Bond Stil i zračeći eksperimenat ubijajući usput malu decu na nošama. Rusija bilaterno pomogne Srbiju da potpiše mirnodopsku kapitulaciju. A Kina ništa i ne kaže. Onda usput Ameri zabrane izvoz nafte u Nemačku a Severni Tok se ne izgradi, Južni tok preusmere u Tursku, velikog prijatelja Rusije. Rusija i Turska su veliki prijatelji koji su ratovali samo zadnjih hiljadu godina. Usput ukradu pola Ukrajine, Litvaniju, Letoniju, Estoniju i Jermeniju i podrže Ujgure. Rusi se bilateralno pametno sagnu i okrenu leđa da ne dobiju preko usta. Odnazad manje boli a i ne vidi se toliko. Kina ništa i ne kaže, nego pripusti američku proizvodnju Krajslera u Kinu da pravi lemuzine sa jeftinim kineskim radnicima. Rusi ništa i ne kažu, jer Nemci više neće da prave mercedese u Rusiji nego očli u Meriku, pa da ih ne naljute još više. Onda prijateljski Ruski i Kineski narodi potpišu potvrdu ruske bilateralne propasti i Kinezi pomognu Rusima da izvoze ono što nisu dali američkim kompanijama u bescenje i usmere sve te sirovine za još niže cene od bescenja preko kine na Zapad. Alavi Zapad čak uvozi štake i kišobrane iz Kine a štake napravljene od sibirskog drveta. Samo piše made in Kina. Hiljadugodišnja mržnja Kineza i Rusa trenutno je izgubila značaj jer Rusi plaćaju Kinu teritorijama i sirovinama. Mada to nisu hteli nikada u svojoj istoriji. Sve teče sve se menja. Onda Huaveji dobije sankcije od lošeg milicajca iz Amerike a dobri milicajac iz Britanijene NE uvede sankcije pa Kina u znak zahalnosti da kredit od 100 milijardi dolara Britaniji kroz nepovratne investicije. Nemačka se pobuni zašto je njoj zabranjeno da uzima nepovratne kineske kredite, a Britaniji nije, iako je Trampov deda nemac a ne britanac.

 7. Rista says:

  (Četvrti deo!) Onda Kina potpiše sve uslove Amerike i prihvati da sarađuje pod američkim uslovima, zanemarujući sveže iskustvo Malih Rusa kada su potpisali bilateralnu kapitulaciju a Kinezi nisu ništa ni primetili. Zato i ne znaju da tim potpisima nema kraja. Međutim ti bilatrealni potpisi Kine i Amerike nisu popularni u Srbiji i niko se na njih ne obazire. Lepše je kad mislimo da ih nema. Kina jeste na udaru i čeka je sudbina SSSRa. Mi Srbi se toga plašimo, iako nama svejedno dal će pobediti Amerika ili Kina. Rusija na sve te bilateralno ekonomske potpise Kine i Amerike ništa i ne kaže iako je koštaju silnih sirovina koje Kini daje poludžabe samo da je Kina malo podržava. Rusija je već spala da prosjački štap i pored svih žitnih polja i Sibira i preživljava sa kineskom milostinjom a Kina likuje i misli da je ona pobedila Rusiju. Kina nije nikada ni jedan rat dobila u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji. Osim kad Rusi izginu na desetine miliona i unište napadače pa se i Kineski neprijatelji povuku. Kina je jaka ko zemlja danas, ali Zapad je plug za Kinu i Rusiju. Nikakva sila neće naučiti pameti Kinu i Rusiju da treba da stvore vojni savez. Ali ne na papiru i paradama. Nego na frontu prema Zapadu. A neće ga stvoriti jer Zapad napada jednu po jednu državu. Rusija se smirila i samo bilateralno ratuje iz Moskve, a sada je Kina na redu. Rusija neće ništa ni reći. Kroz 50 godina, ko preživi, videće rađanje nečeg moćnog u Kini kao što je moćna Rusija danas. Rusija je toliko moćna danas da je uspela da sačuva čak dve baze u Siriji i tamo malo baca bombe. Ostale baze po svetu su se pretvorile u istorijske iskopine. Ali nema veze. Mi Srbi znamo da Zapad propada, da Kina i Rusija nastupaju...I lakše nam oko srca.

 8. Rista says:

  (Bezdelno!) - Nekada je Kina da bi sačuvala makar Južno carstvo, potpisala tritije sa Mongolima. Po tim tritijima Kina će finansirati Mongolska osvajanja, vivisekciju i pljačku svih naroda Zapadno od Kine, ali da Mongoli ostave bar Južno Kinesko carstvo na miru. Severno Kinesko Carstvo su Mongoli pojeli za doručak. I bi tako. Kina je radila za Mongole, plaćala njihove pohode vekovima i tako "mudro" preživela. Eto, to je kineska hiljadugodišnja mudrost. Delimično zahvaljujući mudrosti Kine, tada se dogodio prvi civilizovani genocid na planeti Zemlji finansiran od strane Kineskog Cara. Praotac genocida. Rusi su, kao i uvek, tada debelo stradali a Kinezi finansirali. Taj prvi genocid je trajao vekovima a Mongoli su čak stigli i do Rima. Nisu ga osvajali ne zato što nisu mogli, nego zato što su Rimljani umirali od gladi tada i Mongolima se nije isplatilo da osvajaju Rime pa su se okrenuli i očli. Tada su sva južna ruska plemena sasečena sve dok Severni Rusi nisu uspeli da se organizuju, na kraju čak udruže sa Bugarima i razbiju Mongole u paramparčiće. Bugari su tada dva puta porazili Mongole i zaustavili ih u prodoru prema Turskoj. Posle udruživanja Rusa i Bugara, Mongoli se nikada više nisu oporavili. Nažalost, Bugari su napravili grešku sprečavajući Mongole na putu prema Osmanlijama, jer su ih kasnije Osmanlije desetkovale i porobile kao i Srbe. Bugari su naoravili još jednu grešku. Odbili su da se udruže sa Srbima i zaustave Osmanlije. Zato Bugarska danas bez razmišljanja prelazi na stranu napadača i tako se provlači ono što je ostalo od Bugara. Imaju danas spomenik na sećanje kako su porazili Mongole. A danas? Isto samo malo dugačije. I prosto prošireno. Danas Rusija plaća Kinu da je ne napada i praktično joj ispunjava sve želje. Imajući hiljadugodišnje iskustvo, Kina je opet sklopila triti ali ovog puta ne sa Mongolima nego sa Zapadom da će raditi za njih i finansirati njihove pohode po svetu samo da Kinu ostave na miru. Dakle, Rusija plaća Kini a Kina plaća Zapadu. Ima samo jedan problem. Mongolski Zapad današnjice je osvojio sve ostale zemlje osim Kine i Rusije tako da su ova plaćanja potpuni promašaj. Ali i jedini način da Rusija i Kina još malo prežive do boljih vremena. Pošto su mentaliteti istočnih naroda dijametralno suprotstavljeni, ne bi me iznenadilo da na kraju Kina počne da plaća Rusiju da je brani od Zapada ali se sigurno neće vojno udružiti, jer Rusija je poznata po žrtvovanju dese dvaes miliona svojih ljudi da bi isterala Mongole, Francuze, Turke i Nemce sa svojih gteritorija, pa posle ne može da obnovi stanovništvo vekovima, a Kinezi su poznati po plaćanju svojih neprijatelja samo da prežive. Istorija je učiteljica života, Srbi moji, a vi je slabo prepoznajete danas.

 9. gavrilo says:

  rista je objasnio od reci do reci pametnom ko razume sta je napisao u cetiri poglavlja je sve istina,vel pozzz i samo nastavi....extra

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *