АЛИЈИН СИН: Будимо више Босанци јер само тај део аманета Алије Изетбеговића још нисмо испунили

ALIJIN SIN: Budimo više Bosanci jer samo taj deo amaneta Alije Izetbegovića još nismo ispunili

8 avgusta 2018

MNOGO toga je bio Alija Izetbegović – Bošnjak, musliman, Bosanac i evropejac i ostavio nam je u amanet da mi to sve budemo. Ostanimo svi i ono što jesmo, ali je vreme da više budemo Bosanci i samo taj deo amaneta Alije Izetbegovića još nismo ispunili, naglasio je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

To je kazao tokom programa „Bedem svjetlosti“ u okviru manifestacije „Dani otvorenih vrata 2018“ kojeg su na platou amfiteatra Fonda memorijala na Kovačima povodom 93. godišnjice rođenja Alije Izetbegovića organizovali Grad Sarajevo i Muzej „Alija Izetbegović“.Izetbegović je zahvalio svima koji su se setili da obeleže rođendan njegovog oca, ne samo u Sarajevu, već i u Krajini.

„Obično obeležimo dan ‘preseljenja’, setimo se nečeg novog. Za muslimane je i to svečan dan, jer kad je moj otac zaokružio svoj život, osećao sam se tužno, ali i svečano, jer se časno završila borba puna patnje“, poručio je Izetbegović.

Naglasio je da je sećanje na Aliju Izetbegovića ustvari sećanje na herojsko doba kojem su mnogi svedočili, učestvovali u njemu i dali svoj doprinos.

Poručio je da se vratila bh. država, vojska, identitet Bošnjaka, ime jezika, ravnopravnost i sloboda te da je mnogo toga postignuto u vremenu koje je obeležio Alija Izetbegović. Sećanje na njega je, dodao je, sećanje na ponos i herojsko vreme.

Izetbegović ističe da će neki kazati da je BiH i dalje podeljena na entitete, da armija nije jaka, ali je, ističe, BiH nezavisna država priznata u Ujedinjenim nacijama koja ima jednu vojsku, a ne tri.

„Presudama Ustavnog suda mi smo postali konstitutivan narod na svakom pedlju ove zemlje i to svaki od tri naroda, ali valja raditi dalje na tome“, poručio je Izetbegović.

KOMENTARI7 komentara

 1. solac says:

  kuš balija

 2. Velika Metla says:

  Niste vi ni bosanci,ni bošnjaci,ni hrvati,ni crnogorci,ni maĆedonci,nego vam je svima zajedničko ime ANTI-Srbi! Evo ovoliko ja imadoh reći o vama! A kakvi ste? E,to ćete vi sami pokazati svojim nedelima! Kao i do sada!

 3. Zaharije qSerak says:

  Ja nemam dilemu.Nisam ni vise ni manje,nego samo Bosanac .Rodjen u Sarajevu gdje su mi se rodile tri generacije prije mene,a imao sam srecu da su mi se i djeca rodila u Sarajevu.

  • Velika Metla says:

   Balijaneru,znači li to da si se kojim slučajem okotio u svinjcu koje bi onda bio nacionalnosti? Od kada teritorija određuje nacionalnu pripadnost? Od kada teritorijalna pripadnost znači automatski i nacionalnu? Jesu li vas toj "pameti"učili na kursu za grtalicu? Sve ćeš ti balijaneru da budeš,ali čovek nikada,pa sve i da hoćeš! Nađi neki drugi sajt,gde ste vi "nikogovići" "svaštovići","polutani","mešanci" i ostali instant nazovi narodi,pa tamo prrdekaj o tome ko si i šta si!

   • goran says:

    Zaharije ce radije biti i svinja nego Srbin. Meni njegov izbor ne smeta. Njegov problem.

  • solac says:

   nisi ti niko i nista,Bosna je Srpska bila i uvijek ce biti, a ti pjevaj po americi sa crncima borbene...

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Ne možete biti više Bosanci kada tako mnogo emigrirate, vas je rapidno sve manje i manje kao i hrvata i šiptara. Ne možeš ti za svoje interese da zadržiš muslimansku raju da ti plaćaju poreze a ti živiš kao beg kad više oni od tvoje Federacije vole Kanadu,SAD,Nemačku,Švicu,Švedsku...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *