АЛИЈИН СИН НАЈАВИО: „БиХ ће признати Косово“; СРБИЈА САЗИВА ХИТНУ СЕДНИЦУ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ

ALIJIN SIN NAJAVIO: „BiH će priznati Kosovo“; SRBIJA SAZIVA HITNU SEDNICU SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST

13 novembra 2017

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, rekao je povodom izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će BiH priznati Kosovo, da očekuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u narednih 48 sati.

Ocenio je da takve najave nisu dobre za situaciju u regionu.

Stefanović je za medije rekao da će to telo razmotriti dalje korake države i odnos prema takvom potezu Izetbegovića.

– Voleo bih da ovo nije tačno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susedna zemlja – ocenio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, to ne može biti ni dobronamerno ni pozitivno u odnosima Srbije i BiH.

– Ne znam da li Izetbegović razume koliko komplikuje i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dve zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo posle svih pozitivnih signala koje su predsednik i Vlada Srbije pružili u BiH, posle svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji – istakao je Stefanović.

Izetbegović je u intervjuu za Dojče vele rekao da je BiH već trebalo da prizna Kosovo i da planira da to učini.

BAKIR IZETBEGOVIĆ: BiH će priznati Kosovo

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nezadovoljan je položajem Sandžaka i tvrdi da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini.

– Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će se naljuti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu – rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao: „Da“.

Lider Bošnjaka u BiH kaže da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da, kako je rekao, nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci.

Objasnio je da njegovi odnosi sa sandžačkim liderima u jednom trenutku nisu bili dobri, jer su, kako je rekao, oni pokušali da ga uvuku u njihove unutrašnje sukobe.

– Oni su jedan poseban temperament, nemaju kočnica, mada ne znam koliko je to dobro za politiku. Ja volim sve ljude sa Sandžaka i ove tu (Sarajevu) i one tamo. Oni su srčani ljudi – rekao je Izetbegović i dodao da je u ovom času dobar sa svim političkim akterima.

Smatra da Srbija, međutim, treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku.

Srbija, kaže Izetbegović, treba da odustane od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a reč je o udelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primer, reč o imenima škola.

– Taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu…- kaže Izetbegović, koji je i lider SDA BiH.

Nedavnu posetu predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, Novom Pazaru ocenjuje optimističkom i mogla bi, kaže, promeniti atmosferu.

– Srbi su takvi – ili imate problem ili kad prođe problem onda oni znaju biti dobri domaćini i prijatelji – rekao je Izetbegović.

Tvrdi da nije Erdoganov „igrač“ i da ga jedino zanima odnos predsednika Turske prema BiH i prema muslimanima.

Nema, kaže, nameru da se meša u odnose Erdogana i Merkelove i ne želi da komentariše kolliko su duboke čistke koje Erdogan sprovodi protiv pučista.

– Koliko te čistke treba da budu duboke, ja ne znam. Činjenica je da su oni pokušali da ubiju Erdogana. I to ne želim da komentarišem. Mene zanima odnos Erdogana prema BiH i prema muslimanima… – rekao je lider Bošnjaka u BiH.

Ne slaže se sa konstatacijom da Turska ulaže više u Srbiju, nego u BiH i dodaje da je to stvar odluke vlade.

Smatra da je u redu da kad neko rizikuje svoj novac procenjuje da li mu je bolje da to čini u Pančevu, nego u Sarajevu.

Ne možete, dodao je, biznismenima naređivati gde će ulagati svoj novac.

Na pitanje da li prijateljstvom sa Erdoganom može da utiče da turski predsednik od Putina traži da utiče na Republiku Srpsku i hoće li Rusi moći da zaustave ulazak BiH u NATO, Izetbegović kaže da to zavisi od snage Rusije, koju je ocenio rastućom.

– Rusija je prejaka sila da bismo olako izgovarali o njoj teške reči. (Milorad) Dodik očigledno gleda da bude ‘igrač’ da joj se dodvori da to spreči – rekao je.

Ipak, smatra da Rusija ne može nadvladati sile kao što su EU i NATO, a put BiH je evropski.

KOMENTARI4 komentara

 1. Kulak says:

  Bivši Srbin!

 2. Portopranco says:

  Nekad je bio Srbin a sada je govno na kiši.

 3. ime says:

  nema veceg turcina od janicara

 4. Trifun says:

  To su najobicnije provokacije! Ne nasjedajte. Kao prvo on citavo vrijeme svojata BiH za svoj muslimanski Bosnjacki narod koji predstavlja, hoce da govori u ima Republike Srpske i srpskog naroda i kao drugo hoce da pokaze Srbiji kako joj potrebna Republika Srpska u toj nesrecnoj zajednici zvanoj BiH da bi blokirala izmedu ostalog i priznanje Kosova. Tome se treba smijati, jer to je stvarno smijesno. Dok god smo u zajednickoj drzavi drzava ot takvih stvari nema nista. Medutim necemo mi biti zajedno jos dugo, neka se svi pripreme za tu realnost. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *