Алијин син све муслимане света сматра једним народом

Alijin sin sve muslimane sveta smatra jednim narodom

8 avgusta 2017

U SARAJEVSKOJ Vijećnici večeras je počela Muslimansko-jevrejska konferencija, koja je okupila oko stotinu mladih lidera iz 40 zemalja sveta.

Konferencija će trajati nekoliko dana, a njeni pokrovitelji su bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, Islamske zajednica u BiH, Jevrejska zajednica u BiH, OEBS i Američki univerzitet u BiH.

Cilj konferencije je, kako je saopšteno, izgradnja prijateljstva, razbijanje stereotipa i saradnja među mladim ljudima, kao i rasprava o pitanjima i temama na kojima mogu zajednički raditi u cilju poboljšanja odnosa i zajedničkog napretka.

Izetbegović je u svom govoru istakao da su ovakve konferencije vrlo važne, navodeći da mnogi tvrde da svetom vladaju oni koji poseduju oružje, a ne oni koji pokušavaju stvoriti mir.

On, međutim, smatra da mir, pomirenje i saradnja nadvladavaju i da nemaju alternativu.

Izetbegović je još kazao da muslimani i Jevreji u BiH žive u miru skoro 600 godina, kao i da je uveren da je BiH pravo mesto da se pokuša uspostaviti trajni mir između ta dva naroda širom sveta.

„Naše je da pokušamo poslati poruke mira i da isprovociramo ono što treba”, naglasio je on.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović naveo je da verske zajednice imaju svoje mesto u međunarodnoj saradnji u BiH, da mogu pomoći ojačavanju saradnje i suživota, ali da ne mogu rešiti političke probleme.

„Možemo pozivati ljude na toleranciju, mir i saradnju, ali političari moraju uraditi svoj deo posla, a to je da vode zemlju u EU i prosperitet i da daju šansu mladima”, istakao je Kavazović.

Predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci rekao je da je Sarajevo „idealan grad” za ovakvu vrstu konferencije, ističući da u njemu Jevreji i muslimani stotinama godina žive u miru.

On je naglasio da je cilj konferencije, ali i način da se pokaže kako Jevreji i muslimani razgovaraju o dva najveća problema u Evropi i svetu, a to su antisemitizam i islamofobija.

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur kazao je da verske zajednice igraju veoma pozitivnu ulogu.

„Posebno u BiH postoji svetski poznata jevrejska zajednica i veoma aktivna islamska zajednica, a ovakvim događajima se može pokazati svima da i različite verske zajednice mogu imati i dobre odnose i zajedničke ciljeve”, naglasio je on.

KOMENTARI3 komentara

  1. Daliborka N says:

    Moram pohvaliti detalj u naslovu, koji opisuje potpuno osobu, delo i delovanje pojedinca, kao Alijin sin. Kada neko za svoga života ne uradi ništa, do hodanja dobro utabanim stazama svoga oca, šta drugo reći. Njegovi stavovi najmanje su bitni, kao prolazni i promenljivi.

  2. M says:

    Svi koji vjeruju-sluze Jednog Boga (npr.zidovi,krscani,muslimani,itd.),su Jedan narod,Bozji,u Bogu!Bog je taj koji ih ujedinjuje i prihvaca takve!A tko su oni koji ih dijele i odbacuju?!?Suprotnici Bogu,Jedinom i Milostivom!

  3. Svetislav Surina says:

    I komunisti su hteli da svi budu jedan narod, komunistički.Zanmo kako je to završilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *