Alijin telohranitelj nokautirao tužioce u Hagu

Alijin telohranitelj nokautirao tužioce u Hagu

25 marta 2014

petronijevic-453089370Integralni tekst haškog svedočenja nekadašnjeg telohranitelja Alije Izetbegovića u procesu Karadžiću, izazvao je ogromnu reakciju javnosti. Goran Petronijević, Karadžićev pravni savetnik, kaže da je ovaj svedok „nokautirao tužilaštvo“.

Tužilaštvo tvrdi da je svedok KW 586 sve izmislio?

– Ma oni su nokautirani posle njegovog svedočenja, a propao je i pokušaj da ga ospore narušavajući mu kredibilitet. Reč je o svedočenju upotpunjenom sa nizom dokumenata i potvrđeno sa većim brojem pisanih dokaza, izjava svedoka i veštačenja.

Kako ste došli do njega?

– On je stupio u kontakt sa nama pošto mu je zbog stava da neko napokon treba da kaže istinu, bio ugrožen život.

Koliko su trajale pripreme?

– Taj deo je prošao relativno brzo, jer nismo ni imali potrebe da ga „pripremamo“. Sve se svelo na njegovu višečasovnu priču o saznanjima tokom rata u BiH.

Kako ste proverili da li je to što govori tačno?

– Tokom priprema odbrane kontaktirali smo više hiljada ljudi, potencijalnih svedoka i svaki je prolazio kroz najmanje „tri filtera“. Prvi je bio provera istinitosti navoda, zatim procena kvaliteta informacija i na kraju procena njegovog kredibiliteta. Ovaj svedok je u sva tri segmenta zadobio naše najveće poverenje.

Da li je imao neke uslove?

– Jedini njegov uslov bio mu je da mu se omogući da „živ sedne u stolicu za svedoke pred Haškim tribunalom“.

Karadžić je odustao da se pojavi kao svedok. Zašto?

– Posle izvedenih 230 svedoka i 4.500 dokaza, procenili smo da nema nijedne tačke optužnice koja nije u potpunosti pokrivena izvedenim dokazima odbrane. U toj situaciji je svedočenje dr Karadžića bilo suvišno.

Tužilac Bramerc je kazao da postoji dovoljno dokaza da bude osuđen?

– Mimo prakse da se aktuelni sudski postupci ne komentarišu on je to ipak učinio na vrlo pristrasan i jednostran način. Ukoliko sudsko veće bude odlučivalo na osnovu činjenica i dokaza, onda će Bramerc biti grdno razočaran.

U suprotnom?

– Ukoliko dođe do uplitanja političkih faktora van pravnih argumenata i pritisaka, onda se ishod takvog postupka ne može predvideti.

Presuda Mladiću

Da li je presuda Karadžiću ujedno i presuda generalu Mladiću?

– U činjeničnom delu, presude će verovatno biti identične, ali su različiti oblici odgovornosti. U slučaju Mladića, Karadžić je uspeo da smanji ispod deset primere granatiranja i snajperisanja, a broj stradalih u Srebrenici je, prema presudi Tolimiru, pao na ispod 5.000. Dakle, Karadžić je u najvećoj meri uspeo da raskrinka zaveru protiv Srba, a sudu javnosti i istoričarima je pružio priliku da u sasvim drugom svetlu posmatraju epilog rata u BiH.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *