ALJBIN KURTI: Četnici na severu Kosova napravili Republiku Srpsku

ALJBIN KURTI: Četnici na severu Kosova napravili Republiku Srpsku

16 decembra 2013

albin-kurti10Lider opozicionog Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je izjavio da su ,,četnici“ na čelu opština u kojima je pobjedila Građanska incijativa ,,Srpska“, koju je podržala Vlada Srbije.

,,Kažite ‘ne’ četnicima iz Srpske liste, tako ćete reći da našoj Republici i istoriji. Kazaćete ne i vladi (premijera Hašima) Tačija, jer time kažete da narodu i budućnosti vaše dece“, rekao je Kurti na sjednici Glavnog odbora pokreta.

On se zauzeo i za ukidanje rezervisanih mjesta za pripadnike manjina u Skupštini Kosova, pošto će se na taj način ,, reći da demokratiji“. Na Kosovu je u toku rasprava o potrebi zadržavanja rezervisanih mjesta u Skupštini Kosova za pripadnike manjina ili obezbjeđivanja garantovanih mjesta za manjine.

U prvom slučaju to bi značilo da pripadnici manjina mogu imati manje ili više od 20 rezervisanih mjesta, ukoliko to obezbede glasovima, dok bi u drugom slučaju stranke manjina, bez obzira na odziv birača, imale 20 garantovanih mesta u parlamentu.

Kurti je rekao da je njegov Pokret na vrijeme upozorio na mogućnost ,,stvaranja Republike Srpske“ na sjeveru Kosova posle Briselskog sporazuma, ali da su tada bili ,,psovani i vređani“.

,,Sada kada svi vide da je Republika Srpska (na Kosovu) velika opasnost, sada je suviše kasno, veoma kasno i nimalo iskreno“, kazao je Kurti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *