Alko-testiranje ambasadora

Alko-testiranje ambasadora

11 septembra 2013

boristhPiše: Boris Knežević

Koliko moraš da budeš kreten pa da mortus pijan sedneš za volan, divljaš po „džadi“, izazoveš sudar ili skršiš pešaka pa da se posle, pred policijom, „čupaš“ na diplomatski imunitet koji te oslobađa bilo kakve odgovornosti?!

Da sticanje „počasne titule“ sa početka ovog teksta uopšte nije teško, štaviše, prošle sedmice potvrdio je vojni ataše pri Ambasadi BiH u Srbiji Ivica Pavić koji je napravio većinu od pobrojanih „podviga“.

Pavić, na svu sreću, u svojoj pijanskoj reli-vožnji Beogradom nije nikoga usmrtio, ali se iz slupanog vozila bauljajući izvukao, latio za džep i policiji pokazao „ćage“ koje ga oslobađaju odgovornosti i krivičnog gonjenja u stranoj državi.

Kamo sreće da je Pavić jedini koji je posedovanje diplomatskog pasoša ili visoke političke funkcije iskoristio kao alibi za istovremenu strast prema kapljici i brzoj vožnji! Takvi su kod nas rodili kao šljive!

Ljubitelji dobrog vica i šege na domaćoj političkoj sceni još se sa setom prisećaju bivšeg ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja.

E, šta je taj sve bio u stanju da napravi. Osim što se proslavio bezbrojnim diplomatskim gafovima i skandalima, Alkalaj je takođe bio poznat i kao čovek koji voli da se „opusti“. Osim fanatične ljubavi prema tenisu, zbog kojeg je znao da potegne sve do Vimbldona, Alkalaj je podjednako uživao i u čarima „vatrene vodice“, pod čijim dejstvom je, tvrde obavešteni, svojevremeno napravio neviđeni saobraćajni kurcšlus u Sarajevu! Službenik Ministarstva spoljnih poslova BiH Mirsad Muhović takođe je sleteo sa ceste vozeći „pod gasom“ negde kod Vogošće. Još jedan dokaz da u ovom ministarstvu i njegovom „biću“ ima nešto što ljude tera prema piću.

Dakle, nije tajna da među bh. diplomatama, atašeima i konzulima postoji veliki broj ispičutura koji, kada se naliju, uživaju da „besna kolica“ provozaju gradom. Ono što je u celoj priči neverovatno je to da nijedan od ovih pripitih „Šumahera“ nije odgovarao za saobraćajke u kojima je učestvovao ili, što je najgore, nije bio ekspresno najuren iz službe!

Ako su zahvaljujući diplomatskim pasošima imuni na procesuiranje u stranim zemljama, zašto ove divlje vozače na odgovornost nije pozvala matična država? Valjda zato što vlastite građane uglavnom tretira kao stoku, pa tom logikom i nije šteta ako pijani guzonja sa diplomatskim imunitetom nekog ubije ili obogalji. Bivša ambasadorka Slovenije u BiH Nataša Vodušek je zbog vožnje u pijanom stanju i gaženja pešaka vraćena u „deželu“ i strpana iza rešetaka. Jebi ga, to je Evropa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *