Алжир – прва земља која је купила руски С-400?

Alžir – prva zemlja koja je kupila ruski S-400?

21 jula 2015

S-400 667Alžirski vojni blog „Sikret difa 3“ objavio je prvu fotografiju novog sistema protivvazdušne odbrane oružanih snaga, koji prepoznatog kao ruski raketni sistem S-400.

Autor bloga saopštava da je ugovor o isporuci S-400 Alžiru bio potpisan pre godinu dana. Kao potvrda navodi se fotografija vozila BAZ-64022 sa ceradom ispod koje se nalaze lansirni priključci. Tvrdi se da je fotografija snimljena u proleće 2015. godine, tokom testiranja isporučenog oružja. Količina isporuke, prema rečima autora, iznosi 3-4 puka (6-8 diviziona sa 8 lansirnih priključaka u svakom).

Kako navodi ruski vojni blog bmpd, od 2003. godine u sastav vojnih snaga Alžira ušla su tri puka modernizovanog protivvazdušnog raketnog sistema S-300 PMU-2. Oni pokrivaju praktično čitav sever Alžira, granicu sa Marokom i obalu. Prema mišljenju autora ovog bloga, isporuka S-400 neće samo ojačati PVO zemlje, već će dati dodatne mogućnosti za lociranje ciljeva na velikoj udaljenosti.

U slučaju da isporuka bude potvrđena, Alžir će postati prvi inostrani kupac sistema S-400. Poslednjih nekoliko godina bilo je govora da će Kina postati prvi uvoznik ovog sistema. U ovom trenutku, sistem S-400 nalazi se u sastavu Ratnog vazduhoplovstva Rusije.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *