„Аматери“ на јужњачки начин

„Amateri“ na južnjački način

28 aprila 2017

ČEKAJUĆI da im se obnovi zgrada izgorela u požaru, pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja, na sceni „pozajmljenoj“ od Doma vojske, premijerno će u sredu, u prisustvu autora, odigrati komediju Borivoja Radakovića, „Amateri“, koju je režirala Andrea Ada Lazić iz Beograda.

Umetnički direktor ovog teatra, Bojan Jovanović, zamislio je da prva premijera u ovoj kalendarskoj godini bude upravo komedija, koja bi obradovala publiku. Rediteljka Andrea Ada Lazić, koja se već nekoliko puta oprobala u postavljanju komedije na srpsku scenu („Balkanske mućke“, „Dežavi“,“Kidaj iz moje kuhinje“, „Tektonika osećanja“…), predložila je tekst hrvatskog autora Borivoja Radakovića (1951) koji je dobio nagradu na Danima satire u Zagrebu. U „Amaterima“ dva prijatelja, u tetkinom stanu, uz pomoć lokalne „lepotice noći“ i starog drugara, pokušavaju da snime porno film! U toku ove prave komedije, ogoliće se i njihovi motivi za ovu ludu radnju – da postanu uspešni i imućni na lak način, u društvu koje im ne daje šansu… Radakovićeve likove, u južnjačkoj verziji, igraju Bojan Jovanović, Marko Petričević, Milena Stošić i Dragan Živković Durge. Scenski pokret je usavršila Krenare Nevzati, koja je profesor na FDU u Skoplju.

Pozorište „Bora Stanković“ u Vranju, u očekivanju pomoći sa svih strana – prvi put u istoriji, sa predstavom „Ruža, uvela“ (režija Milan Nešković), nastupiće u konkurenciji za 62. Sterijino pozorje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *