АМБАСАДА УКРАЈИНЕ У БЕОГРАДУ ОПЕТ ПРОЗИВА СРБИЈУ

AMBASADA UKRAJINE U BEOGRADU OPET PROZIVA SRBIJU

24 novembra 2023

Ukrajina sutra odaje počast žrtvama Holodomora (poznat i kao „Gladomor“) masovne gladi koju je pre 90 godina izazvao tadašnji komunistički totalitarni režim, saopštila je ambasada te zemlje u Beogradu i pozvala Srbiju da prizna taj zločin kao genocid nad ukrajinskim narodom.

„Ukrajina sutra odaje počast žrtvama Holodomora – zločina komunističkog totalitarnog režima 1932-1933, i masovnih veštački izazvanih gladi u periodima 1921-1923. i 1946-1947“, navodi se u saopštenju.Kako se ukazuje, Ukrajinci širom sveta svake godine poslednje subote novembra odaju počast žrtvama Holodomora, a državljani Ukrajine i Srbije okupiće se sutra u Ambasadi Ukrajine u Beogradu kako bi zapalili sveće i minutom ćutanja se podsetili na, kako je navedeno, „žrtve genocida nad ukrajinskim narodom“.

Tokom Holodomora u Ukrajini je umrlo 3,5-4 miliona ljudi, većinom Ukrajinaca, piše u saopštenju.

Ukrajinska ambasada ocenjuje da je Specijalna vojna operacija, koja je trenutno u toku, „nastavak ruske imperijalističke politike genocida, čija je svrha uništenje ukrajinske nacije i njene državnosti, kažnjavanje Ukrajinaca zbog njihove težnje da izgrade modernu, uspešnu demokratsku državu, zbog njihovog civilizacijskog izbora da bude deo ujedinjene Evrope“.

„Ukrajina je zahvalna trideset dvema stranim zemljama sveta koje su priznale Holodomor kao čin genocida nad ukrajinskim narodom“, dodaje se u saopštenju.

KOMENTARI5 komentara

 1. VUK says:

  ti ukrajinci rade sve da se zgade celom svetu

 2. spira says:

  treba proterati ukronaciste

 3. Petrovgrad says:

  Kakva Ukrajina, to je Ruska krajina.Ukrajinci nisu narod, već regionalna pripadnost. Oni su tvorevina Vatikansko-komunisti;ke ideologije, kako da se unište Slovenski narodi.Što se tiče gladi i stradanja, pa i kod nas je bio nasilan otkup žita, mnogi su umirali od gladi dok su rokovodioci KPJ nosili žito nosili u Albaniju, pa još pride dovodila emigrante na KiM, kako bi slomili kičmu Srbiji.Alo Ukrajinci, drug Lenjin je umro, to što stoji balsomovan na Crvenom trgu, nije Vam od neke pomoći. Možete da mu se jadate i žalite, ali ne mere bolan. Sve što je veštački stvoreno, mora da propadne.Mda će im EU naći neko novo ime, kao kod nas Bosanci, Severni, i sl.

 4. VRSK says:

  Taj komunistički režim je ubio i 60 miliona Rusa. A 3,5-4 miloiona “uglavnom” Ukrajinaca su bili Rusi i ništa drugo.

 5. persida says:

  Glavni reziseri gladomora bili su ruski Jevreji. Ko bi rekao?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *