Ambasade se obratile Dačiću: Obezbediti mirnu „Paradu ponosa“

Ambasade se obratile Dačiću: Obezbediti mirnu „Paradu ponosa“

4 septembra 2013

gayparade-7-630Ambasade evropskih zemalja, Kanade i Australije podržale su održavanje Parade ponosa u Beogradu i pozvale srpske vlasti da obezbede miran i siguran ambijent.

Pismo, koje su potpisali predstavnici 14 ambasada u Srbiji, upućeno je premijeru i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, kao i Goranu Miletiću, članu organizacionog odbora Parade ponosa.

U poruci, koju su uputile ambasade Velike Britanije, Holandije, Norveške, Italije, Španije, Portugalije, Austrije, Danske, Švedske, Finske, Hrvatske, Belgije, Kanade i Australije, navedeno je da je Organizacioni odbor Parade već tražio potrebne dozvole i izražena je nada da će vlasti u Srbiji odgovoriti na taj zahtev.

„Miran i ugodan Prajd u Beogradu 28. septembra, adekvatno obezbeđen od strane vlasti, predstavljao bi još jedan znak posvećenosti Srbije stvaranju kulture tolerancije i raznolikosti, i suprotstavljanju stigmatizaciji i stereotipima, kao i govoru mržnje, diskriminaciji i nasilju“, navedeno je u pismu.

Potpisnici pisma izrazili su podršku ovoj „proslavi raznolikosti“ i pozvali srpske političke vođe i sve nosioce relevantnih državnih funkcija da omoguće miran i siguran ambijent za održavanje ovogodišnjeg Prajda.

Podsećajući da su širom sveta članovi LGBT zajednice izloženi diskriminaciji, ambasade su naglasile da garantovanje njihovih prava zahteva aktivnu, konzistentnu i odlučnu politiku državnih institucija, uključujući pođednako i centralne i lokalne organe vlasti.

„Pravo na mirno okupljanje je jedno od osnovnih prava, i LGBT osobama bi baš kao i svim drugim osobama trebalo da bude dozvoljeno da ostvare to svoje pravo, bez pretnji nasiljem ili stvarnim nasiljem usmerenim prema učesnicima Parade“, navedeno je u pismu.

„Vlada je takođe odgovorna za podsticanje kulture tolerancije i društvene inkluzije LGBT zajednice. Ta ista tolerancija bi trebalo da bude iskazana prema grupama koje zastupaju drugačije mišljenje.“

Srpske vlasti bi, prema rečima diplomata, trebalo da se postaraju da i ostali, koji žele da iskoriste legitimno pravo na slobodu govora tako što se protive paradi, to učine na miran i nekonfrontirajući način.

Ambasade su apelovale i da se „stane na kraj nekažnjavanju“ odgovornih za nasilje i pretnje učesnicima Parade, napominjući da takve aktivnosti treba da budu procesuirane u skladu sa zakonima države Srbije.

„Uspešno održavanje Nedelje i Parade ponosa bi umnogome unapredilo sve što je do sada učinjeno na promovisanju prava LGBT osoba“, piše u poruci, u kojoj je pozdravljeno usvajanje antidiskriminacione strategije i zakonskih rešenja za suzbijanje govora mržnje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *