АМБАСАДОР КИНЕ У МОСКВИ: Неко је корона вирус донео у Вухан

AMBASADOR KINE U MOSKVI: Neko je korona virus doneo u Vuhan

17 aprila 2020

TRAG gena korona virusa ukazuje da je on dovezen u Vuhan, da u tom gradu nije nastao, izjavio je kineski ambasador u Moskvi Žang Hanhuei.

„Pet autoritetnih naučnih tela, uključujući Centralnu botaničku baštu Kineske akademije nauka, prikupilo je podatke o 93 uzorka genoma Covid-19, koji su objavljeni u svetskoj bazi podataka i obuhvataju 12 zemalja na četiri kontinenta. Zahvaljujući studijama, otkriveno je da je najraniji „predak“ virusa mv1, evoluirao u skup gena u haplotipovima H13 i H38, a da su oni potom zajedno stvorili haplotip druge generacije H3. Dalje je H3 ponovo evoluirao u haplotip H1“, rekao je kineski ambasador.Da bi bio jasniji, uporedio je razvoj virusa sa porodičnim vezama: mv1 haplotip je „deda“, H13 i H38 su „deda i baka“, H3 je „tata“, a H1 je „beba“.

„Virus koji se pojavio u Vuhanu na tržištu morske hrane je virus sa genom H1. Pre haplotipa H1 u Vuhanu je otkriven samo haplotip H3, a taj haplotip nema nikakve veze sa pijacom morskih plodova u Vuhanu“, naglasio je Žang.

Naglasio da raniji nizovi gena H13 i H38 nikada nisu pronađeni u Vuhanu.

„Ovo sugeriše na zaključak da je određeni inficirani čovek na pijacu morske hrane doneo uzorak haplotipa H1, nakon čega je izbila epidemija. Navedeno nizanje gena ne može da laže“, naglasio je Žang.

On je nazvao klevetničkim pokušaje optuživanja Kine za širenje virusa, podsetivši da je njegova zemlja morala uložiti velike napore i da podnese velike žrtve da bi pobedila bolest.

„Kina je drugim zemljama svojom borbom protiv epidemije dala dva cela meseca da se pripreme za borbu protiv virusa korona“.

Žang je o mogućoj polaznoj tački, odnosno mestu nastanka virusa, rekao:

„Brojne činjenice govore da izvor Covid-19 još nije utvrđen. Virus je zajednički neprijatelj čitavog čovečanstva. Potraga za `nultim zaraženim` nema za cilj da ga veže za stub srama, već da bi se epidemija bolje razumela i bio otkriven put njegove evolucije, a sam virus pobeđen. Nauka i tehnologije nam omogućuju da pratimo trag virusa unazad i možemo biti sigurni da će pre ili kasnije sve što je sada tajno postati javno“.

Kineski ambasador je naglasio da Vuhan – iako je novi korona virus u njemu prvi put otkriven – nije mesto njegovog nastanka:

„Bračni par iz Japana se zarazio boraveći na Havajima od 28. januara do 7. februara. Taj par nije bio u Kini niti u kontaktu sa Kinezima, a kod muža su simptomi otkriveni 3. februara. Osim ovoga, po medijskim izveštajima, korona virus se u italijanskoj Lombardiji pojavio još 1. januara. Štaviše, poznati italijanski medicinski stručnjak Đuzepe Ramuci je izjavio da se epidemija u njegovoj zemlji počela širiti ranije nego u Kini“.

Žang je podsetio i na reči Roberta Redfilda, šefa američkih Federalnih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, koji je priznaoda je moguće da je veliki broj Amerikanaca za koje se verovalo da su umrli od gripa mogao umreti od upale pluća izazvane novom vrstom korona virusa.

Podsetio je da su ti ljudi umrli pre nego što su u SAD počela testiranja na korou i dodao:

„Italija se nadala da će otkriti prvi slučaj zaraze ako SAD dozvole ekshumaciju nekih od tih ljudi, ali je američka strana taj zahtev kategorički odbila“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *