AMBASADOR NEMAČKE: Srbija nije neutralna, izabrala je EU

AMBASADOR NEMAČKE: Srbija nije neutralna, izabrala je EU

6 septembra 2014

Heinz-Wilhelm-650x369Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, ocenio je da Srbija nije neutralna, jer se odlučila za evropski put i izabrala da bude članica EU.

„Ne bih rekao da je Srbija neutralna. Srbija se nalazi u pregovaračkom procesu o članstvu u EU. Vaša država se odlučila za evropski put i izabrala je da bude članica EU“, rekao je Vilhelm za današnji „Kurir“.

Vilhelm je dodao i da razume istorijske, kulturne i verske veze s Rusijom, ali da misli da postoji jasna odluka i želja srpske vlade da postane članica EU.

„Za januar je zakazan početak pregovaračkog procesa, a od zemlje kandidata i zemlje koja pregovara očekuje se da podržava političke odluke koje donosi EU“, rekao je nemački ambasador.

Povodom započinjanja pregovora o članstvu u EU, Vilhelm je rekao i da je „nesumnjivo da je napredak Srbije očigledan“, i da to niko ne može da ospori.

„Veliki koraci su učinjeni, a ključno je potpisivanje Briselskog sporazuma“, zaključio je Vilhelm za „Kurir“.

Upitan da prokomentariše posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu 20. oktobra, ambasador Nemačke ocenio je da je povod te posete jasan – godišnjica oslobođenja Beograda uz pomoć Rusa od Nemačke.

„Beograd je uz pomoć Rusa oslobođen od Nemačke. Srbija ima jake veze s Rusima, a gospodin Putin dolazi u Nemačku, zašto ne bi došao u Srbiju?“, ocenio je Vilhelm.

Vilhelm je istakao da je nemačka vlada, organizovanjem konferencije u Berlinu, kojoj je prisustvovalo osam premijera zemalja Zapadnog Balkana, pokazala da ceni taj region i da želi da on bude deo evropske porodice naroda.

Na pitanje da li je Nemačka podržala projekte na kojima bi države Zapadnog Balkana radile zajedno, a koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavio u Berlinu, Vilhelm je odgovorio:

„Da razjasnim – konferencija u Berlinu imala je, pre svega, politički karakter, a ne da Nemačka direktno učestvuje u investiranju. Postoje fondovi EU, Svetske banke, postoje različite finansijske institucije. Uveren sam da je premijer Vučić, predstavljajući ideju, naravno, na umu imao i predloge kako bi ti projekti mogli da se finansiraju“.

Nemački ambasador je najavio i da će jedan veliki proizvođač mesa doći u Srbiju, a radi se o velikom investitoru i o investiciji od nekoliko miliona evra. Takođe, nemački ministar ekonomije će doći u Srbiju, kao i ministar poljoprivrede.

Vilhelm je rekao i da očekuje da će Vlada Srbije uraditi sve što je u njonoj moći kako bi parada ponosa bila organizovana.

„Srbija ima jaku policiju i parada može da bude održana ukoliko vlada to želi“, kaže nemački ambasador.

KOMENTARI4 komentara

 1. pedja says:

  jeli gospodine Ha ha hajnc znaci li to da moramo jesti Briselska odnosno Americka govna kad se vama prohte

 2. Ha ha Hajnc says:

  @pedja Da mislio sam i na govna i jos stosta.

 3. mirjana zeković says:

  Srpski narod u ma kom trenutku upitan odgovoriće da je Rusija duboko ukorenjena u njenom biću i srcu i nikada se to neće promeniti.

 4. Bane says:

  ,,Vilhelm je rekao i da očekuje da će Vlada Srbije uraditi sve što je u njonoj moći kako bi parada ponosa bila organizovana. “Srbija ima jaku policiju i parada može da bude održana ukoliko vlada to želi”, kaže nemački ambasador.,, to nek slobodno organizuje u Nemačkoj a ovde neka se ponaša pristojno i da se ne meša u unutrašnje stvari Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *