Ambasador, Mun: Ukinuti Federaciju BiH

Ambasador, Mun: Ukinuti Federaciju BiH

25 januara 2013

patrick-moon500x375-495x371Američki ambasador u BiH Patrik Mun objavio je sastav grupe stručnjaka koja će pripremati predlog ustavne reforme Federacije BiH.

Reforma ovog entiteta trebalo bi da stvori jeftiniju i jednostavniju administraciju, objavio je na svom blogu američki diplomata.

Predstavnici Vašingtona i Brisela sve konkretnije ukazuju na finansijsku neodrživost, nefunkcionalnost i neefikasnost Federacije BiH zbog čega traže hitnu promenu uređenja tog entiteta.

Ogromna administracija, politička nestabilnost i stotine miliona maraka duga dovele su Federaciju BiH na korak do bankrota. Ovaj entitet, koji ima 11 vlada, 11 skupština i stotinu ministara, godišnje potroši više od milijardu maraka.

Grupu stručnjaka čine univerzitetski profesori, pravnici i ostali, a njihov zadatak je da ponude predlog za raspravu o reformi FBiH, na velikoj konferenciji, čije je održavanje planirano za proleće.

Američki diplomata je objasnio da je FBiH “previše složena, previše skupa i ne služi najboljim interesima građana”.

Za članove ekspertskog tima izabrani su univerzitetski profesori Mirjana Nadaždin, Mile Lasić, Vehid Šehić, te bivši predsednik FBiH Krešimir Zubak, bivši predsednik Ustavnog suda FBiH Kasim Trnka, kao i saradnik Zlatan Begić.

FBiH je jedan od dva entiteta u BiH. Nastala je potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 18. marta 1994. između Hrvatske i Republike BiH. Tim sporazumom okončan je hrvatsko-bošnjački sukob u proteklom ratu u zemlji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *