АМБАСАДОРИ САД И РУСИЈЕ, ФРАНЦУСКЕ, БРИТАНИЈЕ, ШОКИРАЛИ ЗАГРЕБ! СА СРБИМА СЕ ПОКЛОНИЛИ ЖРТВАМА ЈАСЕНОВЦА: Усташе им певале „За дом спремни“!

AMBASADORI SAD I RUSIJE, FRANCUSKE, BRITANIJE, ŠOKIRALI ZAGREB! SA SRBIMA SE POKLONILI ŽRTVAMA JASENOVCA: Ustaše im pevale „Za dom spremni“!

23 aprila 2017

Ambasadori SAD, Norveške, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Australije, Francuske, Kanade i Srbije u Hrvatskoj, kao i predstavnici Vlade Srbije, SDP Hrvatske, odbili su da prisustvuju Komemoracija žrtvama ustaškog logora smrti Jasenovac koji će organizovati Vlada u Zagrebu. Oni su se, naime, pridružili komemoraciji koja su organizovali Srpsko narodno veća (SNV) i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Istovremeno, bivši pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) okupili su se kraj ploče poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu. Oni su tokom komemoracije nevinim žrtvama ustaškog režima sve vreme uzvikivali „Za dom spremni“.

Komemoracija se, podsetimo, održava ne samo kao sećanje na pobijene logoraše ustaškog logora Jasenovac, već i na poslednju grupu od 1.073 logoraša koja je prije 72 godine, na današnji dan, krenula u proboj iz logora. Tokom neravnopravne borbe sa ustašama preživela su 92 logoraša.

Predsednik SABA RH Franjo Habulin poručio je vlastima u Zagrebu da su žrtve Jasenovačkog logora bili Srbi, Židovi, Romi i Hrvati te antifašisti, bile nevine žrtve, a ustaše zločinci.

On je dodao i da su „partizani“ zbog kolebljivog stajališta aktualne vlasti, kad je u pitanju ocena i karakter ustaškog režima, njegovih simbola i pozdrava, i ove godine odlučili da ne učestvuju u službenoj komemoraciji.

– Niti možemo niti hoćemo prihvatiti formiranje nečega što je nazvano Većem za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima. Nećemo, jer nam je jasno, jer znamo da je to Veće za obračun s idejom komunizma i praksom socijalizma – rekao je Habulin.

Prvi čovek SNV Milorad Pupovac rekao je da je Jasenovac strašno mesto zločina i da ta strahota ima dva lica: strašnu patnju zatočenih koji su u logoru ubijeni i onih koji su preživeli te ideju zbog koje je činjen zločin i donošeni zakoni u državi koja je mislila da to može činiti.

– Jasenovac nas obvezuje da pozovemo Vladu i sve druge da se u ovom mestu okrenemo međusobnom poštovanju i uzajamnom kajanju – rekao je Pupovac i dodao da ne bi želeo da Jasenovac bude mesto gde neki lošu prošlost žele pretvoriti u dobru budućnost.

– To ne može biti i to ne može može proći – poručio je on.

Lider Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić poručio je da građani Hrvatske žive u društvu u kojem i intelektualci i neki akademici žele zatrti tragove zločina i zločine ustaške ideologije.

– Uveren da bi umesto sveća i cveća koje polažemo stradalima u Jasenovcu za njih bilo važnije naše opredeljenje da se suprotstavimo zlu i ideologiji koja je do toga dovela – istakao je Pusić.

Komemoraciju u Jasenovcu u nedelju će održati državni vrh Hrvatske, a u ponedeljak jevrejska zajednica.

KOMENTARI7 komentara

 1. Jovan says:

  Ne verujem im nista! To je obicna zapadnjacka (Engleza)predstava, a i vidim da nema nasih najboljih i vecnih "prijatelja" Shvabe!!!

 2. Predrag says:

  Pre 2 rata 10%hrvata je bilo za ustaše a sada je taj procenat 80%. Upravo zahvaljujući strahotama jasenovca. Time je dokazano da nacija jača na zlodelima jer ona izazivaju veliki strah što zbija ljude i jaču strukturu. Oni su sada potpuno očistili svoju državu a sada i grade ogromnu nato bazu na teritoriji srpske krajine. Tako da će biti vrlo teško uzvratiti udarac. U tom smislu ako mi želimo da opstanemo kao nacija mi ne možemo biti stalno žrtve već moramo početi ozbiljno i surovo da ubijamo neprijatelje.

  • Djordje says:

   Ne jaca njihova nacija vec se povecava broj pokatolicenih srba. A Srbi su u kurvatsku uvek bili najveci ustasi. Mi sami smo krivi umesto da unistavamo taj srbski otpad (ustase) mi hocemo da zivimo u miru sa njima. Najnoviji primer ti je milogora i njegov raspop.

 3. Trifun says:

  Srbi u Hrvatskoj su blesavi sto dopustaju zapadnim genocidnim hijenama da prisustvuju tim komemoracijama sa njima!! Njima nije tu mjestu sa vama! Oni su pocinili stravicne genocidne nad nama kroz istoriju zajedno sa ustasama koje su nakom genocida primili u svoje drzave i koristili onda za razbijanje srpske drzave!

 4. Kulak says:

  Ustaške zločine u Jasenovcu osudio je samo mali antifašistički deo hrvatskog naroda.Velika većina je bila ravnodušna ili je čak i otvoreno ili prikriveno podržala te zločine.Kad se budu razrešavali odnosi Srba i Hrvata u budućnosti,mi Srbi to moramo imati na umu.

 5. Svetislav Surina says:

  Prije je bio procenat od 10%, ali nakon 1990 godine, taj procenat se penje na 95%., i to zahvaljujući Beogradu.

  • Pazin says:

   ne trkeljaj, jos 71 je bilo vise ustasa nego normalnih

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *