АМБАСАДОРКА ФРАНЦУСКЕ У ЧУДУ: „Не разумем бес због одлуке о Харадинају“

AMBASADORKA FRANCUSKE U ČUDU: „Ne razumem bes zbog odluke o Haradinaju“

18 maja 2017

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro izjavila je danas da razume razočaranje srpskog pravosuđa i građana povodom odluke Apelacionog suda u Kolmaru da odbije zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja, ali je istakla da, u reakciji Srbije, nije najbolje razumela bes prema francuskoj vladi.

Moro je, gostujući na televiziji N1, kazala da je francusko pravosuđe nezavisno i da vlada ne može da utiče na sudove.

„Ali, što se tiče vlade i državnih organa, mi smo kao i uvek predani saradnji sa Srbijom. Nadam se da će se ta saradnja nastaviti normalnim ritmom što je pre moguće, mi smo za to raspoloženi“, rekla je ambasadorka.

Govoreći o odluci srpskih vlasti da državni zvaničnici tri meseca ne putuju u Francusku, Moro kaže da će Francuska nastaviti da ih poziva na razne manifestacije i podseća da je srpski ambasador u Francuskoj prisustvovao prijemu u Parizu na inauguraciji predsednika Emanuela Makrona.

Kad je reč o evropskom putu Srbije, Moro naglašava da je reč o svojevrsnom trouglu.

„Prvo, poglavlja koja se tiču vladavine prava, sve reforme u vezi sa demokratijom i vladavinom prava treba sprovesti. To je važno jer EU nije samo ekonomsko tržište, već i politički savez zasnovan na određenim vrednostima, treba imati zajedničke vrednosti, a to znači da nije dovoljno samo reći, već i držati ih se“, objašnjava Moro.

Kao drugu grupu navodi ekonomske i regulatorne reforme, da bi odnosi bili jednostavni i harmonični između Srbije i EU, a kao treći elelemnt izdvaja dijalog s Prištinom i normalizaciju odnosa.

Odgovarajući na pitanje o utisku da je u regionu trenutno mnogo međusobnog prepucavanja, Moro kaže da je potrebno izbegavati gubljenje vremena kako bi se izbegle stagnacije.

„Danas je još bitnije pitanje upravljanje vremenom. Stvari se brzo menjaju, menja se čitava paradigma u raznim domenima, svet evoluira i ne možemo da čekamo one koji gube vreme“, ocenjuje ona.

Moro, koja je prethodno bila ambasadorka u Albaniji, ocenjuje da su se odnosi Srbije i Albanije spektakularno menjali i evoluirali.

„Služe kao pokretač odnosa saradnje i komunikacije u regionu, nešto kao što smo mi imali sa Nemačkom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka“, podseća ona.

Francuska ambasadorka tvrdi da EU vodi računa šta se dešava na Balkanu, ali da ne želi da reaguje na svaku izjavu.

„Želi da ostane prirbana i da promoviše saradnju i dijalog, da konkretno radi da pomogne svakoj zemlji u regionu da realizuju potrebne reforme koje će im omogućiti da se integrišu u EU“, kaže Moro.

Ona ne vidi problem u tome što Srbija želi da ima najbolje odnose sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama van EU.

„I mi razvijamo odnose sa Kinom, azijskim zemljama i drugima. Za mene je Srbija evropska zemlja pa je prirodno da bude deo te kulturne celine kojoj pripada. EU nije isključivo ekonomska celina pa se ne može praviti egzaktna paralela i ne možemo odnose sa EU stavljati u isti plan sa odnosima sa drugim delovima sveta“, kaže ona.

S tim u vezi, Moro ipak dodaje da se od Srbije očekuje da se pridržava spoljnopolitičkih stavove EU i da o tome treba razmisliti vremenom i deliti procene EU.

Osvrnuvši se na nedavnu pobedu Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u Francuskoj, ona ocenjuje da je to pomalo iznenađenje za sve jer Makron nije bio prisutan u političkom životu do pre dve godine.

„To znači da su se desile neke stvari u tradicionalnim političkim strankama i da su birači odbacili te stranke. Godine predsednika još jače govore o volji za promenom i obnovom. Još jedan faktor je protivnica u drugom krugu čiji je program bio izolacija Francuske i odbacivanje Evrope, pa su Francuzi izborom jasno ukazali da je njihov izbor otvaranje prema svetu, reforme i EU“, kaže Moro.

Dodaje da će Francuzi učestvovati u reformi EU koju svi očekuju jer dobar deo građana EU izražava nezadovoljstvo načinom na koji Evropa funkcioniše u ovom trenutku.

„Generalni utisak je da je Evropa birokratska mašina koja je dosta komplikovana i koju često teško razumemo. Potrebno je pojasniti njene stavove i da ljudi shvate čemu služi EU, a to je projekat mira i demokratije, odnosno solidarnosti između evropskih zemalja“, kaže francuska ambasadorka.

Moro navodi da postoje i veliki zajednički problemi, na primer kako uvesti više reciprociteta u ekonomske odnose sa ostatkom sveta, poboljšati upravljanje evrozonom, zatim evropska odbrana koja je sve bitnija, kao i ekološka pitanja.

KOMENTARI9 komentara

 1. punca says:

  Pa ti ne razumeš-i VI ste uništili Jugoslaviju! U Francuskoj je ubijen naš kralj Aleksandar I Karađorđević, tokom zvanične posete! Bili ste deo NATO agresije na SRJ 1999. Francuzi su sa svojim saveznicima Englezima, preko Karađorđevića, pokrenuli srpsku vojsku u ekzodus preko Albanije radi svojih skrivenih ciljeva. Francuska je: - uvela sankcije Srbiji (tadašnjoj Jugoslaviji), 1992. - bombardovala Srbe u Bosni, 1995. - bombardovala Srbiju 1999. - priznala lažnu šiptarsku državu “Kosovo” na okupiranoj srpskoj teritoriji, 2008. - uslovila Srbiju da osudi (bez pouzdanih dokaza) srpske mladiće zbog ubistva pijanog i drogiranog francuskog navijača, Brisa Tatona, 2009. - glasala za prijem lažne države “Kosovo” u UNESKO, 2015. NATO je bombandirao sa osiromašenim uranijumom Srbiju bez dozvole UN !!!DA. HAG je mafijska satanistička institucija VB - LONDON tkz. Sorošovog pakta. SAMO SRBI UMIRALI U HAGU- HAG ubija Mladića Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića već Miloševića zbog Srbije . Želimo na slobodu Srpskog heroja Ratka Mladića . ***R**A**T**K**O******M**L**A**D**I**Ć*****S**R**P**S**K**I*****H**E**R**O**J*** Živela Republika Srpska ! Živela Republika Srpska ! Živela Republika Srpska !

  • arso says:

   Zaboravi si da dodas da ti "prijastelji" su nam uvalili ne odgovarajucu municiju za aljtiljeriju i da nije bilo te njihove usluge nebi bilo ni Albanske golgote. A i nisu bile "Francuske ladje", kako pevamo u pesmama, vec ITALIJANSKE, za to postoje i pisana dokumenta Italijanske vlade. Ali zbog vise politike, uce decu lazima, e pa "prijatelji" hvala vam na "prijateljstvu".

 2. arso says:

  Posto "ne razume" pozivam gradjane Srbije, da kad imaju potrebu za malom nuzdom, vodu ne pustaju na mestima predvidjenim za to nego na ulaz Francuske ambasade. Mozda ce tada razumeti da "voda" nije "voda", da ubica nije i "dobar covek".

 3. dara says:

  Ova je ruznija i od Madlen Olbrajt.

 4. neko says:

  Ako si joj rekao. Mislim da joj je pamet jako plitka cim to govori, a pravi se da ne zna. Ako joj je pamet plitka, neka procita desavanja iz istorije, i neka vidi d anam nije nikakav prijatelj. Ali, nikakav....Ono sto su nas satrli kada su nas bombardovali, i napravili stetu od 100 milijardi, nece jos sledecih 1000 godina da nam vrate, a ni pomognu. Bolje neka idu, a Vlada nasa neka kroz NEZAVISNO sudstvo, koje je i kod njih, ucini sve, da se oni osecaju onako kako smo se mi osecali kada su oslobodili tu budalu...

 5. neko says:

  Ja da je negde vidim predvece, verujte mi, uplasio bih se....pogledajte je samo. Nije lepo suditi po izgledu, postujem, medjutim, ona je povrh svega sto je negativno kod nje, ekstremno bezobrazna, pa molim Vladu da s epotrudi da joj objasni, koga su oslobodili....Isto tako Vladi predlazem, da nijednog Srpskog gradjanina ne kazne NIKAD , ako je nesto lose Francuzu napravio....Mozda ce doticna da ukapira tada neke stvari....

 6. VUK says:

  u zaboravi corka da ti kazem pokakim ti se u tu fasisticku evropsku uniju

 7. dara says:

  Ovoj rugobi zabraniti ulaz u Srbiju da ne plasi malu decu.

 8. Dusan says:

  Toliko je bezobrazno to takozvano ne-razumevanje. ??? Sudstvo je odvojeno od drzave :D malo morgen !!! Neoliberalno albanizovano potplaceno bezobrazno i obavestajno tuzna kreatura novog svetskog poretka. Porediti Nemacko Francuske odnose sa Alobansko Srbskim je u krajnju ruku bezobrazno nevaspitano i na svaki moguci nacin porazavajuce. Gdjo da li vi mislite da smo mi toliko glupi i neobrazovani kao velika vecina vasih sunarodnika ??? Sram vas bilo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *