AМБАСАДОРКА ИЗРАЕЛА: „Не признајемо Косово, из принципа“

AМБАСАДОРКА ИЗРАЕЛА: „Не признајемо Косово, из принципа“

28 маја 2017

Aмбасадорка Израела у Београду Aлона Фишер-Кам изјавила је да Израел не признаје Косово из принципа, а не из опортунизма нити на основу неке политичке агенде.

Међутим, како каже, то не искључује дијалог и отворену комуникацију са народом Косова.

Истовремено, она је, у интервјуу за издање „Курира“ од недеље, изразила очекивање да се Србија више заузме у УН за израелске ставове.

„Израел и Србију, српски и јеврејски народ повезују искрено пријатељство и дубоке везе. Управо због тога нас с времена на време разочара то што се добри билатерални односи не рефлектују увек на мултилатералном плану када је реч о гласању у међународним организацијама, пре свега у УН, када се гласа о питањима важним за Израел“, рекла је Фишер-Кам.

Она, такође, указује на повећан интерес израелских инвеститора у Србији у различитим областима – од некретнина, преко хај-тека, туризма, чистих и агро технологија, као и управљања водама.

„Бројке показују сталан раст у инвестицијама, трговинској и туристичкој размени. Сигурни смо да ће ратификацијом Споразума о избегавању двоструког опорезивања овај интерес додатно порасти“, истиче амбасадорка.

Према њеним речима, Израел дубоко цени одлуку Владе и Скупштине Србије о усвајању Закона о реституцији јеврејске имовине без наследника, као и почетак примене овог важног акта, истакавши да би Србија, као прва земља која се одлучила на такав потез, могла послужити као модел и другим земљама.

Упитана како гледа на растуће тензије на Балкану, Фишер-Кам каже да би Израел, који има добре односе са земљама Балана, волео да овај регион буде стабилан и да доживи просперитет.

„Верујемо да је европска перспектива добар пут. Сматрамо да је дијалог једино решење које доноси мир и напредак, што важи и за Блиски исток“, наводи она.

Како напомиње, упркос значајним разликама између наша два региона, једнако смо суочени са безбедносним претњама и потребно је да учимо једни од других.

Осврнувши се на вишедеценијски сукоб Израела и Палестине, каже да Израел од Палестинаца, у циљу постизања споразума, и даље очекује признање права Израела да постоји као јеврејска држава.

„Уколико до тога дође имаће у Изреалу озбиљног партнера“, истиче израелска амбасадорка, која примећује да нова америчка администрација доноси нове приступе и другачији дух који, сматра, могу допринети новим мировним иницијативама.

Осврнувши се на недавну посету америчког председника Доналда Трампа њеној земљи, Фишер-Кам каже да су Израелци били дирнути његовим симболичним гестом да Израел посети као једну од првих земља у оквиру своје прве светске турнеје и обиђе Зид плача.

„Поруке новог америчког председника биле су сасвим јасне. Говорио је о чврстим везама две земље, Израелу као снажном савезнику Aмерике на Блиском истоку и америчкој посвећености безбедности Израела“, закључила је она.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u