AMБАСАДОРКА МАКЕДОНИЈЕ ДА ОБЈАСНИ прислушкивање српских дипломата и Лазанског

AMBASADORKA MAKEDONIJE DA OBJASNI prisluškivanje srpskih diplomata i Lazanskog

30 maja 2017

Ambasadorka Makedonije u Srbiji, Vera Jovanovska Tipko, biće danas pozvana u Ministarstvo spoljnih poslova da pruži objašnjenje o prisluškivanju srpskih diplomata i novinara, kao i predstavnika Srba u Makedoniji.

Od Jovanovske će takođe biti zatraženo objašnjenje makedonskih državnih organa o tome kako su transkripti prisluškivanih razgovora dospeli u javnost.

Prema saznanjima Tanjuga, od ambasadorke Makedonije očekuje se i odgovor na pitanje da li su i drugi ambasadori u Skoplju, čiji su predstavnici bezbednosnih službi bili prisutni u Sobranju, zajedno sa srpskim pozvani na razgovor u ministarstvo u Skoplju, ili je to učinjeno selektivno – samo sa srpskom ambasadorkom.

Savetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju i oficir Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Goran Živaljević bio je u Sobranju u vreme upada nasilnih demonstranata 27. aprila, objavila je makedonska televizija Telma.

Na pitanje šta je radio u Sobranju Makedonije, mimo diplomatskog protokola, Goran Živaljević je toj televiziji rekao da je bio u parlamentu po službenoj dužnosti, da bi video da li u incidentima učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

Nakon toga, ambasadorka Srbije u Skoplju Dušanka Divjak-Tomić bila je na razgovoru u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije gde je pozvana da objasni prisustvo Živaljevića u makedonskom parlamentu tokom upada demonstranata.

Potom je nevladina organizacija Krik prošle nedelje objavila da je novinar Miroslav Lazanski sa „pripadnikom srpske tajne službe sprovodio medijsku propagandu u Makedoniji u korist bivšeg premijera Nikole Gruevskog i ruske politike“.

Krik se za tu informaciju pozvao na prisluškivane razgovore, za koje tvrde da su procurili iz makedonske tajne službe.

Krik je objavio da je Goran Živaljević, koji je u veče nereda sa demonstrantima ušao u makedonsko Sobranje, 3. marta, pozvao Ivana Stoilkovića, poslanika u makedonskom parlamentu i predsednika Demokratske partije Srba, koji mu je saopštio da je u Skoplju ugostio novinara, koji će, navodno, „izvršiti zadatak za njih“.

Na te događaje reagovali su srpski zvaničnici.

Odlazeći premijer Aleksandar Vučić rekao je da odgovorne države ne objavljuju prisluškivane razgovore, i da je ceo slučaj sa Lazanskim sraman.

Upitao je zašto su makedonske vlasti uopšte pratile i prisluškivale novinara Lazanskog, te rekao je da je sramota šta je urađeno i što se neko ponosi time što je objavio te prisluškivane razgovore.

Misli i da iza objavljivanja transkripata ne stoje makedonske službe, nego jedna zapadna.

Lazanski je reagovao izjavom da ne razume šta je sporno sa njegovim kontaktiranjem sa pripadnicima ambasade Srbije i što je objavio tekst o tome kako je video događaje u Makedoniji.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su, pored predstavnika srpske BIA u Makedoniji, u Sobranju bili i pripadnici drugih velikih, prekookeanskih službi, a da nije primetio da je Makedonija zvala njihove ambasadore da pita šta su oni tamo radili.

„On je obavljao svoj deo posla, ne može da vam smeta na osnovu novinskih napisa srpski predstavnik, a na osnovu drugih, da vam ne smetaju američki, nemački, francuski,“ rekao je Dačić.

Dačić je istakao da je oficir BIA u Makedoniji o svom kretanju i o svemu o čemu je razgovarao obaveštavao oficire za vezu makedonske vlasti i da je imao sastanke tim povodom.

„Ovde je zanimljiva druga stvar. Kako su neki mediji pisali, kao i naš predstavnik BIA, pored njega na istom mestu bili su predstavnici drugih službi, pa nisam primetio da je Makedonija zvala njihove ambasadore da ih pita šta su oni tamo radili“, rekao je Dačić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *