АМЕРИ БРАНЕ СИРИЈСКА НАФТНА ПОЉА ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА

AMERI BRANE SIRIJSKA NAFTNA POLJA DO POSLEDNJEG DAHA

18 juna 2021

Američke snage održale su vojnu vežbu sa živom vatrom, koristeći tešku artiljeriju u bazi koja se nalazila u okviru naftnih polja al-Omar u severoistočnom regionu Sirije.U artiljerijskoj vežbi koja je održana 14. juna učestvovali su vojnici 156. pešadijskog puka američke vojske i 141. poljskog artiljerijskog puka. Prema američkoj Centralnoj komandi, trupe su pucale iz M777 155 mm haubica.

Prošle godine američka vojska je rasporedila nekoliko haubica M777 na severoistoku Sirije kako bi podržala svoje saveznike u Sirijskim demokratskim snagama (SDF). Haubica ima efikasan domet gađanja do 40 km i može da puca na municiju vođenu GPS-om i bele granate fosfora.

Slična vežba održana je na naftnim poljima al-Omar pre više od godinu dana. Ta polja su najveća i najbogatija u Siriji. SAD tamo imaju veliku bazu.

Ranije ove godine, koalicija predvođena SAD-om porekla je raspoređivanje dodatnih trupa ili uspostavljanje novih baza na severoistoku Sirije. Međutim, nedavni događaji ukazuju na suprotno. Samo 17. juna u region je ušao konvoj od 55 kamiona koji su prevozili zalihe i opremu za američke trupe.

Stalno nagomilavanje vojske na severoistoku Sirije ukazuje da SAD ne planiraju da napuste region uskoro. Vašington tvrdi da su tamo prisutne njegove trupe za borbu protiv ostataka ID-a i za „čuvanje“ nafte.

(Pravda)

KOMENTARI7 komentara

 1. M says:

  Što je tu čudno?!?Netko je očekivao suprotno?!?Da tek tako odu iz mjesta gdje imaju interesa-koristi?!?Gdje je god mogući veliki slasni zalogaj,tu su i oni,zapravo potjeraju sve druge pa je to njihovo!Nek netko od vas nađe negdje superbogato rudište,pa će vidjeti kolko dugo će ga imati!

 2. persida says:

  Dok Putko ljubi Bajdenovu rucicu. Sramota.

  • Buba says:

   Putin je baš neki tajanstven lik i nepredvidiv.

 3. Damaskin says:

  Pa ta naftna polja su i bila prvi i osnovni uzrok napada amerike na Siriju, i sav taj genocid koji su im napravili zajedno sa milionima izbeglica iz Sirije. Pre svega toga Sirija je bila raj na zemlji pogledajte na yutube, ta zemlja je bila jedina na svetu koja nije imala ni malo stranog zapadnog kapitala kod sebe, pa čak ni jednu stranu banku, upravo zato je El Asad proglašen diktatorom koji mora da ode. Sirija ima 500 miliona tona barela nafte koju koristi samo za svoje potrebe. E to američki kongres smatra nedopustivim.

 4. Rista says:

  hehe...važno biti aktivan. Taj književnik nam uvalio video star godin dana. A voda teče. To tek da se nešto palamud...ovaj...piše.

 5. Zoran says:

  A sta brani Putin u Siriji? :)

  • persida says:

   Brani pravoslavce, a narocito Srbe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *