АМЕРИ ДРХТЕ, НАТОВЦИ СЕ ЗАЛЕДИЛИ ОД СТРАХА! Нова Путинова топчина загорчаће им живот дрзну ли се да ударе на Русију! (ФОТО/ВИДЕО)

AMERI DRHTE, NATOVCI SE ZALEDILI OD STRAHA! Nova Putinova topčina zagorčaće im život drznu li se da udare na Rusiju! (FOTO/VIDEO)

3 januara 2019

Ruski Centralni istraživački institut za precizno inženjerstvo objavio je prvu javno dostupnu fotografiju Lotusa, novog dizajna samohodnog topa. Slika, koja se pojavljuje u korporativnom kalendaru Odseka za dizajn 2019. godine, stavljena je na raspolaganje onlajn na Instagramu.

Fotografija je popraćena izjavom Dmitrija Melihova, glavnog inženjera zaduženog za Lotus projekat, koji je objasnio da je prilikom dizajniranja projekta, “lotosov cvet bio neka vrsta inspiracije za nas. Bez obzira na njegovu spoljašnju krhkost, on raste u najtežim uslovima. To je savršena kombinacija lepote, milosti i neuništivosti”. Prema glavnom projektantu, Lotusov vazduhoplovni artiljerijski sistem ima „visoke balističke karakteristike i efikasnost municije, dizajnirane u skladu sa principom zlatnog odnosa tj. ne samo optimalnom težinom i dimenzijama, već i gracioznom siluetom”.Očekuje se da će Lotus zameniti Nona-S, lagani, 120-milimetarski minobacač sa vazdušnim potiskivanjem, sovjetski dizajn koji je prvi put uveden 1981. godine i koji je dokazao svoju efikasnost u ratu protiv mudžahedina u Avganistanu. Ranije su dizajneri objasnili da je projekat Lotus imao za cilj da dodatno pojača vatrenu moć i upravljivost pokretne artiljerije koju koriste vazduhoplovne snage.

Prema zvaničnom televizijskom kanalu ruskog Ministarstva odbrane, “Zvezda”, karakteristike Lotusa uključuju maksimalni domet gađanja do 13 km, brzinu vatre od 6-8 pucanja u minuti, konverziju u i iz vatrenog položaja za 30 sekundi, i novu visokopreciznu municiju. Veruje se da okretan sistem ima težinu od 18 tona, maksimalnu brzinu od 70 km na sat, i da ima četvoročlanu posadu. Ranije je saopšteno da će sistem biti pripremljen za državna testiranja kasnije ove godine. Ako sve bude po planu, proizvodnja novih samohodnih topova počinje 2020. godine.

(Pravda)

KOMENTARI5 komentara

 1. milos says:

  Nista spektakularno

 2. MI35 says:

  Boje se topa! Ko jos ratuje topovima?

 3. Deda Micko says:

  Sve dok oni stampaju u podrumu lazne dolare bez pokrica, a te dolare koristi cela planeta, ne mogu im nista ni najbolji topovi.

 4. opet ja says:

  Pri tome se radi o borbenom vozilu namenjenom vazdušnodesantnim trupama za lakši transport avionima sa mogućnosšću spuštanja pomoću padobrana. https://southfront.org/russian-arms-manufacturer-reveals-images-of-its-newest-air-droppable-self-propelled-gun/ Uopšte se ne radi o topu.

 5. Budi Bog s nama says:

  Domet 13 km, 6 do 8 hitaca u minutu, brzina kretanja 70 km na čas? Pa ovim topom bi se zadobio neki rat u 15 veku, možda, jer i konji brže kasaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *