АМЕРИ И ШИПТАРИ руше РЕЗОЛУЦИЈУ 1244 и праве ШИПТАРСКУ ВОЈСКУ

AMERI I ŠIPTARI ruše REZOLUCIJU 1244 i prave ŠIPTARSKU VOJSKU

25 februara 2024

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je danas da je na sastanku u Prištini sa predstavnicima ministarstva odbrane privremenih prištinskih institucija razgovarano o prioritetima saradnje u oblasti bezbednosti i o podršci transformacije tzv. KBS u, kako je navedeno, „profesionalne snage teritorijalne odbrane interoperabilne sa NATO-om“.

„Svrha konsultacija bila je da se razgovara o prioritetima bilateralne saradnje u oblasti bezbednosti i podršci implementaciji desetogodišnjeg plana transformacije KBS-a u profesionalne, multietničke, interoperabilne sa NATO-om snage teritorijalne odbrane koje su pod civilnom kontrolom za sve narode Kosova“, navedeno je u saopštenju.Dodaje se da su razmenjene informacije o projektima koji imaju za cilj da pomognu u poboljšanju sposobnosti i interoperabilnosti tzv. KBS, kao i o, kako je navedeno, „predstojećim vojnim angažovanjima, programu partnerstva sa Nacionalnom gardom Ajove i članstvu u međunarodnim organizacijama“.

Sastankom održanim 22-23. februara kopredsedavao je glavni direktor za evropsku i NATO politiku u Kancelariji sekretara za odbranu Alton Buland sa ministrom odbrane privremenih prištinskih institucija Ejupom Maćedoncijem, navodi Ministarstvo odbrane SAD.

U konsultacijama su učestvovali i general-major Nacionalne garde Ajove Stiv Ozborn i brigadni general Kris Mekini, kao i predstavnici ambasade SAD u Prištini.

Tzv. KBS nastale su 2009. godine iz snaga „kosovskog“ zaštitnog korpusa, odnosno pređašnje tzv. OVK, a skupština privremenih prištinskih institucija je 2018. godine, bez prisustva srpskih predstavnika, usvojila zakon o transformaciji tzv. KBS u vojsku.

Prema Rezoluciji 1244 SB UN, Kfor je jedina oružana sila na KiM, a ona je predviđala i demilitarizaciju tzv. OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca.

KOMENTARI2 komentara

  1. ,,Viktor List says:

    Ne treba se nadati necem dobrom od UN i SAD

  2. milorad5 says:

    pa sve je to na papiru spisak želja...ali eno im ustaše za primer,napravili su vojsku i trebalo im je više od 15 god.za to..i,ta vojska je sada jedna od najslabijih u EVROPI i pri tome ih izdržava EU,inače ne bi imali ni za benzin da natoče is sostvenih resursa i poreza...što se šiptara tiće oni uošte ni teoretski ne mgu d naprave PRAVE oružane snage i sto kao i slovenija recimo,premalo ih je teritorija koju treba da kontrolišu je premalena oni čak ni kasarne nemog uda rasporede bez da nam nisu na dohvat ručne bombe...zatim kosovo nema finansiske mogućnosti čak ni kokain ne donosi toliku lovu sve i da privole narko kartele da se učipe što je malo verovatno i tako onda mogu da biraju ,ili će "poslanici" da prome plate na kosovu ili "vojnici i oficiri",ja mislim da je dilema tu potpuno izlišna KO će da primi platu:)...oni naoružavaju terorističku gerilu i to je jedino što mogu da naprave,prave borbene jedinice su van njihovih mogućnosti...njihov najveći problem je št otamo nema mešovitgo stanovništva više,tak oda mi kad uletimo stojimo načisto,SVAKO je neprijatelj i sve što se mrda treba da se smiri...šiptari žive na GAZA PLACU ali očigledno toga oš nisu svesni sasvim,mada izgledaa da počinju shvatati svu beznadežnost njihove "slobode i nezavisnosti" koju su i mdoneli na acni iz nATO pakta NA PREVARU,čak ni okupšacija kosova nije njihova vojna pobeda nego diplomatsk i politčka prevara gde su oni ppogazili sve što us POTŠISALI,SVE UGOVRE alo to su legalni javni medjunarodni sporazumi koje suoni bacili u kantu..to na s opat vraća do šiptara i njihovog "heroizma i borbe za slobodu",kad krenemo bolej im je da beže jer više neće moći da se kriju po kućama iz sukanja i nijedna upotreba sile sa naše strane neće biti "preterana",a u takvoj situacij ida nAS spreči može samo obučena dobro napružana VOJNA SILIA koju oni nemaju niti će je imati...nekoi će da se rasprde o javelinima ali trebali bi da im pošalju ozbiljne PvO sisteme tenkove i ozbiljnu artiljeriju,ali šiptari to i da kupe neće moći da koriste jer NEMA GDE da ih rasporede,gde god da stave na položaj nešto VEĆE pd javelina to će biti trenutno uništeno od strane naše art.koju ni NATO ne bi mogao da efikasno spreči da dejstvuje..šiptari su igubili rat koji nisu ni vodili u suštini od samog početka,sve što imaju je zahvaljujući izdaji u beogradu,zahvaljujući ome što srpaska DRŽAVA i armiaj nisu ni postojali u pravom smislu te rečii zahvaljujući NATO napadu i posledićčnim lažnim ugovorima..vrlo klimava "sloboda" je to,a uskoro će da vide kako izgleda PRAVI RAT ZA SLOBODU i OTADŽBINU,pokazaćemo im kako se to radi i kako jedino to može da se uradi i zašto mi SRBI imamo državu i naciju a ne upljuvak kao što je njihova albanija,ima da ih sabijemo u prokletije da glodju granit...NEMA NIŠTA BRE OD NJIHOVE "VOJSKE" ONI DA MOGU I DA SU SPOSOBNI,IMALI BI VOJSKU U ALBANIJI A SVI ZNAMO KAKAVA JE "STRAŠNA " SILA ALBANSKA REGULARNA ARMIJA...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *