АМЕРИ ПАНИЧЕ: Ниш постаје војни центар Балкана!?

АМЕРИ ПАНИЧЕ: Ниш постаје војни центар Балкана!?

26 фебруара 2019

Ниш ће ускоро постати страх и трепет на Балкану јер се на нишком аеродрому „Константин Велики“ гради хангар који ће чувати српску војну авијацију. Своје место добиће и неки од 17 авиона орао, чија модернизација убрзо почиње, а који ће после ремонта имати нове вођене ракете ваздух-земља, али и супергалеб Г-4, који ће такође добити ново рухо.

Војни коментатор Мирослав Лазански истиче да ће српска авијација уз све ово и добијене руске и белоруске мигове  доживети пуну ренесансу.– Спасли смо авијацију као вид оружаних снага да не потоне. Овим смо јој обезбедили да буде у корак са модерном авијацијом још 15-20 година – оцењује Лазански и подсећа да треба да стигну и два ан-26 као донација из Русије.

Балканско чвориште

Говорећи о значају изградње војног комплекса у Нишу, Лазански истиче да је такав потез био неопходан како би се додатно оснажила одбрамбена моћ државе.

– У Нишу је део наше војне авијације, део 98. ваздухопловне бригаде са седиштем на аеродрому „Лађевци“. Ту је и команда Копнене војске и јасно је да ту мора бити јака ваздухопловна компонента. Ми доле у Нишу немамо хангар за војне ваздухоплове. Зато је то стратешки веома важно – додаје Лазански.

Пензионисани официр ЈНА Веселин Шљиванчанин наводи да је Ниш због географског положаја идеалан за изградњу војног комплекса.

– На таквом је положају да омогућава да свака снага из тог дела може брзо да се употреби и да се нађе било где. Води право према Црном мору преко Бугарске, долином Мораве према Егејском мору и према сада Северној Македонији, а најважнији положај је према Косову и Метохији – наводи Шљиванчанин.

Паника Амера

Објашњава да је то разлог што су Американци страховали да Руски хуманитарни центар у Нишу не постане војна база јер је тај град важно стратегијско место на Балкану.

– Због тога се Американци и буне толико због руског центра јер, ако је нешто стратешки у центру Балкана, онда је то Ниш и њима то, нормално, смета – каже Шљиванчанин.

И генерал Владимир Лазаревић додаје да је „геостратешки положај читавог нишког региона још у време старе Југославије био важан са аспекта одбране земље“.

– Ако се то гради, то без икакве сумње има своје оправдање и није без разлога – поручује Лазаревић.

Белоруски мигови и званично српски

Четири белоруска авиона миг-29 и формално су постала власништво Србије јер је у ваздухопловном заводу у Барановичу јуче обављена и званична примопредаја. Ипак, они ће у Србију стићи пошто буде завршен ремонт који је почео у белоруском ремонтном заводу 22. фебруара. Министар Александар Вулин истакао је да Србија није могла ни да сања оволики број мигова.

– Ово су четири авиона која су власништво државе Србије. Можемо слободно да кажемо да ми од сада располажемо са 14 мигова-29 на нивоу генерације 4+, што значи да су једни од најсавременијих авиона на свету. То је број који нисмо могли да сањамо 2012, када је председник Вучић постао министар одбране. Његови лични односи са председником Лукашенком су се показали. Наше Ратно ваздухопловство деценијама није било снажније, а наше небо и наша Србија ће бити сигурна, слободна и независна – рекао је Вулин.

Пријему је присуствовао и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, који је истакао да су српски пилоти спремни за још четири авиона.

Од Путина стигло шест авиона

Србија је 2016. од председника Русије Владимира Путина добила шест авиона миг-29, вредности око 150 милиона евра. Мигови су, уз четири наша, и ремонтовани у Русији и подигнути на ниво „4 плус генерације“, какве имају Немачка, Француска, Велика Британија и Италија.

Чак и тада, са десет мигова, према речима стручњака, имали смо моћније ратно ваздухопловство не само од земаља бивше Југославије већ и од Бугарске и Аустрије.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI11 коментара

 1. Velika Metla says:

  Историја се понавља! Агресори,овога пута наци-американци,има да добијете по лабрњи!

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   USA je zadnji predvodnik kolektivnog Zapada odnosno anglosaksonsko-vatikansko-germanske ajmo reći, civilizacije, mada oni nisu civilizovani nego su divljaci. USA je zadnji predvodnik koji će biti uništen kao i svaki zapadni predvodnik do sada.

 2. rajko says:

  Nemojte sad o tim glupostima. Mi smo u žalosti za Šabanom. Najmanje šest meseci nećemo čitati ni slušati ništa. Samo ćemo plakati.

  • Taipova Češma says:

   Стиди се СрБијо - више си суза пролила за Шабаном него за СТОТИНАК хероја-витезова са Кошара и осталих караула.

   • samostalan says:

    To je sustina, Srbi su zasluzili da budu tu gde jesu, bez drzave i bez glave.

   • Velika Metla says:

    ТЧ,ко да се стиди? Србија? Хахахахахахахаха..............,нема то ничега другога до голога кукавичлука!

 3. Gardista says:

  Bravo za Vulina...nista ne bi bilo od aviona da nije bilo njega i Vucka. Do sad smo za te pokradene novce mogli sagraditi kosmodrom i imati 6 satelita i 4 avaksa u orbiti a ovako samo nalepnice 4+ na migovima sa tanderboltovim motorima na petrolej a uskoro i galebovi na pedaliranje sa g4+ najnovijom nalepnicom na svim kioscima politike....

 4. Miodrag says:

  Niš je idealan, kaže osuđeni ratni zlikovac Veselin Šljivančanin koji cela fašistička Srbija slavi i kuje u zvazde. Amerikanci obeznanjeni količinom srpskih gluposti.

 5. Nika says:

  Da nije Dačiću Kajl Skot na jučerašnjem sastanku u Beogradu, kome su prisustvovali i Erat i Berkli, izrazio zabrinutost zbog toga što Niš postaje vojni centar Balkana, ili je tema sastanka, kako pišu drugi mediji (naprimer Pravda) bila nastavak pregovora Beograda i Prištine u cilju postizanja trajnog rešenja, što samo totalno nepismeni ne znaju šta to znači. Ako zvaničnici Brisela za pravno obavezujući sporazum kažu da je to priznavanje nezavisnosti Kosova treba li bilo kome dodatno objašnjenje?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u