АМЕРИ, СРБИ СЕ ПИТАЈУ, А НЕ ПРИШТИНА И САРАЈЕВО! Велики повратак Вашингтона кренуће од БиХ или Kосова, у оба случаја ПРЕПРЕKА СМО ОПЕТ МИ!

AMERI, SRBI SE PITAJU, A NE PRIŠTINA I SARAJEVO! Veliki povratak Vašingtona krenuće od BiH ili Kosova, u oba slučaja PREPREKA SMO OPET MI!

30 decembra 2020

 

Zoran Milivojević, bivši diplomata, napominje da Amerika nema prioritet na Balkanu kada je reč o Kosovu ili Bosni i Hercegovini, jer na to gledaju kao na deo jedinstvenog paketa sa strateškim ciljem Zapada da ovaj deo sveta uključi u svoju interesnu sferu.Srbi glavna prepreka Americi

– Zapad je suočen sa ozbiljnim problemima. U nastojanju da sačuva svoju globalnu poziciju on c´e deo svojih unutrašnjih problema da izveze, odnosno, rešavanjem pitanja na aktuelnim tačkama na Balkanu pokušaće da amortizuje svoje unutrašnje probleme. Međutim, oba pitanja zavise od Srba – smatra on.

Prema njegovim rečima, Amerika bi izabrala BiH za svoj veliki povratak u ovaj region samo u slučaju da proceni da joj je to lakše.

– Unifikacija ili federalizacija BiH podrazumeva dovođenje u pitanje položaj RS. Kada je reč o tome šta se može brže i efikasnije rešiti, odnosno na kojoj bi se strani mogli više skoncentrisati – na Prištini ili na BiH, onda bi izabrali BiH, ali to bi bilo samo na kratak rok, jer suštinski, to je jedan paket i ne može se odvojiti jedno od drugog – navodi Milivojević.

Moguće je da „krenu“ iz BiH

Srbi u RS to svakako neće dozvoliti, napominje naš sagovornik, kao što ni Srbija neće priznati Kosovo. Ali na BiH, dodaje, može da bude veći pritisak iz prostog razloga što je tamo odnos snaga 2:1.

– Veći pritisak na srpsku stranu i možda procena da se lakše može slomiti srpski faktor u BiH nego ovde u Srbiji. Jer Srbija je ipak država i nju je teže slomiti ako nešto neće – kaže Milivojević.

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara ubeđen je da raspleta u BiH došlo, ali je, kako kaže, ubeđen da do toga neće doći, a i ako dođe to neće biti nabolje.

– Interesi tri naroda su dijametralno suprotni, jer dva naroda neće centralizaciju dok Bošnjaci hoće samo to. Oni se zato i uzdaju u Bajdena iz onog vremena kada je bio bošnjački lobista koji je zagovarao bombardovanje Srba i u BiH i u Srbiji. Taj Bajden se, nadam se, promenio u međuvremenu i sa pozicije najmoćnije vojne sile na svetu ne može da se ponaša kaubojski kao što je to radio devedesetih – ističe Kozomara.

Nada Bošnjaka, dodaje on, da će im Amerika dati sve što hoće je iluzorna već sada, jer Amerika na Kosovu ima materijalni interes, ona je stvorila Kosovo i mislim da će težište biti prioritet, jer BiH ne može da uredi onako kako Bošnjaci žele.

Američki interesi na uštrb RS

Profesor dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za međunarodnu saradnju, ne očekuje da BiH budu ključ za američki povratak ali očekuje da se ozbiljno angažuju na rešavanju pitanja BiH nauštrb Srba.

– Elan Željka Komšića i Bakira Izetbegovića je porastao jer očekuju velike promene zbog dolaska Bajdena na čelo Amerike. Očekujem neke promene ali ne tako velike kako se oni nadaju – napominje on.

Prema njegovom mišljenju, ključna stvar je da ništa ne može da sa desi bez saglasnosti Srba, bilo to na Kosovu ili u BiH.

Indicije da bi Bajdenova administracija mogla da se ustremi na BiH krenula je kada je Odbor za oružane snage američkog Senata na saslušanju o stanju u oblasti sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi, doneo zaključak da je neophodan jači angažman SAD-a u regionu, jer nestabilan i konfliktan Balkan podriva američku nacionalnu sigurnost i diplomatsko povlačenje bi bilo veliki američki poraz.

Druga naznaka je bila da slabi uticaj NATO-a, a kao najozbiljniji faktor naveli su ruski uticaj za koji smatraju da mu je žarište upravo u Republici Srpskoj.

(SPUTNJIK)

KOMENTARI8 komentara

 1. Kostakos says:

  Ah Srbi, opet se pravite vazniji nego sta ste. Pa Amerka nece da vas pita za nista. Skromnost nije srpska jaka strana.

  • Milojko says:

   Kostakos, napases se jaja srbima 😘

  • jovan says:

   Da nisu bitni Srbi ne bi NATO, najvora fasisticko- teroristicka organizacija na svetu, trideset kodina vodila najprljaviji vojno-propagandni rat protiv SRBIJE, 19 najbogatije pljckasko-kolonijalne zemlje sveta!!! Upotrebili su najmocnije oruzje, najvece propagane lazi, satanizovali, i na kraju ni posle 30 godina, i pored mnogo izdajnika u srpskom narodu( najveci broj u srpskoj istoriji), jos nisu potpuno slomili SRBIJU! Mali.ili veliki, procenite sami.

  • 1389 says:

   Pitaće se Kina i Rusija, uskoro, kada krenu na Srbiju...

  • Kosta says:

   A ti koje si nacionalnosti ?? I zašto se javljaš na Srbskom portalu ?

  • Zapadnjak says:

   Kosta,Kosta ne moraju se Srbi praviti važnijim nego što jesu,oni su na Balkanu najvažniji a i šire jer su nebeski narod,tebi to naravno nije jasno zato što preko očiju imaš običnu najlonsku kesu koju su ti navukli oni koji te plaćaju da preživiš a da ne radiš. Srbi imaju u svojim genima ugrađenu neutaživu želju za slobodom a nadaleko poznat inat je poslovičan i ne izbrisiv.Tako moj Kosta,ako se nađeš u nevolji za saborca si biraj Srbina i sigurno više nećeš imati najlon kesu na glavi.Biće ti sve kristalno jasno i Srbin će uvek biti ispred tebe i nikada te neće ostaviti na "cedilu".

 2. petrovgrad says:

  Kinezi su ogromna sila. U mom gradu prave fabriku čija je investicija milijardu evra.Na gradilišto je preko 40 kranova. Ukopavaju stope i temelje pod 10 metara dubine. To se ne radi na kratke staze poput "šator fabrika" sa zapada. Kinezi po svemu sudeći misli da ostano na mnogu duže.To je organizacija disciplina i preciznost koju možemo da sanjamo Zatekao sam se medju njima za vreme doručka. Ja samo što se nisam onesvestio nikome nisam video hleb u ruke da jede. Oni ne jedu hleb.Možda jedu za ručak i večeru ali za doručak nikome nisam video parče hleba u ruci. Pa mi pojma nemamo koja je to sila i organizacija. Pitam prevodioca šta to barataju sa telefonima, kakve poruke pišu. On mi kaže Oni sve plaćaju i kupuju telefoom. Što se tiče inetrnet tehnologije puno su ispred nas. To im je osnov obrazovanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *