АМЕРИ ЖЕЛЕ ПРАВДУ – РЕПУБЛИКАНЦИ СКАНДИРАЛИ КЛИНТОНОВОЈ: „У апс! У апс!“

AMERI ŽELE PRAVDU – REPUBLIKANCI SKANDIRALI KLINTONOVOJ: „U aps! U aps!“

19 jula 2016

450550Republikanci na kongresu u Klivlendu, na kojem će Donald Tramp postati predsednički kandidat, odaju utisak „potpuno drugačije stranke“. Bojkot od strane klana Buš i čak bivšeg saveznika Mekejna ne smeta milijarderu i njegovoj ženi-manekenki da se osećaju kao šampioni.

Pokušaj „pobune na brodu“ je propao, ali pravac kojim bi Tramp mogao da povede SAD je zasad nejasan.

Mnogi posmatrači, komentarišući početak kongresa Republikanske strane u Klivlendu, istakli su ne samo da nema poznatih ličnosti (na primer, klana Buš u punom sastavu i bivših predsedničkih kandidata Džona Mekejna i Mita Romnija), već i novinu koju je uneo aktuelni „bezmalo kandidat“ Donald Tramp.

Milijarder je govorio na kongresu još pre svog zvaničnog kandidovanja, prekinuvši time nepisanu tradiciju.

Tramp se pojavio na sceni u vidu siluete na beloj pozadini uz pesmu grupe Queen We Are The Champions („Mi smo šampioni“).

Kandidat je kongresu lično predstavio svoju ženu Melaniju, 46-godišnju bivšu manekenku rodom iz Slovenije.

Verovatna prva dama SAD mogla bi da postane druga supruga američkog predsednika u istoriji koja je rođena u inostranstvu. Prva je bila Engleskinja Luiza Adams, žena šestog američkog predsednika Kvinsija Adamsa, čija je porodica stanovala u Beloj kući od 1825. do 1829. godine. „Znam za njegovu ljubav prema ovoj zemlji od trenutka kad smo se upoznali – okarakterisala je svog muža misis Tramp. – Kao i ja, on mnogo voli ovu zemlju“.

Melanijin nastup mogao bi da izazove mini skandal. Kako navodi The Mashable, novinari su primetili da je Trampova žena praktično doslovno citirala govor Mišel Obame iz 2008. godine. Isto kao i žena aktuelnog predsednika, Melanija Tramp je naglasila da su je od detinjstva „vaspitavali na određenim vrednostima“.

Trampov izborni štab odmah je demantovao da je Melanija plagirala govor Mišel Obama.

Ako je „protestna akcija“ 130 golih žena koju je organizovao fotograf Spenser Tunik bila više pikantni začin za Trampovu kandidaturu, glasanje o promeni pravila kongresa moglo je biti neprijatno iznenađenje za kandidata. Podsetimo, The Wall Street Journal pisao je početkom meseca da Trampovi protivnici u Republikanskoj stranci pripremaju prevrat kako bi sprečili da on postane kandidat na predstojećem kongresu. Trampovi protivnici, „uska grupa delegata“, imali su prilično ozbiljnu podršku.

Kako je ranije izvestio CNN, Nacionalni komitet Republikanske partije suočio se sa dosad nezabeležnim problemom prilikom organizovanja kongresa. Republikanski veterani i zvezde u usponu počeli su jedan po jedan da otkazuju učešće na kongresu. Jedni na taj način bojkotuju lično Trampa, jer ne dele stavove iz njegovog predizbornog programa, drugi su zauzeti svojim reizborom za guvernere, članove Kongresa ili zakonodavnih organa država, pojašnjava CNN.

Juče su Trampovi protivnici prikupili dovoljan broj glasova na peticiji za glasanje o promeni pravila kongresa.

Međutim, glasanje nije održano jer su protivnici izgubili podršku tri države (od devet, koliko je prvobitno podržalo tu ideju), saopštio je kongresmen iz države Arkanzas Stiv Vomak. Prema pravilniku, potrebno je da predlog podrže delegati barem sedam država.

Unutrašnju borbu u taboru republikanaca pokušali su da iskoriste njihovi suparnici demokrate.

Pristalice Hilari Klinton su podelile video klip u kojem su ismejale nered na kongresu republikanaca.

„Tema današnjeg republikanskog kongresa je zakon i red- piše na snimku dok traje scena sa delegatima koji protestuju. Tako su se Hilarine pristalice ironično osvrnule na Trampovo samoreklamiranje, koji sebe zove „kandidatom zakona i reda“.

U nastavku demokrate su prikazale Trampove pristalice koje skandiraju: „Hoćemo glasanje!“, kao i bivšeg generalnog tužioca države Virdžinija Kena Kučinelija, koji je u znak protesta bacio na pod svoju akreditaciju za kongres.

„Sa redom je sve jasno“ – remizirale su demokrate. Međutim, republikanci na kraju nisu dali povoda za zluradost.

„Ovo je neozbiljno – prokomentarisala je za „Prvi kanal“ demarš Trampovih protivnika delegat iz države Montana Sjuzan Renou. – Naravno da je naša zemlja slobodna – svako može malo da galami, da se buni, ali je svima jasno: ne postoji alternativa Trampu“.

„Ja bih glasao za Teda Kruza, on je moj zemljak, ali shvatam da treba progutati svoj ponos i ujediniti se oko Trampa“ – izjavio je Dejvid Kavi, delegat iz države Teksas.

Republikanci su, pak, zadali Hilari Klinton prilično ozbiljan udarac, njenim emocijama i ugledu.

Na početku kongresa govorila je majka radnika američkog konzulata u Bengaziju Šona Smita, koji je poginuo tokom napada islamista (u kojem je ubijen i ambasador SAD u Libiji Kristofer Stivens). Državni sekretar u to vreme bila je Hilari Klinton.

„Krivim Hilari Klinton – ponavljala je Patriša Smit. – Krivim Hilari Klinton, koja snosi ličnu odgovornost zbog smrti moga sina. Ličnu odgovornost!.. Hilari Klinton je žena, majka i baka dvoje unučadi. I ja sam žena, majka i baka dvoje unučadi. Kako je mogla da to da mi uradi?“

Kako piše Washington Post, to nije prvi put da je majka poginulog diplomate optužila Klintonovu govoreći na televiziji, ali je ovaj put njen govor ozbiljno dirnuo delegate, od kojih mnogi nisu mogli da zadrže suze.

Patriša Smit je završila svoj govor pozivom da Hilari Klinton odgovara za učinjeno: „Ako ona ne može da govori istinu, kako možemo da joj verujemo… Njoj je mesto iza rešetaka!“

Prisetili su se i drugih Hilarinih grehova – između ostalog, skandala s elektronskom poštom.

„Pozivam Hilari Klinton da se povuče iz predsedničke trke, zato što je ugrozila bezbednost naše zemlje izuzetno visokom riziku svojim nepromišljenim korišćenjem privatnog servera. Pošaljimo je iza rešetaka! Iza rešetaka!“ – izjavio je Trampov ključni savetnik, penzionisani general-potpukovnik Majkl Flin, govoreći pred delegatima republikanskog kongresa.

Prisutni su počeli da skandiraju: „U aps! U aps!“. „Da sam ja – čovek koji se razume u to – da sam pokušao da uradim deseti deo onoga što je ona uradila, danas bih bio u zatvoru!“ – izjavio je Flin. „Varalice Hilari Klinton, povuci se iz predsedničke trke odmah!“ – istakao je penzionisani general.

Delegati kongresa ne razmatraju samo Trampovu kandidaturu, već sugerišu buduću politiku mogućeg 45. predsednika SAD.

Tramp bi mogao da doprinese smanjivanju tenzija između SAD i Rusije ukoliko pobedi na izborima, izjavio je član senata iz države Virdžinija Ričard Blek. Senator je dodao da ćemo „videti saradnju s Rusijom, i čim se to desi, počećemo da pobeđujemo u ratu protiv terorizma“, ukoliko Tramp postane predsednik.

„Tramp namerava da sarađuje na način koji neke ljude tera da se nerviraju. On je stavio do znanja da ne vidi razloge za napetost i konflikt sa Rusijom, i ja se s tim slažem“ – kazao je Blek.

SAD će verovatno prekinuti sve konflikte van granica zemlje ako Tramp postane predsednik, smatra senator.

„Republikanski kongres je pokazao da će to biti potpuno drugačija stranka, ne onakva kakva je bila u Bušovo vreme, biće potpuno druge ličnosti, drugi ljudi“ – istakao je amerikanolog, kourednik sajta Terra America Boris Mežujev.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *