АМЕРИЦИ ЈЕ ПОТРЕБАН РАТ – У дубокој је кризи

AMERICI JE POTREBAN RAT – U dubokoj je krizi

2 februara 2017

US army tanks RUSSIAN BORDER 546

Piše: Miloš Kordić

Bombardovanje SR Jugoslavije bilo je opit. Pokazivanje mišića. Ispitivanje Rusije, Kine. Rešavanje zastarelih zaliha raketa, uranijuma. Prilika za postavljanje NATO-a na čelo američke ekspanzionističke, militantne politike koja je od završetka Hladnog rata krenula u osvajanje i pokoravanje sveta.

Tada se to Sjedinjenim Država i moglo: nestalo Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta, na prevaru i laž ostao NATO, srušen berlinski zid, Rusija spala na niske grane, Kina tek na početku razvoja koji će uslediti, Ujedinjene nacije svedene na pukog izvršioca američkih želja i planova, Evropska unija, ošamućena bezbrojnim unutrašnjim problemima, krizama, terorizmom, bila je prisiljena na poslušnost, druge joj nije bilo itd.

A onda se iz godine u godine situacija u svetu sve brže menjala: Rusija stala na noge, dostigla nivo gotovo ravnopravne vojne sile, Kina je išla svojim neverovatno brzim pravcem razvoja svih segmenata društva i svojom jeftinom i bofl robom, kao i svojim bezbrojnim narodom koji ju je prodavao osvajala je svet (a ne vojskom i bomabama).

A Klintonova i Obamina Amerika, vođena tom dvojicom nasilnika, potpuno netalentovanih političara, počela je da tone. Počela je da gubi kompas i da udara u sve veći broj ledenih grebena. Unutrašnja kriza (zemlja s najvećim spoljnim dugom na svetu, ogromni izdaci na vojsku u mnogim zemljama sveta, sve veći zastoj pojedinih industrija zbog njihove nekonkurentnosti u svetu, sve nakaradnijim zakonima obesmišljen pravni sistem, strah od terorizma unutar granica, migranti, nerešena granica s Meksikom, opšta kultura i umetnost u sve dubljoj krizi…) širila se na sve strane. Kao i dalji ratovi koje je pokretala, vodila i vodi širom sveta: SR Jugoslavija, Irak, Avganistan, Libija, Egipat, Ukrajina, Sirija. Pa tu su i sankcije Rusiji, koje ne nanose štetu samo Rusiji – nanose ih i samim Sjedinjenim Državama i čitavoj Evropskoj uniji koja im se neizostavno morala pridružiti.

I onda je tu ponovo NATO.

U toku je opkoljavanje Rusije. U toku je medijsko izmišljanje svega i svačega. U toku je (a nikad to nije ni prestajalo) laž do laži. Njihovo beskrajno ponavljanje. A NATO je u stvarnosti, a ne u laži, na ruskim granicama: u Litvaniji, Letoniji, Estoniji. S najsavremenijim oklopnim sredstvima, s teškim naoružanjem, s raketama, s brojnom vojskom (pretežno Nemcima; Drang nah Osten, odnosno, u prevodu: Juriš na istok, sada je ponovo eskalirao, mada nikad nije ni bio mrtav).

A kriza u Americi sve dublja. A kad je kriza, rat je ono što joj je neophodno.

Gde će se taj pokret, to ratoborno američko, evropsko, natovsko kretanje ka istoku zaustaviti i ko će ga zaustaviti – đavo neka zna. Osim Rusije (posle Francuza, Austrougara, Nemaca i opet Nemaca – ponovo!) i eventualnih njenih saveznika, Kine, na primer, jer, pored Rusije, i ona je cilj tog nepredvidivog i veoma zastrašujećeg militantnog ekspanzionizma, nema koga da ga, taj pokret, taj juriš na istok, zaustavi.

A Tramp je tu kao potpuna nepoznanica. Šta će on učiniti? Jer rat je sve bliži: dovoljna je jedna nesmotreno ispaljena raketa, neki uprazno ispaljen metak. Hoće li Donald Tramp imati hrabrosti, moći ili znanja da spreči rat? Da vrati taj ratoborni i svim zlima ofarbani NATO s ruskih granica? Jer ni Rusija ni Sovjetski Savez nikad nisu jurišali na zapadnu stranu Evrope. Osim u oslobađanju od jurišnika na istok. E, tad su Rusi išli do Pariza, Beča, Berlina…

Dakle, da li Tramp može…

Teško. Jer Americi je potreban rat. Ona mora da bude sila nad silama. Ona se na ratove, bombardovanja, rušenja i uništenja država nagoni iz sopstvene utrobe. Mračne i veoma, veoma tajne. A Bušovi, Klintonovi, Obame i neki drugi pre njih tu su kao pešaci na šahovskoj tabli: pomeraju se na dodir prsta krupnog, najkrupnijeg kapitala. Dakle, interesa. Jer kad se ratuje, vojna industrija ubrzava i rad ostalih prozvodnih lanaca, a ne samo svoj.

A Tramp? To je zaista ogromna nepoznanica. Samo da uskoro ne dobije Nobelovu nagradu za mir. A mogao bi ukoliko naredi kakvo povlačenje s neke od tačaka na kojima su se ukotvili. Pa onda: bez zastanka dalje.

A Tramp? da se ponovo upitam.

Ako bilo šta povuče od onoga što su Obama, EU i NATO nabili na granice s Rusijom, možda će uspeti da spreči rat. Možda i svetski.

Ali… Ovom i ovakvom svetu teško je bilo šta verovati. Jer ja još nisam saznao ko je ubio Daga Hamaršelda, Patrisa Lumumbu, Džona Kenedija, Alda Mora, Hosnija Mubaraka, Ulofa Palmea, Zorana Đinđića, Slobodana Miloševića, Sadama Huseina, Moamera el Gadafija… Ali i Osamu bin Ladena. Možda je on još uvek negde živ i brčka se po plićacima plaža Floride!?

Jer odavno ništa nije ni sigurno ni pozdano.

Uostalom, što se predsednika Trampa tiče, čućemo i videćemo. Kako svet tako i Srbi u tom svetu. Jer mu još uvek pripadaju. Kao što su mu oduvek pripadali.

(INTERMAGAZIN)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kvante says:

  Taj rat moze biti samo termonuklearni. Ne verujem da SAD ima petlju da zarati sa Rusima, ipak bi za par sati postradali svi veci gradovi Amerike i Zapada Evrope.

 2. Lajla says:

  Svi svasta komentarisu o Trampu,neki ga vole neki ne vole.Videcemo sta ce da uradi,ali pomalo se nazire njegovo vrludanje,svaata je lepog napricao u kampanji,ali da ce to da ostvari ne verujem.Americko-anglosaksonska politika je uvek ista vekovima,a to je kolonijalizam i pljackanje drzava i naroda,ja to zovem kauboj demokratija.Davno je Amerika trebalo da bankrotira,kao najzaduzenija drzava na svetu,ali avaj stancaju dolare i ko im sta moze i da prigovori, nesme.Zato se dobro pripremimo jer vreme u kojem zivimo postaje sve zanimljivije i ubrzanije.Kazu da je Hilari pobedila doslo bi do 3ww,a ko garantuje da Tramp ne potegne jos gore i lukavije od Hilari.

 3. ante says:

  na to se i ide nemiri u svetu da se krene na ruse u americi samo znaju za ruse i uce o njima deca i skole ostale ih ne znima niko niti znaju da postoje sem rusa rusi su problem zapadu bili i ostali svi se spremaju i stavljaju zid oko drzave sem vucica i srbibije srbija otvorena ez odbrane

 4. Lune says:

  Hm,hmm..prema,kazivanju supruge Alda Mora, njenog supruga je ubio, nalozio Henri Kisindzer, zvao ga je i na kucni telefon da mu preti.Aldo Moro, je odbio da odustane od industrijalizacije severne Italije i da se "bavi turizmom".Srbija se skija,banje ce da rade..SPC turizam ce da cveta..

 5. cile mile says:

  Tramp i Putin, obojica sluge Izraela. Tramp jedva ceka da zarati sa Iranom? Gde je tu americki interes? Nema ga, to nalazu cionisti i on to mora da slusa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *